Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
[K-x] robi zielone zdjęcia
Witam,
Mój k-x od czasu do czasu robi całe zdjęcia zielone... niezależnie od tego czy są one wykonywane przez wizjer czy w LV, ani jaki obiektyw jest założony (18-55 czy 50-200)
Nie wiem co się dzieje, jest to praktycznie nowy aparat, migawka zaliczyła niewiele ponad 1000 klapnięć (info z PhotoMe) nigdy mi nie upadł, nie został zmoczony.
Karta pamięci: SanDisk Extreme III 4GB
Akumulatorki: oczywiście Sanyo Eneloop
Miał ktoś podobny przypadek? Czy czeka mnie wizyta w serwisie? :-(

Zamieszczam zdjęcia obrazujące całe zjawisko, jest to raw z przed paru dni zrobiony na 18-55 i raw+ z dzisiaj robiony 50-200:
http://hotfile.com/dl/361...ielone.rar.html

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Radek

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
:mrgreen:
Radolex napisał/a:
od czasu do czasu robi całe zdjęcia zielone.
a czego oczekujesz od aparatu na wiosne :?:

Wolałbym jednak normalne zdjęcia... a nie takie "wiosenne" :-P
Wiem że jest to dziwne, może śmieszne... ale mnie nie jest teraz do śmiechu ;-)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Nie mogę za chiny pobrać tego pliku.

U mnie działa bez problemu... Regular Download czekam te 60s i download file
Ale zaraz wstawię na inną stronę

Edit:
dodatkowe linki
http://www.2shared.com/fi...7a/zielone.html
http://www.sendspace.pl/f...b54dbc19356198d

m@rko  Dołączył: 07 Lut 2010
Zdecydowanie za dużo wiosny :mrgreen:
Wygląda na jakiś błąd zapisu, spróbuj przywrócić ustawienia domyślne.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Zaciągnąłem i oba PEFy maja jakieś czarne paski z prawej :-/ , a PPL odmówił ich otwarcia :-(
Na początek sprawdź inną kartę :idea:
Zresetuj aparat do fabrycznych i przeformatuj karte w kompie, ew. sprawdź czymś do testowania kart np.: CardTest 1.2a (tego używałem)

Więc odpadł problem z kartą pamięci... próbowałem z MicroSDHC Sandiska 8GB klasy 6 włożonej w adapter do SDHC i problem się powtórzył. To samo dzieje się bez karty pamięci włożonej do aparatu, po włączeniu LV po chwili zaczyna wyświetlać w zieleni :-(
JackDeJack, u mnie żaden z PEFów nie ma czarnych pasków... próbowałem z PENTAX Digital Camera Utility 4, z Adobe Lightroom 2.6 a nawet Picasą.
Powrót do ustawień domyślnych też nic nie dał... :-/

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
Paski pojawiają się przy otwieraniu picassą,w zwykłym podglądzie nie ma tego zjawiska.
Radolex,jesteś pewien,że to nie błedy zapisu ?
Nawet PS ma problemy z otwarciem tych rawów.

Ja czarnych pasków nigdzie nie zauważam, ale to że ja ich nie widzę nie jest takie ważne i wcale nie oznacza że ich nie ma :-P

No problem występuję także bez karty pamięci w aparacie, więc błąd zapisu odpada.

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Radolex napisał/a:
Czy czeka mnie wizyta w serwisie?
Z tego co czytałem niektórym zdarzało się, że czasem aparat wywalał zdjęcie np. niebieskie, albo czerwone. Jeżli u Ciebie to się dzieje ciągle, a aparat jest fresz i na gwarancji, to serwis.

(zobacz może masz dziki balans bieli ustawiony, jak się zapomnę i zrobie w dzień na żarówce to mam fajne niebieskie)

No nie dzieję się to ciągle... ale ostatnio coraz częściej, powiedziałbym że zbyt często :-/
Balans bieli nie ma tu nic do rzeczy, nie było by aż tak dużej zmiany kolorów, zresztą zdjęcia w rawie dałby by się bez problemu naprawić jeśli to było by przyczyną.

jerzyf  Dołączył: 15 Sie 2009
Po pierwsze nie widzę żadnych pasków na krawędziach po drugie patrząc na histogram można zauważyć, że praktycznie na tych zdjęciach brak jest czerwonego koloru i w tym bym upatrywał problemu. Czyli problemy matrycy lub przetwornika czerwonego koloru.

jerzyf, otwórz warstwy w PS i zobaczysz że niebieskiego tez niema :-(

m@rko  Dołączył: 07 Lut 2010
JackDeJack napisał/a:
jerzyf, otwórz warstwy w PS i zobaczysz że niebieskiego tez niema

Jak rozjaśniłem trochę w Picassie, to wylazło mi że kosz na śmieci jest niebieski.

m@rko, otwórz i zobacz warstwy w PS.
Zielony jest, niebieski i czerwony -10EV

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
Trochę wielkie te rawy. Nie mógłbyś wrzucić jakieś małe zdjęcie poglądowe w wątku.
A do rzeczy. Parę miesięcy temu ktoś pisał o podobnym problemie. Pokazywał zdjęcie z samochodem i postacią (kobiety czy mężczyzny). Nie pamiętacie kto to był? W każdym razie coś było na 100%. Nie wiem czy zdjęcia też były zielona, czy innego koloru. Ale problem ten sam - brak niektórych składowych kolorów. Zdaje się, że to "okresowo" nachodzi niektóre puszki i jest błędem softu.

xolox  Dołączył: 11 Paź 2008
Miałem tak z K10D włączam robi zielone zdjęcia do puki go ponownie nie włączyłem. Oddałem na serwis niby coś tam ze złączem matrycy porobili, później się gwarancja skończyła efekt widziałem może jeszcze raz.

A dobierał się ktoś już do wnętrzności KX-a? jak bym wiedział że trzeba tylko coś docisnąć może pokusił bym się o własnoręczną naprawę... tylko gwarancja... są tam jakieś plomby? próbował ktoś już rozbiórki w jakichś celach? nie chciałbym utracić gwarancji

Kurde, aparat będzie mi w najbliższym czasie potrzebny a tu takie cyrki :-/ i nie wiem co robić wysyłać nie wysyła, mieć nadzieję że będzie ok, czy samemu naprawiać :-?

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Korci Cię by gwarancji się pozbyć?
Ja bym nie ryzykował.

Skocz do: