Poohutch  Dołączył: 23 Kwi 2009
Wyzwalanie migawki winderem bez przewijania.
Czy jeżeli założony jest winder, można nadal naciągać film ręcznie? Innymi słowy, czy winder może służyć jako grip ze spustem migawki, ale bez hałasowania?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Poohutch napisał/a:
czy winder może służyć jako grip ze spustem migawki, ale bez hałasowania?
tak.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
dzerry, ooo. To ciekawe. Czyli można wyzwolić migawkę "winderem", ale bez przewijania??

A tak przy okazji dyskusji zapraszam do licytowania oczywiście :mrgreen:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Chyba trzeba wyzwalać migawkę spustem na aparacie, żeby nie hałasowało. Czy nie?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Próbowałem z ME Super i winderem ME coś takiego. No i jest w drugą stronę. Zwalniamy korpusem, naciągamy winderem. W drugą stronę się chyba nie dało, chyba, że było jakieś zacięcie.

jorge.martinez napisał/a:
Próbowałem z ME Super i winderem ME coś takiego. No i jest w drugą stronę. Zwalniamy korpusem, naciągamy winderem. W drugą stronę się chyba nie dało, chyba, że było jakieś zacięcie.

No właśnie. Próbowałem tak samo z SuperProgramem i MEII wykombinować, żeby dało się wyzwolić winderem bez przewinięcia, ale nic nie wymyśliłem. Pewnie dałoby się zrobić jakąś przeróbkę we wnętrznościach windera, ale to nie na moje umiejętności (chyba, że wystarczyłoby przylutować jakiś kabelek to ewentualnie :D .. jakbym wiedział gdzie i który)

leszek2c  Dołączył: 16 Wrz 2006
No ciekawe jak wyzwolic migawke w mechanicznym winderem?
przeciez winder ma wyzwalanie elektryczne a aparat elektryczny tylko swiatlomierz?????
Chyba zeby podpiac winder do siwtalomierza ;-)
L

Poohutch  Dołączył: 23 Kwi 2009
hmm, widzę tu pewną rozbieżność zeznań :/

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
leszek2c napisał/a:
aparat elektryczny tylko swiatlomierz?????
A migawka to jaka jest ? Nie elektroniczna czasem w ME i S-Program ? :-P

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Elektroniczna to chyba nie. Sterowana elektronicznie najwyżej :-P .

Prostuje, chodzi mi o to, ze winder moze sobie siedziec, ale trzeba wyzwalac zwyklym spustem.

Dada napisał/a:
A migawka to jaka jest ? Nie elektroniczna czasem w ME i S-Program ? :-P
Migawka w MX jest w 100% mechniczna. Baterie sa potrzebne tylko do swiatlomierza.

dzerry napisał/a:
Prostuje, chodzi mi o to, ze winder moze sobie siedziec, ale trzeba wyzwalac zwyklym spustem.

A no właśnie. Do podobnych wniosków doszliśmy z funflem odnośnie SuperPrograma i MEII. Może jakby mu w bebechach pogrzebać cośby się wykombinowało, bo "trzymadełko" fajne z tego windera :roll:

sołtys napisał/a:
Może jakby mu w bebechach pogrzebać cośby się wykombinowało, bo "trzymadełko" fajne z tego windera :roll:
Pewnie wystarczy silnik unieszkodliwic ;-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Albo prosciej - nie wkladac baterii. :-D kurcze,polskie znaki mi sie wylaczyly :roll:

MarWoj, ale wlasnie to jest problem - czy wtedy ten spust w winderze dziala? Bo ja nie pamietam. Na logike nie powinien raczej.

Wyzwalanie migawki przez winder odbywa się mechanicznie. Najprawdopodobniej przez ten sam silnik, co ją naciąga.

leszek2c  Dołączył: 16 Wrz 2006
DZIALANIE MX-a
No tym razem sprawdzilem i wypowiadam sie merytorycznie:
- migawka Mxa jest oczywiscie calkowicie mechaniczna, baterie tylko do swiatlmieza sa
- winder naciaga film i migawke i ma wyzwalanie spustem elektrycznym!!!! w korpusie sa co prawda 3 (?) styki do windera, hi, hi, hi
- winder moze sluzyc jako grip - gdy nie jest wlaczony albo nie ma baterii
- jak sie wlaczy winder to mozna wyzwolic spust z korpusu - mechanicznie, albo winderem - elektrycznie; przy wyzwoleniu z korpusu - winderem mozna potem naciagnac, bo jest tu pewna sekwencja ;-) ruchow
- w korpusie styki sa prawdopodobnie do 1/ sterowania elektromagnesem wyzwalajacym potem juz mechanicznie migawke, 2/ trzeci styk sluzy (prawdopod.?) do sygnalizacji z korpusu ze migawka sie juz zamknela i mozna ja naciagnac ponownie.

Czyli (?) oprocz calkowicie mechanicznej konstrukci jest w mxie swiatlomierz foto-elektryczny + elektromagnes do wyzwalania migawki => ale jako elementy bierne
pzdr
L

ps
- oczywiscie mozna stosowac ten winder jako grip - bez baterii i naciagac film i migawke recznie, ale jakos wtedy taki grip jest STRASZNIE KOBYLASTY, do trzymania w rece znacznie wygodniejszy jest w Super A itd
ps2
- w ME, MESuper, A itd sa migawki mechaniczne sterowane elektronika odmierzajaca czas (odp. elektromagnesy trzymaja kurtyny)
- w Mxie migawka jest calkowicie mechaniczna - klasyka, czas jest regulowany szerokoscia szczeliny pomiedzy 2-ma kurtynami , a przesuwa je sprzezyna naciaga razem z filmem - KLASYKA, jak w Leice, Zorce czy LXie (ktory ma hybryde ;-) migawka klasyka a sterowanie jak w ME itd.
L

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Nie pamiętam, jak to jest w MX-ie, ale często jest tak, że można mechanicznie wyzwolić migawkę takim dzyndzelkiem w gnieździe windera. Winder z tego korzysta, ale faktycznie może nie w pełni w mechaniczny sposób...

Jest dokładnie tak, jak dsk napisał. Przed chwilą sprawdziłem.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
To ja dodam że w aparatach obsługiwanych przez winder ME-II też tak właśnie jest.
Sprawdziłem w SuperA i ME.

Skocz do: