Dołączył: 15 Paź 2014 . Nie wiem czy na forum znajdziesz osobę która posiada oba te szkła . Ja mam tylko da300 i uważam że jest bardzo ostry już od F4 . Analizując testy na optycznych i photozone przy w/w sigmie na 300mm i pełnej dziurze to da300 jest duuużo bardziej ostry . Masz w sieci testy . Porównaj rozdzielczości na ogniskowej 300 . Poza tym sigma jest dużo ciemniejsza . Przy ptakach to ma znaczenie .
  . Nie wiem czy na forum znajdziesz osobę która posiada oba te szkła . Ja mam tylko da300 i uważam że jest bardzo ostry już od F4 . Analizując testy na optycznych i photozone przy w/w sigmie na 300mm i pełnej dziurze to da300 jest duuużo bardziej ostry . Masz w sieci testy . Porównaj rozdzielczości na ogniskowej 300 . Poza tym sigma jest dużo ciemniejsza . Przy ptakach to ma znaczenie . 

K-373, 11-300 mm f/1.7-4.0, sunpaki i agfatroniki, LX15, XZ-1
Z tym znalezieniem może nie będzie tak źle.Kot72 napisał/a:Nie wiem czy na forum znajdziesz osobę która posiada oba te szkła .

A dlaczego tak? A dlatego że to są całkiem różne szkła i każde z nich się sprawdzi w innej sytuacji. Oczywiste jest że Pentax DA* 300/4 jest znacznie ostrzejszy od Sigmy 50-500/4.5-6.3 OS, ale ostrość Sigmy jest dla mnie zadowalająca. Najgorzej jest na 500mm na pełnym otworze ale to nie znaczy że jest źle. Zdjęcia da się robić i nie mam później przy obróbce czy oglądaniu wrażenia że jest nieakceptowalnie mydlano. Napiszę tak: w zakresie 50-400 ostrość jest bardzo dobra, w zakresie 400-500 ostrość jest dobra na F6.3 ale po przymknięciu do F8 (niewiele ciemniej niż F6.3) ostrość też jest bardzo dobra. Sigma 50-500 ma też dość fajny bokeh (czego nie można napisać o innej Sigmie 150-500 którą też rozważałem ale z tego powodu została zdyskwalifikowana). Muszę tutaj też dodać że Sigma ma stabilizację która sprawuje się znacznie lepiej niż ta w korpusie - trochę problemem jest że można włączyć obie na raz (nie współpracują) ale już się przyzwyczaiłem sprawdzać. O DA* 300/4 napiszę krótko: rewelacyjny optycznie obiektyw, bardzo ostry już od F4 i ma ładny bokeh. Jedyny minus to niezbyt szybki AF - Sigma 50-500 ma szybszy. Na koniec porównania parametrów obiektywów trzeba pamiętać o gabarytach i wadze: Sigma jest większa i cięższa co ma znaczenie ale i tak chyba częściej nią fotografuję. Nie można też zapomnieć że Pentax jest uszczelniony.
  A dlaczego tak? A dlatego że to są całkiem różne szkła i każde z nich się sprawdzi w innej sytuacji. Oczywiste jest że Pentax DA* 300/4 jest znacznie ostrzejszy od Sigmy 50-500/4.5-6.3 OS, ale ostrość Sigmy jest dla mnie zadowalająca. Najgorzej jest na 500mm na pełnym otworze ale to nie znaczy że jest źle. Zdjęcia da się robić i nie mam później przy obróbce czy oglądaniu wrażenia że jest nieakceptowalnie mydlano. Napiszę tak: w zakresie 50-400 ostrość jest bardzo dobra, w zakresie 400-500 ostrość jest dobra na F6.3 ale po przymknięciu do F8 (niewiele ciemniej niż F6.3) ostrość też jest bardzo dobra. Sigma 50-500 ma też dość fajny bokeh (czego nie można napisać o innej Sigmie 150-500 którą też rozważałem ale z tego powodu została zdyskwalifikowana). Muszę tutaj też dodać że Sigma ma stabilizację która sprawuje się znacznie lepiej niż ta w korpusie - trochę problemem jest że można włączyć obie na raz (nie współpracują) ale już się przyzwyczaiłem sprawdzać. O DA* 300/4 napiszę krótko: rewelacyjny optycznie obiektyw, bardzo ostry już od F4 i ma ładny bokeh. Jedyny minus to niezbyt szybki AF - Sigma 50-500 ma szybszy. Na koniec porównania parametrów obiektywów trzeba pamiętać o gabarytach i wadze: Sigma jest większa i cięższa co ma znaczenie ale i tak chyba częściej nią fotografuję. Nie można też zapomnieć że Pentax jest uszczelniony.
No to może po kolei.Dantess napisał/a:Szkło potrzebuje głównie do: sport, samolot, ptak.
 Fotografuję samoloty od bardzo dawna i miałem różne obiektywy w różnych systemach. Jak zmieniłem system na Penatxa (5 lat temu) to na początku kupiłem sobie 300/4 i to był trochę błąd (tylko trochę
  Fotografuję samoloty od bardzo dawna i miałem różne obiektywy w różnych systemach. Jak zmieniłem system na Penatxa (5 lat temu) to na początku kupiłem sobie 300/4 i to był trochę błąd (tylko trochę  ) i to właściwie w przypadku samolotów. Potem jak dokupiłem Sigmę 50-500 to już było znacznie lepiej. Pokazy lotnicze podobnie jak sport są bardzo dynamiczne. W dodatku pokazy mogą wykonywać pojedyncze samoloty i całe grupy akrobatyczne. Na Air Show Radom 2011 miałem tylko 300-kę a w 2013 miałem też 50-500. Dzięki Sigmie zrobiłem znacznie więcej udanych zdjęć niż 300-tą. O fotografii grup akrobatycznych 300-ką zapomnij. W 2011 większość zdjęć poszła do kosza bo albo samolot(y) był za daleko albo obcięty. I nie pomogło że były żyletkowato ostre. W 2013 roku w większości używałem Sigmy, 300-kę używałem dopiero wieczorem jak się już robiło ciemno i pod koniec pokazów w niedzielę z powodu zmęczenia rąk - na pokazach byłem 4 dni (dwa dni treningi i dwa dni pokazów).
  ) i to właściwie w przypadku samolotów. Potem jak dokupiłem Sigmę 50-500 to już było znacznie lepiej. Pokazy lotnicze podobnie jak sport są bardzo dynamiczne. W dodatku pokazy mogą wykonywać pojedyncze samoloty i całe grupy akrobatyczne. Na Air Show Radom 2011 miałem tylko 300-kę a w 2013 miałem też 50-500. Dzięki Sigmie zrobiłem znacznie więcej udanych zdjęć niż 300-tą. O fotografii grup akrobatycznych 300-ką zapomnij. W 2011 większość zdjęć poszła do kosza bo albo samolot(y) był za daleko albo obcięty. I nie pomogło że były żyletkowato ostre. W 2013 roku w większości używałem Sigmy, 300-kę używałem dopiero wieczorem jak się już robiło ciemno i pod koniec pokazów w niedzielę z powodu zmęczenia rąk - na pokazach byłem 4 dni (dwa dni treningi i dwa dni pokazów).   

Najlepiej oczywiście mieć oba, a do sportu jeszcze 70-200/2.8.
  Najlepiej oczywiście mieć oba, a do sportu jeszcze 70-200/2.8.   Gdybym dziś miał wybrać tylko jeden obiektyw brałbym Sigmę 50-500. 300-kę posiadam i nadal będę posiadał bo sprawdza się ona też w innych rodzajach fotografii niż ptaki czy samoloty. Po podłączeniu pierścienia pośredniego świetnie nadaje się do fotografii ważek i motyli.
  Gdybym dziś miał wybrać tylko jeden obiektyw brałbym Sigmę 50-500. 300-kę posiadam i nadal będę posiadał bo sprawdza się ona też w innych rodzajach fotografii niż ptaki czy samoloty. Po podłączeniu pierścienia pośredniego świetnie nadaje się do fotografii ważek i motyli.
 Mam nadzieję że komuś się przydadzą moje "bełkoty".
  Mam nadzieję że komuś się przydadzą moje "bełkoty".   
 ...piękne są tylko chwile...
Zenit 12xp + Helios, Jupiter i inne, 
K200, K3 II, kit II, DA 15/4, DA 35/2,8, S 50/1,4, DFA 100/2,8, DA*60-250/4 + HD1,4 AW, AF 540 FGZ
  .
 . Dołączył: 15 Paź 2014

I to jest najlepsza metoda tylko trzeba wiedzieć gdzie czekać i mieć na to czas.pinkman napisał/a:Przykład: DA 55-300, 190mm (moja metoda: stoję w miejscu i czekam)

K-373, 11-300 mm f/1.7-4.0, sunpaki i agfatroniki, LX15, XZ-1