teo73  Dołączył: 06 Sty 2008
jakiś mały CADzik
Witam
Czasem musze zrobić jakiś mały rysuneczek techniczny,a raczej przekrój różnego rodzaju listew, potrzebuję Mały programik CADowski ( autoCAD to za wielka kobyła) zależy mi na takich opcjach jak siatka, skok, dociąganie do wierzchołka , pokazywanie środka prostej itp.
Znacie coś w tym stylu?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Zobacz malutki darmowy A9CAD lub większy, lecz też darmowy, Solid Edge 2D.

dudziks  Dołączył: 27 Maj 2006
QCad? Tyle że darmowa "wersja próbna nie jest przeznaczona do wykorzystania w produkcji."

Kiedyś zaprojektowałem w tym rozkład ścian działowych w mieszkaniu :)

Pozdrawiam,
Michał

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Jakiś AutoCad LT. Też leciutki.

Lekkie 200MB na dysku za drobne 4 tysiące :mrgreen:

plwk napisał/a:
Lekkie 200MB na dysku za drobne 4 tysiące

Ja o płaceniu nic nie pisałem. :-D

KrzysiekS  Dołączył: 17 Paź 2007
Polecam DoubleCAD XT, więcej na stronie http://www.doublecad.pl/

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Meggido napisał/a:
Ja o płaceniu nic nie pisałem.

Proszę bez takich, jestem na to cięty.

bEEf napisał/a:
Proszę bez takich, jestem na to cięty.

Ale gryźć nie będziesz? ;-)

TM_Mich  Dołączył: 08 Wrz 2009
Polecam ProgeCAD LT 2006 6.0.9 - sam go używam. Miły i przyjemny w użyciu. Interface podobny jak w auotCAD-zie. Najważniejsze - jest za darmo.

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
Autocad to jest kobyla? Wg mnie podstawy tego programu do nauczenia sie w 5 minut. To, ze cos ma wiecej funkcji nie oznacza, ze odrazu ze wszystkich trzeba korzystac :)

studentmibm napisał/a:
Autocad to jest kobyla? Wg mnie podstawy tego programu do nauczenia sie w 5 minut. To, ze cos ma wiecej funkcji nie oznacza, ze odrazu ze wszystkich trzeba korzystac :)

ja nie twierdzę że tak nie jest, tylko po co mi ma leżeć na dysku ileś tam MB, z których i tak nie będe korzystał, wystarczy mi kilka MB do zrobienia tego co potrzebuje.

Reszcie forumowiczów dziękuje za porady, w ciągu ostatniego tygodnia sobie potestuje programiki i ogłosze zwycięzce:)

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
A moze Google SketchUp? Kiedys uzywalem do prostych wizualizacji, ale nie pamietam jak to tam jest z wymiarowaniem i 2D. Sprobowac warto.

Meggido napisał/a:
Ale gryźć nie będziesz?

Po piwie robię się łagodny jak baranek :)

plwk napisał/a:
Zobacz malutki darmowy A9CAD lub większy, lecz też darmowy, Solid Edge 2D.

a9CAd w zupełności zaspokaja moje potrzeby, reszty nie sprawdzłąme. mam pytaknko moze któs wie gdzie tam się ustawia jednostki miary?

Dimension Style Editor

Udało mi sie ustawić centymetry, ale za chińskiego boga nei moge zrobić żeby skok tysowanej lini wynosił 5mm. co w snap albo grid wpiszę 0,5 to po zaakceptowaniu wartość tam wpisana równa się zero. a nie potrafię tez zmienić jednostki miaty na milimetry

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
studentmibm, tylko po co AutoCad jak do podstawowych zastosowań wystarczą darmowe odpowiedniki...

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
teo73 te 400mb jak na dzisiejsze wielkości dysków to jest nic (mniej niż przeciętny film) a obsługa, polski interfejs, pomoc, pozwolą uniknąc wielu nerwów.
teo73 napisał/a:
opcjach jak siatka, skok, dociąganie do wierzchołka , pokazywanie środka prostej itp.

skombinuj sobie jakiegoś darmowego autocada. dobry program ułatwi Ci pracę bez siatek i skoków bo sam na bieżąco podajesz wartość skoku jaki Cię interesuje

piters1986 napisał/a:
skombinuj sobie jakiegoś darmowego autocada

Gwoli ścisłości, Autocad to nazwa własna :-)

Skocz do: