mike666  Dołączył: 23 Gru 2008
Długość kliszy 220
Czy ktoś zna może dokladne parametry długości kliszy 220? chodzi mi o długość papieru startowego - kliszy - i papieru końcowego. Może ktoś ma całą rolkę testową i może zmierzyć.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
A to jest inaczej niż w 120 ( 44 - film - 30 ) ?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
gezeb, może być inaczej, bo w 120 papier ochronny jest na całej długości filmu, a w 220 tylko jako rozbiegówka i "finiszówka". Pzdr.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Film jest dwa razy dłuższy a rozbiegówka taka sama jak na 120 (też robi się 3 klatki na pusto). Długość końcówki chyba też jest taka jak w 120. :-) bo dlaczego miała by być inna?

wiktor33  Dołączył: 19 Kwi 2006
Rozbiegówka ma 55 cm (z języczkiem), błona - 160 cm, papier na końcu 37 cm (z języczkiem)

wiktor33 napisał/a:
Rozbiegówka ma 55 cm (z języczkiem), błona - 160 cm, papier na końcu 37 cm (z języczkiem)

Dzięki Wiktor33 o to chodziło

Technik - rozbieg do papieru którym przyklejona jest błona w 120 ma 43 centy wiec jednak nie tak samo (oczywiście z języczkiem)

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
mike666 napisał/a:
Technik - rozbieg do papieru którym przyklejona jest błona w 120 ma 43 centy wiec jednak nie tak samo (oczywiście z języczkiem)

To znaczy, że na 220 robi się 4 klatki na pusto?

Nie poźniej jest znacznik który mowi że jak rozwiniesz dalej to masz czarne zdjęcia.

xneon  Dołączył: 11 Gru 2009
bardzo mile mnie dzisiaj zaskoczyła konica pro 160 (220), zmieściła trzy klatki więcej niż ustawa przewiduje - to znaczy dwie na pewno, a czy trzy to się okaże, bo jestem w połowie otrzymywania skanów, a przychodzą od końca i nie wiem, czy może pierwsza klatka zrobiona nie okazała się czwartą na pusto :)

dodano 08.05.2010, 10:40
jednak radość była przedwczesna, zrobił dwa zdjęcia ponad stan (razem 26), ale zapisał dwa ostatnie więcej raczej, dwóch pierwszych nie było, natomiast trzecie odrobinę trzeba było przyciąć, bo był na nim kawałek zaświetlonego początku, jest też zadymione jako jedyne. wygląda na to, że trzeba minimum cztery, jeśli nie pięć klatek strzelać na 220. zobaczymy, jak to będzie w przypadku drugiej rolki.

Keek  Dołączył: 25 Cze 2008
xneon napisał/a:
wygląda na to, że trzeba minimum cztery, jeśli nie pięć klatek strzelać na 220. zobaczymy, jak to będzie w przypadku drugiej rolki.

A co to za aparat? Nie ma "automatycznego" naciagu do pierwszej klatki?

psix, rolka była równiutko naciągnięta do linii startowej, trzy strzały i od czwartego robiłem, ale ani czwarte ani piąte nie weszło

Keek  Dołączył: 25 Cze 2008
Nie mialem nigdy Pentacona wiec stad moje dociekania. W aparatach jakich uzywalem zawsze bylo tak, ze naciagalo sie film do strzalki, zamykalo klapke/magazynek i krecilo do oporu. Skad wiec te trzy puste klatki? Moze ty przeciagasz film?

trzy puste klatki - źle się wyraziłem, trzy strzały + przesuwanie filmu dźwignią, trzeci wystrzał + naciąg ustawia rolkę 120 w pozycji do wykonania pierwszej klatki, a przy 220 to najwyraźniej piąty wystrzał + naciąg, ale nie wolno przyjmować tego za pewnik, to moja pierwsza duża rolka w pentaconie

Skocz do: