luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Prywatne zakłady rzemieślnicze- WROCŁAW
Witam. Znacie jakieś zakłady, gdzie "szefem" jest starszy Pan, pracujący z reguły samodzielnie? Na myśli mam wszelkie utrzymane w klimacie epoki zakłady (szewc, kowal etc.). Wrocław w okolice do ~50km.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Jest mi to ogromnie potrzebne.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Fotoprojekcik?

Już w trakcie. Widzę baczne śledzisz moje poczynania, konkurencja?

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Co Ty :-D Nie dał bym rady się zorganizować ;-) Podobają mi się całkiem Twoje zdjęcia, niektóre :-P

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Luhso, sprawdzałeś w cechach, izbach rzemieślniczych?

thrackan, nie robiłem tego, nie mam właśnie koncepcji gdzie czego szukać (dziura w głowie spowodowana euforią pomysłu)... Czym są te izby?

Też się nie bardzo orientuję, ale po łbie mi się kołacze, że skupiają właśnie rzemieślników z danych... hmm... kręgów specjalizacyjnych. Cechy na pewno zajmują się certyfikacją umiejętności. Ale moje informacje pochodzą głównie z lektury dyplomu mistrzowskiego mojego wujka, który oglądałem często podczas odwiedzin w jego zakładzie tapicerskim. ;-)

[ Dodano: 2010-03-08, 23:12 ]
http://www.izbarzemieslnicza.com.pl/

Wejdź w "nasi członkowie".

No tak. Są jakieś. Natomiast wiem, że na Wrocławskim Brochowie jest zakład, gdzie kiedyś był kowal, a dziś robią tam resory do ciężarówek. Klimat się nie zmienił. Ale muszę mieć kilka takich zakładów. Jutro w szkole może się czegoś dowiem...

W Warszawie mógłbym kilka zakładów wskazać od ręki, ale we Wrocławiu jeszcze nawet nie byłem :oops: .

thrackan, :-( Jutro może przejdę się do siedziby izby.

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
Kuźnia artystyczna na Pawiej, przechodząc koło niej, miałem wrażenie, że to właśnie tego typu zakład.

http://www.pkt.pl/na_pawi...e2a1a9abd2.html

Morg, Świetnie, a orientujesz się może jak to tam wygląda?

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
Orientuje się tylko, że budynek stylizowany częściowo na zakład rzemieślniczy starego typu (ale to na zewnątrz), choć trochę podniszczony, przechodząc latem widziałem przez uchylone drzwi faceta przy tokarce ;-)

Morg, Ok "zapisałem". :-B :-B

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
jedyne miejsce to śródmieście, sprawdź projekt Szlakiem zaginionych zawodów, czy jakoś tak, zrealizowany przez ngo Dom Pokoju. Podejrzewam że zrobili też portrety wszystkich, była też wystawa (ale nie dam sobie ręki uciąć, nie pamiętam).
Więc taki projekt staje się wypracowaniem na temat oryginalności w dobie reprodukcji :-P

ziemo  Dołączył: 28 Gru 2008
Wczoraj w jakimś ekoprzewodniku czytałem, że jest coś na Kościuszki, numeru nie pamiętam, ale w domu sprawdzę. Zakład ostrzenia noży itp. istnieje ponoć ze 30 lat.

Mart  Dołączył: 28 Gru 2009
Przy Nowowiejskiej jest mały zakładzik szlifierski, robią tam głowice, cylindry i inne takie do samochodów i motocykli (czyli tokarki, frezarki i inne tego typu maszyny mają)- wygląd zakładziku jest stary, ale raczej nie zabytkowy(chociaz 'park maszynowy' to tylko przez futryne widziałem)- z tego co pamiętam to bodajże 2 starszych panów tam działało.
pozdr

geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
luhso, seria z maską jest rewelacyjna, świetna, niesamowita.... jeszcze ta muzyka.... genialne. Ciekawy jestem co wyjdzie z nowego projektu. Wiem, że może nie pomoże ale kiedyś pracowałem w Kątach Wr. w firmie Araj. Tam na hali mieliśmy tokarzy, starzy rzemieślnicy z prawdziwego zdarzenia. Jeden (nie pamiętam jak się nazywał) wyglądał jak z innej epoki; stary, pomarszczony, z okularami na gumce, żeby nie spadły i pracował na bardzo starej tokarce. Nasza hala (nie wiem czy jeszcze tam stoi) to stary budynek po zakładach rzeźniczych (dużo kolumn, okna wysoko, brudne ściany). W B&W klimat byłby nieziemski.

[ Dodano: 2010-03-09, 11:41 ]
jest tam jeszcze hala spawaczy i monterów.... błyska się i iskry się sypią prawie jak w hucie :-D

baqers  Dołączył: 10 Kwi 2008
a nie chcesz pójść na psie budy do tego Pana od naprawy aparatów? Wiszą u niego dyplomy rzemieślnika i mistrza ;)

guerilla, Sprawdzę. Dzięki za informacje.
guerilla napisał/a:
Więc taki projekt staje się wypracowaniem na temat oryginalności w dobie reprodukcji :-P
Po części tak, ale to wszystko ma mi posłużyć nie tylko do "zindeksowania" tych zawodów, ale do stworzenia o nich pewnej historii, która... (nie kończę, bo to będzie wiadomo mam nadzieję za jakieś pół roku)

ziemo, Będę Ci wdzięczny. O nożach pytam na innym forum, gdzie podobno polecą mi jakiś weteranów ;-)

Mart, Świetnie!

geeker84, Ta informacja jest bardzo cenna dla mnie. Szukałem właśnie m.in tego. :-B

baqers, niewykluczone ;-)

Widediałem, że można na Was liczyć :-B :-B

Skocz do: