Romi  Dołączył: 17 Sty 2008
  Lampy błyskowe do Pentaxa
:-B Witam Wszystkich! Potrzebuje porady bardziej doświadzczonych fotografów: Czy moge wykożystac stara lampę błyskjową Amity 820 AZ, która kiedys urzywałem z Zenitem - do Pentaxa K100 D Super. Czy mogę ja podpiąć do mojego Pentaxa bez ryzyka uszkodzenia lustrzanki? Dzięki za odpowiedzi!

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
a jakie ma napiecie na stopce?
jesli pare V to spoko

ibra  Dołączył: 16 Sty 2008
Ja mam UNOMATA B-24tac wiem że napięcie jest za wysokie ale słyszałem że można je zmniejszyć zmienić niestety nie jestem elektronikiem więc trudno mi powiedzieć jak to zrobić. Podobno ktoś to już gdzieś opisywał ale nie mogę znaleźć gdzie.

StarskiPL  Dołączył: 23 Wrz 2007
Na cyberfoto.pl

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
tu jest troszke bootzila o napieciach i spieciach :mrgreen:

ibra  Dołączył: 16 Sty 2008
Dzięki! Poczytałem trochę i powoli zbieram się rozkręcania lampy trzymajcie kciuki bo jak mnie walnie wysokie napięcie to może być Mój ostatni post ;-) :mrgreen:

Maxi 7  Dołączył: 07 Mar 2007
Cytat
Dzięki! Poczytałem trochę i powoli zbieram się rozkręcania lampy trzymajcie kciuki bo jak mnie walnie wysokie napięcie to może być Mój ostatni post

Pamiętaj o wyłączeniu zasilania i rozładowaniu kondensatora (tego największego ) ale nie poprzez zwarcie styków tylko podłącz do nóżek kondensatora żarówkę nawet taką na 220V żarową inaczej istnieje możliwość porażenia prądem.Powodzenia ;-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Mnie flash z małpki strzelił ze dwa razy za czasów sewisowania takich drobiazgów.
Napięcie na palniku to jakieś 300V - z takiego malutkiego trafo ;-) - które w lampach najczęściej pada.

PIORUNUJĄCE wrażenia gwarantowane :mrgreen:

Skocz do: