Mikołaj  Dołączył: 12 Sie 2009
Pentax-A f 1.7 50 mm - odpadł styk...
Witam
Mam pytako czy ktoś kiedyś miał taki problem z obiektywem - styk odpowiedzialny za komunikacje przy pozycji A odpadł niezauważony - prawdopodobnie była to mała kuleczka którą znalazłem dwa dni temu na podłodze i wyrzuciłem :-(
Niestety zorientowałem sie o tym dopiero wczoraj wieczorem.
Ma ktoś pomysł jak to naprawić aby było to trwałym i funkcjonalnym rozwiązaniem ??
Da sie coś samemu zrobić czy oddać do serwisu ?

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
kiedys jeden kolega pisał o tym samym obiektywie dokładnie że od jakiegoś pióra kulkowego czy długopisu kulkę dobrał i śmiga :-)

Pomysł dobry, ale po wczorajszych dokładnych oględzinach, u mnie chyba problem nie jest w brakującej kuleczce, ale w kieszonce która trzymała tą kuleczkę - taka malutka plastikowa otoczka w którą się trzymała ta kuleczka jest nie kompletna i nie będzie trzymała nowej kulki :-(
Dzwoniłem do serwisu na czapskich i powiedzieli że nie naprawią bo nie mają części.
Będę prawdopodobnie potrzebował nowego styku aby podmienić.
Nikt nie ma jakiegoś uszkodzonego obiektywu aby mógł odsprzedać takiego szpeja ??

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
joker333 napisał/a:
od jakiegoś pióra kulkowego czy długopisu kulkę dobrał i śmiga :-)
niestety raczej tak się nie da, bo styk to nie jest kuleczka tylko taki jakby bolec/walec z jednej strony owalny a z drugiej ma wydrążony środek, w ten środek wchodzi sprężynka (która go wypycha tak aby stykał).
W tym przypadku jedyne co pozostaje, to znaleźć uszkodzony obiektyw i "przeszczepić" tę plastikową otoczkę i ten bolec ze sprężynką (bo pewnie też wyleciała) a no i blaszki są tam dwie pod tą sprężynką, one też musiały raczej wylecieć skoro nie ma bolca i sprężynki (blaszki nie wypadły na zewnątrz bo są za duże ale pewnie się pałętają wewn. obiektywu), tak, że masz trochę zabawy :evilsmile:
Kuleczkę z wkładu do długopisu to może się da zastosować do pierścienia przysłon aby było to klikanie przy kręceniu przesłoną.

Powypadkowy Pentax-A namierzony już na allegro. Co prawda zoom 35-70 ale dupka pewnie będzie zrobiona z takich samych części.
Dzieki gezaj za szczegóły.

Skocz do: