Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
X-tol i neopan 400 problem
Witam
Mam problem z tą kombinacją (fuji neopan 400), zrobiłem do tej pory kilkadziesiąt rolek tego materiału w xtolu. Ostatnio zaczęło pojawiać się na krawędziach filmu zadymienie rozchodzące się smugami od poszczególnych dziurek perforacji. Co ciekawe zadymienie jest na powierzchni kadru, nie ma go na perforacji. Aparat jest sprawny, tym samym sprzętem robię slajdy i są bez zarzutu. Wyczytałem, że może to być kwestia zbyt energicznego mieszania, ale zmiany nic nie dały, dalej jest źle. Może to kwestia zanieczyszczenia koreksu nie wypłukanym do końca utrwalaczem, brudne szpule??? Staram się co prawda porządnie płukać koreks po wywoływaniu, ale może coś w tym jest???

Pozdrawiam
Piotr

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Raczej zbyt wolnego... W jakim rozcienczeniu wołasz? Jak świeży masz utrwalasz? Uzywasz xtola wiecej niz jeden raz? Przerywasz czyms?

gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
miałem taki problem, jak kończył mi się utrwalacz.
Wsadzenie jeszcze raz do utrwalacza pomogło.
Może spróbuj z kawałkiem tego filmu i ponownym utrwaleniem.

gilby

wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Mnie się tak robiło po zbyt zimnym utrwalaczu. W ogóle mnie się takie cuda po zimnym utrwalaczu działy, że toto to nic. :)

Witam

Wołam w stężeniu 1+3 (wiem że musi być min. 100 ml czystego x-tola na rolkę). oczywiście jednorazowo, utrwalacz świeży, mieszałem dość energicznie, kręcąc szpulą, raz na minutę przez 15 sekund, na początku pół minuty (koreks Kaiser) potem próbowałem mniej. W sumie zawsze tak mieszałem i filmy były poprawne. Utrwalacz odpada, wtedy zadymienie byłoby mleczne i byłoby widoczne także poza krawędzią kadru, myślę, że film jest utrwalony poprawnie. Przerywam wodą, sam nie wiem co to może być, jeszcze jedno, pod światło rozbiegówka filmu nie jest jednorodnie czarna, widać , że w środku jest jaśniejsza.

Pozdrawiam
Piotr

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Pioter napisał/a:
mieszałem dość energicznie, kręcąc szpulą

Beltaj calym koreksem, chociaz nie jestem przekonany czy to to.

Mozesz pokazac sampla?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Miałem kiedyś to samo, nawet pokazywałem tutaj. Dawno i nie pamiętam, gdzie tego szukać. Nie wiem też, co to było - chyba faktycznie mieszanie, bo na stówę miałem wtedy świeży utrwalacz.

Witam
Przykładowy obrazek

Pozdrawiam
Piotr

To ja miałem większy hardkor. Na tej fotce to widać. Przy okazji popitoliłem ISO i całość masakrycznie niedoświetliłem (materiał do wywalenia), więc tym bardziej te zacieki widać. Tak czy inaczej, interesuje mnie, co to:

Mieszałem tak jak wcześniej i jak później.

Witam
W sumie podobne, tylko jak od lat nie zmieniam sposobu mieszania, może x-tol siada, z tym, że podobno x-tol przestaje działać momentalnie, raczej nie występują żadne stany pośrednie. To byłoby dziwne, bo ostatnio zrobiłem 5 litrów xtola w ponad rok i działał do końca, obecna butla to młodszy rocznik... ;) Do butelki wpuszczam gaz obojętny, trzymam w ciemności, hmm dziwna sprawa.

Pozdrawiam
Piotr

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Pioter napisał/a:
wiem że musi być min. 100 ml czystego x-tola na rolkę

Czemuż to, czemuż?

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
jorge.martinez napisał/a:
Pioter napisał/a:
wiem że musi być min. 100 ml czystego x-tola na rolkę

Czemuż to, czemuż?

Kodak tyle zaleca.

Pioter, a nie ma opcji, że wlałeś ciut za mało wywojki do koreksu?

Witam
Oj raczej nie, zresztą zauważ to wygląda jakby film był częściowo przewołany.
Pozdrawiam
Piotr

Yep, ale wymyśliłem coś takiego - zupy za mało, osadza się po bełtaniu takimi kroplami w oczkach perforacji i spływa... Hm. No coś musi to tłumaczyć :)

[ Dodano: 2010-02-19, 22:36 ]
Ale nie, bez sensu, efekt jest po dwóch stronach...

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
Ostatni słoiczek x-tol'a dziś zrobiłem.
1:2, utrwalacz: fomafix, Neopan 400@800 temp. 20st. czas: 15:30 ( wydłużyłem o minutę ze względu na to że x-tol miał już 6 miesięcy)

Zobaczcie jaka gigantyczna różnica, jakby dwa różne filmy. Światła wypalone jak i na pozostałych zdjęciach robionych w świetle słonecznym. Pierwszy raz mam tak przewaloną rolkę. Czyżby X-tol się zepsuł :-/ :?:

Skan z negatywu, nie ruszany.

Zdjęcie wykonane bardzo wcześnie rano.

Zdjęcie wykonane około 15:00

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
karmazyniello, w prawdzie nie używam x-tola, ale na logikę, gdyby się zepsuł to dostałbyś pusty lub bardzo niedowołany negatyw, a nie taki ekstremalny kontrast.

To skąd ten kontrast - skanowanie poszło nie tak czy może po prostu przewaliłem podczas robienia zdjęcia?

Czas: 1/250, F/22 EV: -1.0

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
karmazyniello napisał/a:
skanowanie poszło nie tak

Pierwsze co mi przyszło do głowy, na negatywie powinno być widać tak wysoki kontrast, pokaż zdjęcie podświetlonego negatywu.

Po zrobieniu odwrotki w PS tego zdjęcia wyszło lepiej niż ze skanera, więc już chyba wiem w czym problem. Pan w labie się nie spisał :-x

Skocz do: