pitero  Dołączył: 05 Lut 2010
k10d flash przedblysk pomiarowy
czy w k10d, jak w nikonach, mozna tak skonfigurowac aparat, by klkniecie na ae-l wykonywalo blokade ekspozycji ale z dokonaniem przedblysku pomiarowego dla lampy?

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Nie widziałem takiej opcji, kadycha nigdy mi takich bajerów nie wykonywała.
Myślę, że nie.

Po namyśle w temacie "po co?" nabrałem pewności, że takiej możliwości nie ma. Sensu jej istnienia też nie.

pitero  Dołączył: 05 Lut 2010
Kiwak napisał/a:
Myślę, że nie.

Po namyśle w temacie "po co?" nabrałem pewności, że takiej możliwości nie ma. Sensu jej istnienia też nie.

Mowisz, ze kadycha tak dokladnie potrafi oszacowac ilosc swiatla, ktore ma wypluc lampa, ze nie ma potrzeby wykonywac przedblysku pomiarowego?

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
pitero, eee.... ale ona zawsze robi przedbłysk pomiarowy :-P .
Tuż przed właściwym błyskiem.

Z tego biorą się problemy, bo ludzie często mrużą oczy (na przedbłysku pomiarowym), i na zdjęciu mają już zamknięte.

Dlatego taki przedbłysk, który bym sobie zrobił samodzielnie wcześniej tym ae-l, byłby fajną sprawą.

Ale nie.
Niestety nie ma. :-P

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
pitero napisał/a:
Kiwak napisał/a:
Myślę, że nie.

Mowisz, ze kadycha tak dokladnie potrafi oszacowac ilosc swiatla, ktore ma wypluc lampa, ze nie ma potrzeby wykonywac przedblysku pomiarowego?
Słuchaj no, pitero, zadałeś pytanie o przedbłysk przy AE-L i odpowiedziałem ci na nie. Nie napisałem, że kadycha w ogóle nie wykonuje przedbłysku pomiarowego, prawda? :-?
Za karę zadanie domowe dla Ciebie: przemyśl dwa problemy:
1. czy aparaty wyposażone w TTL bez dodatkowych literek (i-TTL, P-TTL, E-TTL itp.) nie potrafią oszacować ilości światła błyskowego potrzebnego do poprawnego naświetlenia zdjęcia? Podpowiedź: całe wielkie mnóstwo puszek ma TTL właśnie. TTL błyska raz.
2. czy te wszystkie lampy błyskowe wyposażone w tryb/tryby A nie potrafią prawidłowo naświetlić zdjęcia? Przecież nie robią przedbłysku, nie mają TTL-a.....
Wypracowania pisemnego nie potrzebuję, znam odpowiedzi :-P

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Kiwak, :-B :lol:

Skocz do: