j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Jak ustawić ograniczenia dla aplikacji?
Okej, problem jest taki:
Moja wspaniała siostra z racji sesji robi miliardy projektów - do tej pory dogadywałem się z nią i pozwalałem puszczać rendery na moim komputerze, kiedy ona kontynuowała pracę na swoim. Spora oszczędność czasu dla niej, nie da się ukryć. Ale ja też mam teraz sporo roboty i bez komputera się nie obejdzie.
Więc pytanie: czy mogę ograniczyć w jakiś sposób jej procesy? Dać do wykorzystania tylko jeden rdzeń lub ustawić maksymalny procent w jakim dana aplikacja może pożerać mój procesor? Jak już odpali tego 3ds maxa, to kaplica. Komputer dostosowany jest pode mnie, więc jak coś, czego normalnie nie zauważam, trwa nawet te kilka sekund, to mnie zalewa. A przy procesorze zajętym w 100% "kilka sekund" to eufemizm.

Nie mogę wpaść nawet na jakieś chwytliwe hasło do szukajek. Mam nadzieję, że wyjdę na głupiego pytającego o podstawy, a nie napotkam się z odpowiedzią, że się nie da ;-)

System Okienka Siedem, procesor e6400 bodajże.

Z góry dzięki, pozdrawiam.
*puf*

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Możesz ustawić koligację dla 3ds na np. drugi rdzeń, dla Ciebie pozostaje w 100% wolny pierwszy. Możesz też (co chyba będzie bardziej ekonomiczne - nie będzie marnowania wolnego czasu procesora) ustawić po prostu niższy priorytet dla 3ds.

ps. myślałeś o zakupie choćby najtańszego 4-rdzeniowego CPU ? ;) ... najnowsze 3D studio po prostu kocha wielordzeniowość

Mariusz_CH  Dołączył: 30 Gru 2008
Spróbuj w Menedrzeże zadań ustawić priorytet jej procesów na niski.

michalwochna  Dołączył: 31 Sty 2007
Poszukaj czegoś takiego jak Process Tamer.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Kuzyn Mygosi napisał/a:
koligację
O. Mądre słowo, którego brakowało.
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Możesz też ustawić po prostu niższy priorytet dla 3ds.
Szkoda, że nie zauważam takich rzeczy od razu ;-) To działa jakoś rozsądnie?
Kuzyn Mygosi napisał/a:
ps. myślałeś o zakupie choćby najtańszego 4-rdzeniowego CPU ? ;) ... najnowsze 3D studio po prostu kocha wielordzeniowość
Mi tam nie potrzebne, na moje potrzeby w pełni wystarcza to co mam :-) A siostra? Proooszę. Konfigurację laptopa ma lepszą od mojego PC, a całość działa wolniej od netbooka mojej dziewczyny. Zyskała by z 50% przyspieszenia, gdyby używała sprzętu z głową. Lepszy procesor to tylko pielęgnacja lenistwa w tym przypadku ;-)

[ Dodano: 2010-01-31, 20:52 ]
U, dzięki panowie. :-B :-B :-B

Posprawdzam sobie wszystko jak wrócę do domu, pora nieco się poruszać przed początkiem tygodnia :-)

Dziękuję raz jeszcze, howgh!
*puf*

Skocz do: