v1ck  Dołączył: 25 Maj 2008
Lampa od zenita NORMA FIL - 16 / Podejdzie do kasetki?
Witam, ostatnio dostalem od znajomego calego zenita z heliosem i lampa i zastanawiam sie nad ta lampa, czy bedzie ona wspolpracowala z pentaxem? nie chce probowac zeby nic nie usmazyc, ale moze ma ktos jakies doswiadczenia z tym :)?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zmierz napięcie na stykach na stopce ale prawdopodobnie jest mocno za wysokie.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
podejdzie ;-) tylko żeby napięcie na stopce nie przekraczało 14 V. :roll: A jest tam gorąca stopka :?: :idea:

jest :) musze poszukac za miernikiem i zobacze :)

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
na bank jest za wysokie tylko radiowka lub fotocela

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Uwaga na te stare wymysły PRLu . W roku 1988 w sklepie w Warszawie kupiliśmy z kolegą taka lampę i załozyliśmy do Praktiki . Połączyliśmy przez wężyk i stało się . Aparat do remontu . Zniszczyliśmy gniazdo styku i tow prywatnym aparacie nie państwowym . Remont trochę go kosztował . To była chyba Praktika PLC 3 . Od tego czasu jak ognia unikam i innym odradzam przypinanie czegokolwiek rodem z demoludów . Kiedyś załatwiłem Pentaconowi naciąg stosując przydziałowe radzieckie filmy . Ale za remont nie płaciłem . Za parę groszy można na allegro kupić naprawde coś sensownego

ok dzieki, nie bede w takim razie probowal :)

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
A ja z powodzeniem przez MIFa odpalam lampe FIL3

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Tak MIF tylko do tego się nadaje . A już obsługa rękojmia i serwis , gwarancja tego mifa to już tylko do Republiki Burkinafaso

Skocz do: