Koszt wynajęcia studia
1h - 40zł
5% Complete
4 (5%)
1h - 30zł
30% Complete
21 (30%)
5h - 180zł
8% Complete
6 (8%)
5h - 140zł
33% Complete
23 (33%)
10h - 340
1% Complete
1 (1%)
10h - 280
19% Complete
13 (19%)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
koszt wynajmu studia - jakiżeby była trakcyjny?
Jak w temacie.
Są koszty stałe typu 1m bierzący zużytego tła - 45zł
Ale sam wynajem pomieszczenia z lampami (5-6 lamp)
flesz meter i zdalny wyzwalacz

Ile powinno kosztować za 1h według was żeby było przystępne cenowo dla amatorów chcących spróbować swoich sił?

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
jest jedno w katowicach, świetnie wyposażone, 200 zł za 8h

perl napisał/a:
200 zł za 8h
:shock:

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
Ile powinno kosztować za 1h według was żeby było przystępne cenowo dla amatorów chcących spróbować swoich sił?

Pytanie jest tendencyjne ;-) ...
Dla amatora (zresztą nie tylko) prawidłowa odpowiedź, to: jak najmniej. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę z kosztów sprzętu, studio nieźle wyposażone (6 lamp), no to trudno chcieć 10zł za 1h..
Ale 10h dla amatora to wg mnie za długo. Brakuje mi stawki (promocyjnej) za 3 albo 4h.
No i dochodzimy do sedna, 1h za 30 zł, chybe nia jest źle, ale wiesz, no jak mógłbym mniej, to bym się cieszył. 4h za 100zł pewnie już może być znowu dla właściciela mało atrakcyjna.
A poza lampami co jest? Bo ja ostanio nieźle zmarzłem w studio ;-) dobrze że było gratis.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
perl napisał/a:
jest jedno w katowicach, świetnie wyposażone, 200 zł za 8h

Czy są jakieś ograniczenia w jego korzystaniu?

Bo się ostatnio na spotkaniu foto zastanawialiśmy, czy coś tu w okolicy jest takiego.

Podzielić 200 zł na kilka osób, to wychodzą grosze.

jorge.martinez napisał/a:
Podzielić 200 zł na kilka osób, to wychodzą grosze.
i bedziecie sie potykac o siebie przy pracy :-P
Arti napisał/a:
A poza lampami co jest? Bo ja ostanio nieźle zmarzłem w studio ;-) dobrze że było gratis.

to jest tylko pytanie rozpoznawcze - zaczynaja mnie przerażać ceny "usługi" vs koszt sprzętu

Fafniak napisał/a:
zaczynaja mnie przerażać ceny "usługi" vs koszt sprzętu

W którą stronę? Za tanio wynajmują czy za dużo chcą?

Duże "poważne" studia to jest ok 1000zł/dzień (czasen tylko z 3 lampami)
"Małe" studia to czasem wręcz po 20-30zł -tylko często powierzchnia też jest adekwatna do ceny

Fafniak napisał/a:
i bedziecie sie potykac o siebie przy pracy

No w sumie... Ale na początek, żeby obczaić co i jak, i zobaczyć doświadczonego przy pracy, to nie głupio. Przynajmniej dla mnie.

No i faktycznie, dla zielonego 8h może być za dlugo.

dla zielonego 8h może być za dlugo.
raczej zbyt mało
nie ma nic gorszego jak presja czasu

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:

50zł za godzinę przy minimum 2-3 godzinach

Wrzuć w wyszukiwarkę "studio foto wynajem" - trochę tego jest w Warszawie. Jak gdzieś jest lepszy sprzęt to zazwyczaj ceną jest wyższa i obejmuje asystenta ;-)

A co z modelem/ modelką? 8 godzin pracy.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak, tak swoją drogą, to właśnie ostatnio się zastanawiałem, do kogo uderzyć o wynajem studia i miałem do Ciebie pisać ;->

[ Dodano: 2010-01-27, 11:46 ]
A co z modelem/ modelką? 8 godzin pracy.

a to różnie, jak w Pile były warsztaty to Bogusz dał ogłoszenie na jakimś fotosiku czy coś, że szuka amatorki do pozowania "za zdjęcia" - się chłop nie mógł opędzić od ofert ;-) Kasting musiał zrobić, żeby kogoś wybrać :mrgreen:

Presja czasu to tak, ale jak wynika z mojego doświadczenia, to po 4h zaczynam być zmęczony i fizycznie i czasem pomysłowo. A czasem faktycznie i 8 mało. Ale dla początkującego to myślę, że 4h to takie optimum z możliwością przedłużenia. No i przeważnie jest to też początkująca modelka i ona też zaczyna się męczyć.
Na promodels.pl jest dział z ogłoszeniami z całego kraju, nie mam dostępu teraz, ale możecie zerknąć.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
l_uka napisał/a:
Kasting musiał zrobić, żeby kogoś wybrać :mrgreen:

rozumiem, że kasting polegał na kilkukilometrowej przebieżce po okolicy? :mrgreen:
bywa, że po dwóch-trzech godzinach modelka-amatorka ma już dosyć i choćbyś obskakiwał, sypał dowcipem, wymyślał komplementy i co tam jeszcze, to i tak zmęczenie powoduje, że trudno choćby o naturalny uśmiech... jak jest tyle chętnych - lepszym pomysłem jest zaprosić dwie-trzy, żeby się zmieniały.
no i jeszcze atmosfera - jak jest za dużo fotografów w studio i za dużo gadają, to ciężko coś ciekawego osiągnąć, bo się zwyczajnie skupić nie możesz...

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Żeby studio było trakcyjne powinna się w nim znaleźć sieć trakcyjna.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Ja amator oczywiście chciałbym płacić jak najmniej (30/40zł/godz. jest ok, malejąca przy większej liczbie godz.). Oczywiście bogatsze wyposażenie ma prawo kosztować więcej, ale najlepiej jakby był wybór - sprzęt/cena (ale nie wiem, czy się coś takiego praktykuje), gdzie płacę tylko za to, co rzeczywiście jest mi potrzebne.

No i zachętą byłyby zniżki dla stałych klientów :-)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
z tego co wiem, to koszt studia jest w granicach 600-1000zł z wyposażeniem za dzień 8h
ja mam możliwość za 60zł za 8 godzin z wyposażeniem, ale nie korzystam (wiem, bluźnię, ale co robić, jak nie czuję studia.. )

Dzidziu  Dołączył: 16 Wrz 2008
Kosmo, ta możliwość to we Wrocławiu czy w Warszawie?

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
w Wawie

Skocz do: