felidadae  Dołączył: 23 Lip 2010
softbox do lampy pierścieniowej do portretu
Witam ;) Czy może ktoś z Was zna nazwę produktu: softboxu który będzie pasował do lampy pierścieniowej? Źródło światło jak każda inna lampa błyskowa, więc nie chcę kupować drugiej lampy.
Mam lampę pierścieniową sigmę em-140 dg i chciałbym ją użyć z softboxem, do portretu. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady jak rozwiązać sprawę.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Oj, nie wiem czy to jest dobry pomysł. Ta lampa ma LP 14 więc jest tylko nieznacznie mocniejsza od lampy wbudowanej - wątpię czy da wystarczającą ilość światła do używania w softboksie - nawet niewielkim :-/ . Do używania z softboxem dobrze jest się zaopatrzyć w jak najmocniejszą lampę z jak najszerszym trybem manualnym (żeby tę moc móc jak najwygodniej stopniować). Nawet niekoniecznie studyjną, bo zwykłą aparatową można łatwiej wykorzystać w plenerze. Sam się zastanawiam nad lampą Yongnuo YN560 lub YN460-II - ponoć niezłe lampy w śmiesznej cenie (tylko najlepiej kupować wprost od producenta żeby mieć pełną gwarancję).

Chodzi mi o przysłony do f4 przy iso 200 - więc chyba tak duża moc nie jest potrzebna.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Ostatnio świeciłem softboxem 60x60 z lampą o LP=42. Dla iso 100 miałem przysłony na poziomie 3.5. A Ty chcesz błysnąć lampką która ma moc kilkukrotnie mniejszą.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
Tą macro włóż do jakiejś rury żeby błyskała tylko na wprost a nie na boki (nie wiem jaka ona jest duża ale rura 30-40 cm powinna wystarczyć) i wykorzystaj ją jako bezpośrednie ostre światło strumieniowe (np do oświetlenia modela od tyłu/góry albo tła) Do softboksa zaopatrz się w mocniejszą lampę. Zresztą jak chcesz sprawdzić jak mocno ona będzie błyskać to włóż ją do pudełka po butach, z przodu naklej kalkę/biały papier śniadaniowy/bibułę i zrób testy. zgaduję że dla f:4 trzeba będzie użyć minimum iso 400 (zakładam odległość pudła od modela nie większą niż 1-1.5m. no chyba że planujesz coś w stylu low-key, ale do tego też wbrew pozorom potrzeba świata.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
felidadae, jedno żródło światła w portrecie, to zwykle za mało( choć nie jest regułą,że trzeba błyskać kilkoma). Warto też mieć ekran do doświetłania cieni, drugą "błyskotkę" do oświetlenia tła albo do oświetlenia punktowego. A przede wszystkim warto mieć możliwość regulacji mocy lampy,żeby nie trzeba było świecić modelowi w oczy z pół metra, gdy przyda się więcej światła.

ok dzięki wszystkim za porady ;)
rozejrzę się więc za lampą o większej mocy. Pozdrawiam ;)

Skocz do: