adrian  Dołączył: 06 Mar 2007
Nieprawidłowo działający SR
Pokusiłem się ostatnio o wgranie nowego firmware do mojego K7. Kilka dni później zrobiłem kilka zdjęć obiektów z bliska i okazało się że SR zamiast pomagać robi coś zupełnie odwrotnego. Poniżej przykłady zdjęć. Czy ktoś z forumowiczów może przetestować i potwierdzić lub zaprzeczyć że ma to związek z nowym firmware
(z tego co pamiętam wcześniej nie było takich problemów - miałem firmware 1.0).

Zdjęcie z ręki

Włączona stabilizacja w korpusie (tragedia!).

Wyłączona stabilizacja w korpusie, włączona w obiektywie.

Na trzecim zdjęciu widać, że stabilizacja pomogła, niestety nie ta w korpusie...
Obiektyw Sigma 18-250 na maksymalnym zoomie. Trzymany w ręku, łokieć na biurku :-)
Odległość od obiektu - około 40-50 cm.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
adrian napisał/a:
Obiektyw Sigma 18-250

wersja z HSM, prawda :?:
było już kilka razy o problemach obiektywów Sigmy z HSM przy współpracy z SR w k-7

spróbuj wgrać najnowszy firmware do k-7, jak nie pomoże to tylko kontakt z serwisem Sigmy w sprawie błędnego działania obiektywu

Zastanów się, przecież w czasie robienia zdjęcia numer 2 SR w obiektywie miałem wyłączony. Co ma działanie obiektywu do stabilizacji w korpusie? Stabilizacja powinna działać niezależnie od założonego obiektywu - chyba że obiektyw podaje do stabilizacji złe parametry ogniskowej - ale jak zobaczysz w exif - wszystko jest prawidłowo (focal lenght: 250 mm), to samo dotyczy zainstalowanego firmware - jest najnowsze. :-|

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
adrian, zastanów się

jak piszę że już tutaj kilka osób zgłaszało takie problemy (nie wierzysz, to zapytaj espresso albo plwk) to chyba coś jest na rzeczy

tak, stabilizacja ma działać, ale jeżeli obiektyw jest źle rozpoznawany, to nic nie poradzi
a to że w EXIFIE jest podana dobra ogniskowa, nie oznacza że algorytm SRa dostaje dobre dane

Przetestuję to jeszcze w takim razie i opiszę wyniki, co do danych z exif'a - nie sądzę, żeby podprogram SR dostawał inne dane niż exif, aczkolwiek istnieje taka możliwość :-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Potwierdzam, espresso czekał trzy miesiące zanim Sigma znalazła rozwiązanie i zrobiła nowy soft do 24-70/2.8 HSM. Być może nowa wersja softu 1.02 załatwia sprawę - jeszcze nie sprawdzałem choć wstępnie jestem umówiony.

Skocz do: