piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
Marzenie o własnym filmie
Hej !

Myślę o tym już od hmm 3 lat.
Coś w konwencji Horror klasy B :)
Próbowałem szukać info w necie o "jak zrobić własny film" i muszę powiedzieć kiepsko to widzę, jedynie co znalazłem to tutki jak zrobić film do cs ;)
A głębszych przemyśleń nie zobaczyłem.... :/

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Cytat
A głębszych przemyśleń nie zobaczyłem.... :/

Scenariusz musisz sobie sam napisać, albo poprosić kogoś o napisanie.

Podpatrywać innych (kadrowanie, montaż).

Zadbać o ekipę (samemu nad filmem to się raczej trudno pracuje).

Potem zdobywasz budżet i ruszaj na plan :-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
piotrek0001 napisał/a:
Próbowałem szukać info w necie o "jak zrobić własny film"
Niekonwencjonalne podejście. Ale film to mały pikuś, zobacz, jakie inni mają problemy:

Apazar  Dołączył: 10 Gru 2008
:mrgreen:

kurka wodna, u mnie nie ma francuza :-/
ale za to jest kłos, bransoletki z muliny i masa solna.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Kłos to prawie Francuz kiedyś był więc to podobna tutka , a o filmie to trzeba szukać przez jakis oscar.com a nie googla .

Jarek Dabrowski napisał/a:
Niekonwencjonalne podejście. Ale film to mały pikuś, zobacz, jakie inni mają problemy:

:D Rozwaliłeś mnie, tak masz racje !

[ Dodano: 2011-11-30, 12:11 ]
Cytat
Scenariusz musisz sobie sam napisać, albo poprosić kogoś o napisanie.

Jestem za tą pierwszą opcją, akurat o to się nie martwie ;)
W życiu widziałem już tyle filmów, z taaaakimi scenariuszami, że samemu coś wymyślić nie będzie trudno,
Ostatnio oglądałem film w którym zabijała opona od samochodu.

[ Dodano: 2011-11-30, 12:12 ]
jorge.martinez napisał/a:
Zadbać o ekipę (samemu nad filmem to się raczej trudno pracuje).

Tutaj ogłoszenia muszę zrobić i wywiesić w necie..

[ Dodano: 2011-11-30, 12:14 ]
jorge.martinez napisał/a:
Potem zdobywasz budżet i ruszaj na plan :-)

Jaki budżet :D:D, chce to zrobić najlepiej za pare złotych ;)

Zostaje jeszcze kwestia jak już będzie film ukończony, wrzucić na YT czy szukać dystrybutora ? Jeśli te 2-gie to gdzie i jak ?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
piotrek0001 napisał/a:
wrzucić na YT czy szukać dystrybutora
IMHO YT to najlepszy dystrybutor amatorskich wytworów filmowych.

Oczywiście musisz też zadbać o sprzęt...

Wiadomo, piszę na chłopski rozum. Bo nigdy nie kręciłem żadnego filmu. Faktem jest, że to rzecz rozłożona na wiele części, które warto zaplanować.

Cytat
Jaki budżet :D:D, chce to zrobić najlepiej za pare złotych ;)

No to potrzebujesz wolontariuszy... A jak sobie chcesz poradzić z efektami specjalnymi? Horror bez efektów specjalnych, to nuda.

Cytat
No to potrzebujesz wolontariuszy... A jak sobie chcesz poradzić z efektami specjalnymi? Horror bez efektów specjalnych, to nuda.

Chłopie jaka nuda ! jaka nuda !
Nie robię przecież kontynuacji supermana !
Najważniejsze to klimat, dobre ujęcia, wartka akcja i jej nagłe zwroty, dobry humor :D ( horror, komedia klasy b ) fajne aktorstwo :) I najważniejsze będą go grać POLACY !

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
piotrek0001 napisał/a:
Zostaje jeszcze kwestia jak już będzie film ukończony, wrzucić na YT czy szukać dystrybutora ? Jeśli te 2-gie to gdzie i jak ?
W liceum mieliśmy zespół. Nie mieliśmy swojej perkusji, wzmacniaczy, stałej sali prób, a co za tym idzie ukończonych kompozycji, ale datę premiery singla w Wielkiej Brytani jak najbardziej.

dzerry napisał/a:
W liceum mieliśmy zespół. Nie mieliśmy swojej perkusji, wzmacniaczy, stałej sali prób, a co za tym idzie ukończonych kompozycji, ale datę premiery singla w Wielkiej Brytani jak najbardziej.
To ja kupiłem.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
przypomniały mi się zajęcia z programowania w liceum

każdy miał napisać jakąś prostą grę
połowa ludzi oddała grę składającą się z wypasionego Intra i początków menu głównego ;-)

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
piotrek0001, nie chciałbym niszczyć twojego zapału, ale zacząłbym jednak od czegoś prostszego niż (nawet niepełnometrażowy) film, bo na razie wychodzi na to, że nie masz zielonego pojęcia absolutnie o niczym związanym z tym tematem.

Cytat
piotrek0001, nie chciałbym niszczyć twojego zapału, ale zacząłbym jednak od czegoś prostszego niż (nawet niepełnometrażowy) film, bo na razie wychodzi na to, że nie masz zielonego pojęcia absolutnie o niczym związanym z tym tematem.

Hmm... zacznijmy od tego że od jakiegoś czasu patrzę na coś do filmowania i szukam czegoś co przy małych środkach będzie dawać dobrą jakość filmu.
Od tego chciałbym zacząć dlatego już teraz szukam info aby uzupełnić wiedzę.

Jak już pisałem wyżej w necie jest zaskakująco mało informacji o kręceniu filmów od kuchni :/

[ Dodano: 2011-11-30, 13:04 ]
kenzo napisał/a:
nie chciałbym niszczyć twojego zapału

Po za tym mówili mi juz tak kilka lat temu jak chciałem kupować lustrzanke :D że się nie znam, że gówienko z niej wykorzystam, że mam zostać przy kompaktach. Powiedziałęm H*** wam w d **** ( nie dosłownie) i można powiedzieć że mam zdjęcia interesujące.

Jeśli tak będzie z filmami to jest szansa , że coś z tego może być !

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Nie o to chodzi, żebyś dal sobie spokój, tylko, żebyś podszedł do tematu małymi kroczkami, zdobądź troche wiedzy, zarówno teoretycznej jak i praktycznej. Spróbuj zrobić kilka ciekawych form 2-3 min., a później dopiero myśl o fabule.

Apazar  Dołączył: 10 Gru 2008
piotrek0001, ja bym zrobił tak:
zapisałbym się na jakieś forum filmowców, najlepiej kina niezależnego. może ktoś akurat będzie zbierał ekipę do jakiegoś projektu, do której można by było się przyłączyć jako wolontariusz. i to obojętne w jakim charakterze, mogłoby to być jakieś mniej istotne zajęcie. ale wówczas byłaby możliwość podejrzenia, jak to się robi od kuchni.
jak mniemam, chciałbyś nakręcić coś poważniejszego niż filmik z aparatu, więc dobrze by było wiedzieć, jak to się robi. uważam, że w przypadku kręcenia filmów, nawet klasy B, sama kamera czy aparat to wierzchołek góry lodowej.

Apazar napisał/a:
może ktoś akurat będzie zbierał ekipę do jakiegoś projektu, do której można by było się przyłączyć jako wolontariusz. i to obojętne w jakim charakterze, mogłoby to być jakieś mniej istotne zajęcie.

http://www.youtube.com/watch?v=si47FUX2Bl4

Apazar napisał/a:
ja bym zrobił tak:

Ok, skorzystam z twoich rad. Zobacze czy są jacyś zapaleńcy z mojej okolicy.

[ Dodano: 2011-11-30, 13:22 ]
Jarek Dabrowski napisał/a:

http://www.youtube.com/watch?v=si47FUX2Bl4

hehehe...

[ Dodano: 2011-11-30, 13:24 ]
kenzo napisał/a:
Spróbuj zrobić kilka ciekawych form 2-3 min., a później dopiero myśl o fabule.

Do tego trza mieć czym nagrywać -_-
ok małe kroczki, wpierw coś do nagrywania..... -_-

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
piotrek0001 napisał/a:
w necie jest zaskakująco mało informacji o kręceniu filmów od kuchni

Pooglądaj i zmień zdanie.

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
datę premiery singla w Wielkiej Brytani jak najbardziej.

My mieliśmy już okładkę "the best of" ;-) Ale was wyprzedzaliśmy bo co prawda już na studiach ale nagraliśmy jeden singiel kasetowy - z kolędą - ja grałem tam m.in. na takiej wielkiej butelce Smirnoff-a (pożyczonej oczywiście bo budżet nie pozwalał na takie wydatki). Tyle, że to już było w epoce komputerów i samplerów więc trochę łatwiej. Aha - nakład rozszedł się w 100%! (wszystkie 3 sztuki)

A co do meritum - film to niestety o wiele, wiele więcej pracy niż zdjęcie. RAW-a wywołasz i zdjęcie obrobisz pewnie w maksimum kilka godzin, film to niestety pewnie będą tygodnie pracy - scenariusz, scenopis (choćby ramowy), jakieś rekwizyty (szukania plenerów można zakładam uniknąć), zdjęcia (zebranie wszystkich o właściwej porze, duble), potem montaż, efekty dźwiękowe i wizualne, muzyka... Dla mnie zawsze byo tego za dużo aby realnie znaleźć tyle entuzjazmu aby coś doprowadzić do końca. Ale oczywiście zachęcam do próbowania - na pewno spróbuję obejrzeć (bo, że cały obejrzę to niestety nie gwarantuję) - są w sieci filmiki które bronią się głównie pomysłem i mimo zupełnie amatorskiego podejścia dadzą się jednak oglądać.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja już dziś wieczorem zacznę popcorn robić. To będzie wydarzenie, szkoda tylko, że Camerimage właśnie się u nas konczy, a następny dopiero za rok...
piotrek0001 napisał/a:
i można powiedzieć że mam zdjęcia interesujące.

piotrek0001 napisał/a:
Coś w konwencji Horror klasy B :)

Nie to żebym był wredny, albo coś. Ale widzę związek... :evilsmile:

Skocz do: