gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
Adobe Photoshop Elements 8, używa ktoś? Warto?
pewnie ktoś napisze, że PS4 lepszy ale za drogi jest. więc może Adobe Photoshop Elements 8? Powiedział mi ktoś, że warto.
Jak dotąd głównie GIMPa używam ale ponoć ten wytwór Adobe to jednak inna bajka. Ma ktoś? Używa? Warto?

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Używam PSE 7 i uważam, że warto. Trochę mnie wkurzyło, że mocno okrojony jest także ACR, ale podstawowe funkcje są dostępne. Co do edycji obrazów w PSE, to jest wszystko czego MI potrzeba. Do tego rozjaśnianie cieni i przyciemnianie świateł na prawdę bardzo dobrze działa. Właściwie tak samo dobrze jak rozjaśnianie cieni w ACR. W RawTherapee masz też taką funkcję, ale tam ona raczej nie działa - tzn. coś robi, ale efekt jest mocno niezadowalający. Bardzo dobry jest też moduł do składania panoram. Bez problemu znajduje miejsca do łączenia, sam ustawia zdjęcia w odpowiednim porządku i rewelacyjnie wyrównuje jasność poszczególnych zdjęć i miejsca łączeń. W PSE 8 jest dodatkowo moduł HDR. Jeśli działa równie dobrze co panorama sticher, to robienie hdr da ci wiele satysfakcji, szczególnie na początku, zanim opanujesz dobrze suwaki w np. Photomatix.
Co do sklejania panoram to mam jedynie porównanie do Canonowego Panorama Sticher.

pawelek-79 napisał/a:
Do tego rozjaśnianie cieni i przyciemnianie świateł na prawdę bardzo dobrze działa
dokładnie, uzywam RT i widzę jaka jest różnica.
pawelek-79 napisał/a:
Trochę mnie wkurzyło, że mocno okrojony jest także ACR,
wtedy daję "utwórz obraz" (czy jakoś tak ;-) ) i funkcji jest więcej.
O reszcie funkcji się nie wypowiem bo za mało znam ten program ale ogólnie jestem pozytywnie zaskoczony funkcjonalnością

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
gezaj napisał/a:
wtedy daję "utwórz obraz" (czy jakoś tak ;-) ) i funkcji jest więcej

W ACR jest wtedy więcej funkcji?

powtórzę się
Cytat
za mało znam ten program
komtur pewnie coś pokręciłem jeśli chodzi o ACR

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
pobrałem Adobe Photoshop Elements 8 i zainstalowałem ale nie mogę znaleźć modułu do HDRów - gdzie oni je schowali ? :shock:

Setmag  Dołączył: 19 Kwi 2009
PSE 8 może nie tak agresywne jak photomatrix czy inny typowo HDR-owym programik ale można zrobić fotografię o rozszerzonej rozpiętości.

Tu coś więcej o sztuczkach: http://www.trochetechniki...s-8,t,1657.html

zrobiłem tym HDR ale albo robię coś źle albo program ma problem - vide błękit nieba nad chmurą ... chmura s SNS i z Machinery wygląda chyba lepiej ...
chmura adobe

[mod edit] nie hotlinkujemy obrazków znacznie przekraczających 700pix po dłuższym boku

Tak jak wspomniałem PSE nie jest najlepszym narzędziem do HDR chyba że będziesz to wykonywał za pomocą wywoływania RAW z różnymi wartościami ekspozycji i próbował bawić się warstwami jak np. w tym tutorialu: http://www.youtube.com/wa...layer_embedded#

Jeśli chodzi o lepsze narzędzia HDR to ze swojej strony polecam Machinery - wspieraj Polską myśl techniczną! ;)

a właśnie - zdjęcia z machinery nie zamieściłem bo program nie dał rady wyrównać zdjęć chmur. Co ciekawe - na kompie w domu jak najbardziej dał radę :shock: Zastanawiam się nad machinery i sns do HDRów.

akagi66 może inny preset po prostu miałeś?

A propos programików HDR - oto teścik: http://oxygenum.ovh.org/HDR.html
Dla mnie easyHDR wypadł najefektowniej, SNS też dobrze, natomiast najostrzej Machinery, jakby dodać nieco kontrastu oraz lepszy WB było by genialnie, na szczęście zawsze można doszlifować fotkę suwakami lub "zewnętrznym programem". ;)

Przetestowałem wszystkie programiki wspomagane PSE 7, autokorekta niewiele pomogła SNS, fotka z easyHDR wygląda jeszcze lepiej! dużo poprawiła również Machinery jednak uwydatniając to charakterystyczne wyblaknięcie lewa-prawa bardziej ku centrum fotografii - nie wygląda to naturalnie.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Używam PSE. Wydawało mi się, że ten program rzeczywiście jest takim "ekstraktem fotograficznym" z pełnego PS-a i znajdę tam li tylko fotograficzne funkcje i tylko to czego mi potrzeba. Dodatkowo cena była atrakcyjna. Z biegiem czasu widzę jednak że wycięto naprawdę dużo. Zadowolony jestem połowicznie :-|

Też mam podobne odczucia, programu do HDR to się nawet nie spodziewałem ale szczególne brakuje mi kanałów RGB co prawda da się je mozolnie wyciągnąć za pomocą masek ale jest z tym kupę zabawy.

to co pozostaje poza fotoszopem ? :evilsmile:

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Elements to narzędzie, które całkowicie wystarcza osobom zainteresowanym obrabianiem zdjęć. Praktycznie rzecz biorąc, nie ma słabych punktów - zwłaszcza z darmowymi pluginami. Pełen shop to niestety nazbyt drogie i skomplikowane narzędzie, bardziej ukierunkowane na postprodukcję, kompozycję.

Wspominałem już na forum: na co dzień pracuję w pełnym shopie, jednak prywatnie w pełni usatysfakcjonowany jestem duetem LR+Elements. Problemem - jak mniemam - jest bardziej umiejętne wykorzystanie dostępnych narzędzi.

Przykład: kolor. Każdy zapewne ma własne przyzwyczajenia i ulubione narzędzia korekty kolorystycznej. Czasami jest to balans kolorów, poziomy, kolor selektywny czy mikser kanałów. Praktycznie jednak dwa najpotężniejsze narzędzia do walki z kolorystyką, to krzywe i Hue/saturation. Osobiście nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, by nie wystarczyły.
Podobnie rzecz ma się z selekcją. Wraz z dodaniem w Elementsach namiastki szybkiej maski, dla mnie problem selekcji przestał istnieć w tej rodzinie produktów.

Oczywiście dostrzegam też ułomności tego programu - narzędzia w porównaniu do pełnej wersji nie działają aż tak dokładnie/przewidywalnie (np. healing brush), brakuje czasami przetwarzania wsadowego (choć sam jestem zwolennikiem teorii, że do każdego zdjęcia należy podchodzić indywidualnie, ale rozumiem "hurtowników"), brakuje możliwości definiowania własnych skrótów klawiaturowych (dla mnie największa wada).
Tym niemniej wszelka moja działalność fotograficzna przechodzi tylko i wyłącznie przez Lightrooma i Elementsa.

Plugin Links:
Krzywe:
http://www.earthboundligh...ements-4-5.html

BleachBypass, Technicolor, Beautifier, HotPixel:
http://www.redpawmedia.com/

oraz: http://www.tutoria.pl/gra...op_elements.htm
gdzie otrzymamy:
maska warstwy
justowanie tekstu
dostęp do kanałów R, G i B w postaci nowych warstw
narzędzie Krzywe
tworzenie maski jasności
zmiana stylu pracy masek warstw (ukrywanie efektów)
maski wektorowe z zaznaczeń
narzędzie Mieszanie kanałów
ustawianie światła między znakami
zmiana warstwy na obiekt inteligentny
zaznaczanie cieni, świateł i tonów średnich jednym kliknięciem.

czego nie zrobisz w Elements że używasz LR ? 8-)

Michu należy Ci się konkretne piwo za podanie na tacy świetnych narzędzi do PSE :-B
Dostęp do poszczególnych kanałów i ten przecudny filtr Beautifier jest niesamowity!

sylwesto  Dołączył: 16 Sie 2008
Wie ktoś jak jest z deaktywacją PSE, jeśli chciałoby się sprzedać ten program? Czy nowy użytkownik-nabywca może go znowu aktywować na swoim komputerze?

Wiem, że przewidziano deaktywację i ponowną aktywację na nowym lub zmodernizowanym komputerze przez dotychczasowego użykownika. Jak będzie w przypadku nowego nabywcy, który kupi program z drugiej ręki?

spr
[Usunięty]
no wszystko super. mam PSE na testach i widzę że nie można zautomatyzować pracy - program nie posiada AKCJI.

Chyba że występują one pod jakąś inna nazwą albo jako dodatkowa wtyczka?

Ktoś coś wie?

Aha i czy ACR pod PSE8 można w jakiś sposób rozbudować?Bo jest naprawdę bardzo okrojony.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
spr, Zerknij TUTAJ.

Skocz do: