Dantess  Dołączył: 10 Sty 2010
Telekonwerter Tokina
Witam
Mam takie laickie pytanie...
Warto kupić telekonwerter Tokina? Przypuszczam, że tak :)
Lepiej 2x czy więcej?
Jaka cena za używany jest do zaakceptowania?
Pozdrawiam

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
a to są więcej niż x2 ?

Pamiętaj, że konwerter x 1.4 (2.0) zwiększa ogniskową x 1.4 (2.0), ale zmniejsza światło także tyle razy.

No i oczywiście najlepsze są podobno te 7dmio soczewkowe (ale i najdroższe).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
volender napisał/a:
są więcej niż x2

Są x3

Musi być bardzo dobry konwerter i bardzo dobry obiektyw żeby wynik był akceptowalny.

Warto kupić ?
Warto licytować?
http://www.allegro.pl/ite...pk_a_styki.html

Pisałem czy warto kupić 2 x czy więcej ponieważ widziałem coś takiego na allegro ---> http://www.allegro.pl/ite...rter_52_mm.html
Ale jak widać nie jestem do końca w temacie:)
Dlatego pytam :)
Pozdrawiam

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
W to drugie raczej się nie baw. Ta pierwsza Tokina jest fajna ze względu na styki, ale nic więcej nie potrafię o niej powiedzieć.

Nop, ja bym się dopytał, ile ma soczewek :-)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Z dopiskiem, żeby sprzedający nie rozkręcał konwertera jak nie będzie miał opakowania i nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie :->

a ile powinno być
A ile powinno być tych soczewek?

napewno liczba całkowita :D - mógłbyś je zapisać w int'ach, albo char'ach :D

a tak na serio, to słyszałem o konw. z 2,4,7 soczewkami.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Dantess napisał/a:
A ile powinno być tych soczewek?

7 dla 2x, 4 dla 1.4x (tyle ogolnie by byc w miare zadowolonym (z 2x nawet przy komplecie: dobre szklo + dobry TC mozna nie byc, bo pogorszenie obrazu jest widoczne. a, i pomijam wynalazki 1.7x jak pentaxowy z af), ten z aukcji 2x jest dosc maly (7-mio soczewkowe sa raczej wiekszymi gabarytowo konstrukcjami) - wyglada mi na prosty uklad z zaleta w postaci stykow.
pozdrawiam
kp

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
A ja żeby nie tworzyć nowego wątku, podczepię się tutaj:
czy próbował ktoś podpinać jeden tych telekonwerterów pod obiektywy inne, niż Sigma APO EX?
Mam szkiełko Sigma APO 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO HSM, więc z nim powinny współpracować. A co będzie, gdyby chciał podpiąć go do Tamrona 17-50/2,8? (pomijam zasadność/celowość - pytanie z czystej ciekawości).

lsnk  Dołączył: 23 Lis 2007
TC Sigmy nie działają ze szkłami dla Pentaxa z napędem HSM
http://www.sigma-photo.co...info_081010.htm

Robert K. napisał/a:
A co będzie, gdyby chciał podpiąć go do Tamrona 17-50/2,8?

tc sigmy beda dzialac z niektorymi szklami innych producentowz innymi nie (czesci ich po prostu nie zapniesz - elementy obiektywu i tc beda fizycznie kolidowac), nie wiem jak z tym tamronem (konwertery uniwersalne innych producentow beda z nim dzialac, fakt ze zakres ogniskowych zrobi sie imho dziwny pomine). z sigma apo 70-200 (mam wersje nie hsm i nie macro) uzywam 1.4 i czasem 2x (ale tu juz statyw i duze przyslony), ostrze wylacznie manualnie.
pozdrawiam
kp

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
lsnk napisał/a:
TC Sigmy nie działają ze szkłami dla Pentaxa z napędem HSM

O kurka - rzeczywiście. Dobrze, że w ciemno nie kupowałem :-)
Czas więc pogrzebać na forum w starszych postach i wyszukać, co jest polecane...

lamina  Dołączył: 15 Gru 2008
tc sigmy dziala w zasadzie tylko z szklami sigmy i to serii EX z pozostalymi czesto sa problemy bo ma wystajaca soczewke i jesli obiektyw ogniskuje w glab matrycy to wtedy sie nie miesci.

ja mam taka tokne i jest ok ale 7 soczewkowy lepszy, niektore szkla na tym tc tokiny zaczynaja miec spora aberacje, duzo pomaga stosowanie filtrow UV pod cyfre, zalozone na analogo nasycaja kolory i zmniejszaja ta niebieska poswiate.

jesli masz kupowac nowy tc sigmy to poszukaj lepiej1.7 pentaxa za podobna cene .

bardzo fajne sa tc takumar (pentax) ze stykami i srubokretem 7 soczewkowe ale koszt okolo 400-600zl, sa jedna najlepsze, lepszy jest tylko 1.7 AF pentaxa.

tutaj masz przykladowe zdjecia z samyanga z konwerterami 1.7 AF i tokina x2 dokladnie taka sama o jaka pytasz.

lamina napisał/a:
niektore szkla na tym tc tokiny zaczynaja miec spora aberacje, duzo pomaga stosowanie filtrow UV pod cyfre, zalozone na analogo nasycaja kolory i zmniejszaja ta niebieska poswiate.

wydaje mi sie ze to co napisales, to totalna bzdura (skupiam sie na stwierdzeniach 'abberacyjnych'). gdyby to byla prawda ludzie kupowali by tanie uv-ki a nie obiektywy z soczewkami o niskiej dyspersji. nie dotyczy to wylacznie wyrobow tokiny.
lamina napisał/a:
bardzo fajne sa tc takumar (pentax) ze stykami i srubokretem 7 soczewkowe ale koszt okolo 400-600zl, sa jedna najlepsze,

z jakimi konwerterami innych firm porownywales? (chodzi mi o wniosek ze takumar jest najlepszy)
kp

lamina  Dołączył: 15 Gru 2008
mam mialem:
tokina 2x, takumar x2 vivitar x2 i pentax AF x1.7

na wszystkich poza pentaxem af wyraznie zwiekszala sie aberacja, ze wszystkimi analogami na ktorych mialem przebarwienia na niebiesko i spora aberacje duzo pomagaly filtry uv , nasycaly kolory zmniejszjac zabarwienie na niebiesko i zmniejszaly aberacje do minimum, moze to de facto nie byla aberacja tylko efekt podobny wizualnie nie mniej pisze to co mi sie przytrafialo i dzialalo. do dzis mam tokine 28-70 2.6-2.8 ktora ma spore przebarwienia, taka sobie aberacje i "duchy" po zalozeniu fitra duchy sa prawie nie widoczne a przebarwienia znikaja.

Skocz do: