Czowiek  Dołączył: 30 Mar 2010
  Ślepe piksele w K100D ??
Witam, wczoraj sprzedałem na allegro pentax'a w dniu dzisiejszym zadzownił do mnie kupujący że sprawdzał aparat w domu i okazało się że na MATRYCY są ŚLEPE PIKSELE. bylem nie co zdziwiony bo to chyba jasne że nigdy aparat ktory ma 6,31 pikseli nie kazdy bedzie efektywny - a efektywne w tym modelu to zalediwe 6,1 Mp.

Zwracam się więc z pytaniem - pomocą czy to możliwe zeby matryca miała jakieś dodatkowe ślepe piksele po zaledwie 12tys zdjec?

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
A co to są te ślepe piksele? :-? Może chodziło o bad piksele?

kupujacy wspomnial o bad pikselach,
a jesli jutro poprawi sie i powie ze chodzi o bad piksele - to jak reagowac i sprawdzic czy rzeczywiscie sa?

No to wspomniał o ślepych czy bad? A jak sprawdzić czy były? Przejrzyj swoje zdjęcia w powiększeniu 100% i szukaj tego:

;-)
Też miałem K100D, kilka bad pikseli się pojawiało, zwłaszcza przy długich czasach naświetlenia, ale generalnie to nie był jakiś wielki problem. Nie pamiętam czy K100D miała opcję mapowania czy nie.
Dużo ich jest?

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
K100D nie ma mapowania. W serwisie mogą to zrobić.

facet wspomnial op slepych.
chce po prostu byc przygotowany ze jak mi jutro przyjedzie ze chodzilo mu o bad to jak to sprawdzic.
zrobic aparatem zdjecie (w jakim formacie i jak ustawic iso itd) zrzucic na komputer i szukac kropki?

jaki to moze byc koszt? bo w olympusie z tego co pamietam to bylo w menu.

Może gość ma pretensje że one po prostu są, a w opisie aukcji tego nie wspomniałeś? Zresztą, jeżeli nie robiłeś na długich czasach i nie oglądałeś milimetr po milimetrze zdjęcia w powiększeniu 100%, to szanse że je widziałeś w czasie użytkowania są zerowe. Ba, mogłeś nawet nie mieć pojęcia że takie coś może być:)
Zapytaj po prostu jak to wygląda i ile ich jest i w jakich warunkach się ujawniają.

nie wspomnialem bo ja dobrze ująłeś nie mialem az do dzis o tym zielonego pojecia.
zobaczymy co da sie zrobic.
zrobic normlane zdjecie tym aparatem i wrzucic na komputer i sprawdzic?
bo on mowil ze zrobil jakies "ciemne" czyli na pewno regulowal iso czy przeslone slatego to wyszlo. ale przy takich ustawieniach z tego co teraz czytam - uzywa sie redukcji szumow wtedy nie ma zadnych wad taka fotka.

Nie wiem czy redukcja szumów zredukuje bad piksele :) Fragment, który zamieściłem pochodzi właśnie z K100D. W exifie są parametry zdjęcia: ISO 200, f8, czas 10sek.

ok wielkie dzieki za pomoc

[ Dodano: 2010-03-31, 10:21 ]
dla podsumowania problemu.
dodaje zdjecie tego o czym byla mowa.
zaznaczylem te pikselki.. ehh.

http://i419.photobucket.c...pg?t=1270023674

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Czowiek, rób zdjęcia w rawach i praktycznie każda wywoływarka sama z mapuję te pixele przy wywołaniu ;-)

proble mw tym ze sprzedalem aparat
i kupujacy zarzadal zwrotu ;)
mi to osobiscie nie przeszkadzalo, ba nawet nie mailem o tym pojecia

TTomek napisał/a:
Czowiek, rób zdjęcia w rawach i praktycznie każda wywoływarka sama z mapuję te pixele przy wywołaniu ;-)

Fragment, który wkleiłem, jest wywołany z rawa. A jednak piksel jest widoczny ;-)

Czowiek, ja bym raczej nie zgodził się na zwrot. Nawet nowe matryce mają martwe piksele, a to że nie wspomniałeś o nich w aukcji bo nigdy nie robiłeś zdjęć na długich czasach, to chyba nie jest chęć ukrycia wady aparatu.
Przejrzałem sobie serię zdjęć z której pochodzi wklejony fragment. Najwięcej bad pikseli, jakie się pojawiły na zdjęciu to 7 sztuk. Na innych (zrobionych przy identycznych parametrach) jest ich mniej, na kilku zdjęciach nie ma wcale, a nigdy nie pojawiły się w tym samym miejscu na innym zdjęciu. I jakoś mi to nie przeszkadzało w codziennym użytkowaniu aparatu. No chyba żebym tylko fotografował na długich czasach. Ale jeżeli ktoś kupił aparat tylko w tym celu na Twojej aukcji, to w takim przypadku powinien o to zapytać przed zakupem.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
michal5150 napisał/a:
Czowiek, ja bym raczej nie zgodził się na zwrot.

Ja zgodziłbym się, pod warunkiem że człowiek nie stroi fochów i po prostu grzecznie prosi. Uznanie reklamacji byłoby w tym wypadku po prostu miłym gestem z mojej strony. Miłym, choć nie koniecznym. W końcu istnienie bad-pixeli, czy jak to zwać, jest czymś normalnym wszędzie, nawet w sprzęcie nowym ze sklepu.

Benek napisał/a:
W końcu istnienie bad-pixeli, czy jak to zwać, jest czymś normalnym wszędzie, nawet w sprzęcie nowym ze sklepu.

Jeżeli jest normą to dlaczego to ma być powodem reklamacji i zwrotu towaru? Jeżeli byłby wadliwy, sprzedający przemilczałby kilka uszkodzeń sprzętu to jak najbardziej to jest powód do oddania. Ale w tym przypadku?

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Ale co innego Bad Pixel a co innego Hot Pixel...
Hoty, na długich czasach będą się pojawiały w każdym aparacie - dopóki nie są programowo usuwane...

A Bad Pixele będę za to na każdym czasie, w tym samym miejscu.

Ba, problem w tym że tak naprawdę nie wiadomo co to jest - ślepe, bad czy hot :mrgreen:

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
:-) Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi zawsze o to samo :evilsmile:

rafalartur  Dołączył: 04 Wrz 2008
Generic napisał/a:
Hoty, na długich czasach będą się pojawiały w każdym aparacie - dopóki nie są programowo usuwane...

Również mogą się pojawić na krótkich czasach a na wyższym iso.
Mogą się pojawiać z różnym nasileniem. Matryca CCD ma tendencję do Hot'ów. Widać je w ciemnych miejscach jako kolorowe kropki. Kupiłem nowe K100dSuper i je już miało. Pokazują się przy wyższym iso. tragedii z tym nie ma (da się zyć ;-) ).
Bad Pixel (death pixel) tak jak napisał Generic widać na każdej ekspozycji. Często widać je gołym okiem na zdjęciach w piękny słoneczny dzień. Kupno nowego Aparatu z Bad (death) pixelami jest podstawą do reklamacji (tak słyszałem). Kumpel ma K10d z takim świecącym jak żarówka na każdym zdjęciu martwym pikselem i miał gdzieś wysyłanie jego serwisu i wyczekiwanie. Stempluje sobie jak go fatalnie widać i dalej foci.

Ten na zdjęciu powyżej wygląda jak hot pixel.
I jak rozwiązał się problem?

Skocz do: