Draco87  Dołączył: 20 Lis 2009
GX20 - Problem na linii korpus - obiektyw.
Witam.
Gdy dziś zakładałem obiektyw Kitowy, na ekranie wyświetliła mi się informacja o podaniu ogniskowej obiektywu (do stabilizacji), a w Kicie tego być nie powinno. Wyłączyłem aparat, ściągnąłem obiektyw, założyłem, włączyłem ponownie, i tak kilka razy. Gdy zaskoczyło i aparat włączył się normalnie, pojawił się problem przy pracy AF i przy zmianie przysłony. Co jakiś czas jak ostrze przy użyciu AF, AF na chwilę się wyłącza i pojawia mi się w wizjerze napis MF, jak również znika wartość przysłony, pojawiają się --. Przysłona i AF przestaje też działać gdy włączę i wyłączę podgląd ostrości. Niestety nie ma reguły, to tylko przykładowe momenty, AF i regulacja co jakiś czas się wyłącza, a czasem przez dłuższą chwilę jest w porządku. Zawsze wyłączają się razem. Styki wyglądają w porządku.
Ma ktoś pomysł, co może być nie tak? Ewentualnie może komuś coś takiego się przytrafiło? Trzeba będzie aparat słać do serwisu? Mam tylko 1 obiektyw z AF więc nie mogę sprawdzić czy to wina samego obiektyw.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Draco87 napisał/a:
Styki wyglądają w porządku.

Mimo wszystko przeczyść styki. Spotkaj się z jakimś forumowiczem z Krakowa i sprawdź czy problem występuje również z jego szkłami lub z tym kitem na jego puszcze.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Zakładasz obiektyw przy wlączonym aparacie ? Ja bym wziął innego kita na jakiś czas , w Krakowie nie powinno być z tym problemu ;) .

Obiektyw zakładam przy wyłączonym aparacie.

Styki przeczyszczone i dalej to samo.

Szmatka lepsza , np. mikrofibra za kilka zł . w osiedlowym kiosku . Pytałem bo kilka razy zmieniałem obiektywy przy włączonym aparacie i chyba 2 razy miałem coś takiego że elektronika na chwile zgłupiała ale po " restarcie " wszystko wracało do normy .
Draco87 napisał/a:
Styki przeczyszczone i dalej to samo.

Czyli trzeba sprawdzić z innym szkłem , jak będzie to samo to serwis .

gezeb napisał/a:
Szmatka lepsza

Przeczyszczone właśnie szmatką z mikrofibry.

Czy w takim razie znajdzie się jakiś użytkownik Pentaxa z Krakowa, który miałby troszkę czasu?
Jeśli tak, to proszę o kontakt na PW, zadzwonię i się jakoś umówimy. Mieszkam na Olszy 2 i może jakiś forumowicz mieszka gdzieś niedaleko? ;-)

anatol1  Dołączył: 18 Cze 2009
Inne rozwiązanie, to wejść do sklepu i udając kupującego przymierzyć jakiś obiektyw :mrgreen:

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Mam to samo, ale na tyle rzadko, że potrafię z tym żyć. Mam podejrzenia, że styk w puszcze (bo mam ten objaw z różnymi szkłami) jest za słaby (docisk?). Sęk w tym, że jakbym wysłał do serwisu to jest chyba 95% szans, że akurat wtedy wszystko będzie ok.

Draco87 zerknij http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=12 jest kilka wątków nt. spotkań w Krakowie .

palermo  Dołączył: 12 Lut 2007
Zerknij jeszcze na obiektyw z boku i popatrz na styki czy wystają wystarczająco spoza kołnierza. Ja ma podobny problem w mojej Sigmie, jeździła z tym do serwisu ale nie przyłożyli się, za tydzień znów jedzie.

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
jak bedziesz w serwisie prosze zapytaj http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=610128#610128

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
palermo, Tak z ciekawości jaka to sigma bo u mnie jest tak samo. Ale wątpię by to miało wpływ na pracę - pamietaj że styki z aparatu też wystaja więc powinno starczyć.
BTW - rozbierałem sigmę i problemem jest ten plastikowy izolator w krórym siedzą piny. Po prostu głębokość otworków na piny jest różna i w serwisie albo będą mieli taki plasticzek albo czeka ich bardzo precyzyjne pogłębianie otworków :-(

Draco87, musisz sprawdzić z innym szkłem jak radzą koledzy, ale dla mnie to wygląda na pad elektroniki w szkle.

palermo  Dołączył: 12 Lut 2007
JackDeJack, mam 100-300/4.
U Ciebie też piny "nierówno" wystają, czy tylko nie kontaktują?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Nierówno wystają.
W P55-300 są równo, a jak odeśla mi puszkę ze szkłem to zobaczę jak jest w 24-70 2.8

Skocz do: