Wojtas  Dołączył: 20 Kwi 2006
jak się ma krop do zuma w lampie
Cześć,

Nie mam cyfrowej lustrzanki, ale się przymierzam ... Nie mogę więc zrobić eksperymentów. Może więc ktoś mnie oświeci.

Jest sobie lampa z zoomem, np. 24-105. Rozumiem, że zoom jest oznaczony tak jak dla małego obrazka.

Czy jeśli zakładam tę lampę do dslr, to zoom będzie działał poprawnie, tj. ustawi się na optymalną wielkość?

Czy jak zakładam do dslr obiektyw 50mm to na lampie powinienem ustawić 50? Czy 75?

pozdrawiam,
Wojtas

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zależy jaka lampa. Pentax 540 FGZ sam rozpoznaje typ lustrzanki i się dostosowuje. W dodatku tylko do 58 mm. Poza tym, zawsze lepiej jak lampa ma większy kąt rozsyłu błysku. Mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia niedoświetlenia rogów kadru.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Wojtas napisał/a:
Czy jak zakładam do dslr obiektyw 50mm to na lampie powinienem ustawić 50? Czy 75?
Jeśli ustawiasz ręcznie - to 75.

Wojtas  Dołączył: 20 Kwi 2006
argawen, miło, że najdroższa lampa się dostosowuje :-)

a jak z 360fgz? sigmami?

Jeśli się nie dostosowują, to jest szansa, że idzie trochę światła na boki. I lampa słabnie (znaczy LP spada, znaczy w specyfikacji technicznej lampka jest słabsza). W sumie szkoda, bo zoom miał temu zapobiegać...

A tak swoją drogą, to może ktoś wie co tam body wysyła/odbiera do/z lampy?

W czasach cyfrowej komunikacji cyfrowego body z cyfrową lampą może tam być nawet partyjka szachów :))))

Wojtas

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Argawen, prawie masz rację :mrgreen: , ale w to działa w drugą stronę - aparat wysyła do lampy info o ogniskowej już po cropie. Ja używam DS'a i Metz'a 44 AF3P (konstrukcja przedcyfrowa - TTL) i lampa ustawia się do ogniskowejx1.5, z czego jestem niezmiernie zadowolony 8-) . To działa również ze starszymi Metz'ami - już przetestowane (czywiście chodzi o lampy z dedykacją lub odpowiednią stopką).

Pozdrówka
Marucha

marucha napisał/a:
Argawen, prawie masz rację :mrgreen:
Podałem, jak to działa w FGZ 540. W dodatku można sobie samodzielnie zmienić format, ale tylko w A, na digital, 35mm, 645, 67.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Argawen - zwróć uwagę, że FGZ 540 jest konstrukcją starszą od K10D, więc raczej nie rozpozna aparatu - to aparat musi podać ogniskową po cropie.
Mam małą prośbę do Ciebie - tak tylko z ciekawości:
Jeżeli masz jakieś manualne szkło z automatyką (potrzebna do PTTL'a) przysłony, to załóż je i wprowadź ogniskową jako parametr stabilizacji. Aparat już "zna" ogniskową obiektywu. Ciekawi mnie, czy przekaże ją do lampy?

Pozdrowienia
Marucha

marucha napisał/a:
Jeżeli masz jakieś manualne szkło z automatyką (potrzebna do PTTL'a) przysłony
Niestety nie mam żadnego z "A" :-/

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
a propos lamp, ja niedługoi będę testował swoją 500kę na lewo i prawo (dosłownie, + jakieś lampki z soft box'ami). Ciekaw jestem moich piwerwszych wrażeń (a jeszcze bardziej efektów tych prób). :mrgreen:

tref napisał/a:
a propos lamp, ja niedługoi będę testował swoją 500kę na lewo i prawo
:mrgreen: :mrgreen:

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
No więc podpiąłem 360FGZ do DSa. W konfiguracji lampa ma możliwość ustawienia formatu klatki 35mm, 645 i 67 i dla nich podane są w dokumentacji ogniskowe zoma lampy
20-85 dla 35mm
35-150 dla 645
55-190 dla 67
Po podpięciu do body, włączenie i wciśnięcie przycisku powoduje skomunikowanie się body z lampą - znika napis określający format klatki 35 (taki mam ustawiony) i zmieniają się ogniskowe wyświetlane przez lampę na zakres 16-58 (testowane w zakresie ogniskowych szkieł 18-200)

Tak więc lampa dopasowuje się do zmniejszonej klatki aby wykorzystać maksymalnie moc.

Po podpięciu szkieł A (28mm i 50mm) zoom lampy ustawiał się na 16mm - tak więc wie że małą klatka ale nie wie jaką ogniskową ma szkło i na wszelki wypadek ustawia szeroki błysk.

Skocz do: