dntsln  Dołączył: 18 Sty 2010
Kilka problemów z k10d
Witam, kupiłem swoją k-dyszkę prawie 2 lata temu i od pewnego czasu zaczęły mi się pojawiać problemy z lampą oraz drabinką światłomierza po podpięciu szkieł m42.

Kiedy robię zdjęcia z wbudowaną lampą [niezależnie od trybu] lampa raz błyśnie, raz nie, raz prześwietlone, raz niedoświetlone... ogólnie tragedia. Dodam że od nowości wszystko było ok.

Trapi mnie jeszcze jedno ustawienie... Wyłączcie aparat, ustawcie redukcję drgań na "ON" i zaraz po włączeniu aparatu przełączcie na "OFF". Zastanawia mnie co tutaj ustawiamy... ogniskową?

pozdrawiam

[ Dodano: 2010-02-15, 03:40 ]
To co zauważyłem, to im większa liczba, tym matryca [jej stabilizacja] bardziej szaleje.

Ustawiłem aparat na 2sek, to wibrował jak telefon ;] Zdjęcie całkowicie rozmyte.

Korzystałem ze stałki 50mm

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
dntsln napisał/a:
Kiedy robię zdjęcia z wbudowaną lampą [niezależnie od trybu] lampa raz błyśnie, raz nie, raz prześwietlone, raz niedoświetlone... ogólnie tragedia.
Wbudowana lampa ze szkłami bez styków zawsze wali pełną mocą.
dntsln napisał/a:
To co zauważyłem, to im większa liczba, tym matryca [jej stabilizacja] bardziej szaleje.
No, ale to przecież normalne - przy większej ogniskowej musi kompensowac większe drgania.
dntsln napisał/a:
Ustawiłem aparat na 2sek, to wibrował jak telefon ;] Zdjęcie całkowicie rozmyte.
A czego się spodziewałeś? Nie możesz ustawić zgodnie z prawdą, na 50mm?

dntsln  Dołączył: 18 Sty 2010
Jarek Dabrowski napisał/a:
Wbudowana lampa ze szkłami bez styków zawsze wali pełną mocą.
- Dobrze wiedzieć, dziękuję.

Jarek Dabrowski napisał/a:
A czego się spodziewałeś? Nie możesz ustawić zgodnie z prawdą, na 50mm?
- czysta ciekawość ;]

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
dntsln napisał/a:
Wyłączcie aparat, ustawcie redukcję drgań na "ON" i zaraz po włączeniu aparatu przełączcie na "OFF". Zastanawia mnie co tutaj ustawiamy
Na mojej kadyszce nic się specjalnego nie dzieje. Jeżeli używasz szkieł manualnych, a dokładniej takich, które nie podają puszce wartości ogniskowej, to pytanie o nią pojawia się zawsze po włączeniu aparatu, jeśli SR jest włączona. Bez kombinacji "włącz, wyłącz" itp.

Skocz do: