gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
gdzie założyć rachunek w biurze maklerskim szybko i łatwo
moja żona potrzebuje założyć na szybko rachunek w jakimś biurze maklerskim, banku itp aby móc jeszcze złożyć zapis na akcje naszego narodowego zbawiciela-ubezpieczyciela czyli PiZetjU. Ma ekonto w Mbank ale teraz jest już za późno aby to załatwić i aby działało do czwartku do 16,00.
W jakim banku, domu maklerskim czy gdziekolwiek założyć szybko i bezproblemowo, najlepiej tak aby było bez opłat za prowadzenie rachunku a potem nie było problemów ze składaniem zlecenia. Jaka instytucja w tym temacie jest "user friendly"?

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
BOŚ ma fajne biuro maklerskie i w miarę tanie.

mas7odon  Dołączył: 01 Lut 2009
Potwierdzam, miałem w BGŻ ale założyłem w BOŚ-u i jest w pytkę ;)

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
Mbank

ramcin  Dołączył: 24 Paź 2007
w PKO BP mają teraz promocje i zakładają rachunek do końca roku za free i do tego opłata za zakup akcji to 0,19%, więc opłaca się

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
weźcie pod uwagę, że nie każde biuro maklerskie zapewni wam taką samą ilość akcji - niektóre mają większą "siłę przebicia" i dostają większą pulę akcji, niektóre dostają mniej

ponoć DM WBK teoretycznie gwarantuje możliwość nabycia połowy maksymalnej ilości akcji PZU na 1dną osobę (tak słyszałem)

tutaj info
http://dmbzwbk.pl/85628

opiszon napisał/a:
tutaj info
http://dmbzwbk.pl/85628
to info nie wyjaśnia tego co piszesz o sile przebicia, ale to chyba nie do końca tak. czytałem o tym przydzielaniu chyba ze 3 tyg temu więc nie pamiętam szczegółów ale chodziło chyba o przydział końcówek po zrealizowaniu przydziału głównego po równo wszystkim.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
gezaj napisał/a:
to info nie wyjaśnia tego co piszesz o sile przebicia,

oczywiście że nie - info jest o zakupie akcji PZU, natomiast to co napisałem wcześniej, to tylko to, co usłyszałem "na korytarzu" - nie znam się na giełdzie i nie zamierzam - to nie mój obszar kompetencji ;-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
To nie DM WBK gwarantuje możliwość nabycia połowy maksimum tylko Skarb Państwa. Więc powinno to być niezależne od domu maklerskiego.
Cytat
Resort skarbu zakłada, że po akcje zgłosi się około dwieście tysięcy osób. Co jeżeli będzie ich więcej i akcji zabraknie? Zgodnie z założeniami gwarantowana pula dla każdego to piętnaście akcji.

Cytat stąd: linka

Ale ja też się nie znam.

Cytat
Ile akcji ostatecznie przypadnie na głowę, dowiemy się przy przydziale zaplanowanym na 6 maja. Zapis np. na 30 akcji nie gwarantuje, że tyle akcji zostanie przydzielonych. Chętnych może być tak dużo, że nie wystarczy akcji dla wszystkich w pełnym wymiarze zapisów. Na wypadek, gdyby akcji zabrakło, aby każdy mógł kupić tyle, ile zamówił, przygotowana została specjalna procedura przydziału. Ustalony zostanie tzw. maksymalny przydział na pojedynczy zapis. W praktyce będzie to wyglądać tak: jeśli przydział wyniesie przykładowo 15 akcji, to wszyscy, którzy zamówili 15 i mniej, dostaną je w całości. Zamawiający więcej niż 15 dostaną maksymalny przydział, ale będą też mogli liczyć na ekstra akcje, gdyby pozostały po tym przydziale.
cytat z gazeta.pl

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
gezaj, możesz poszukać mpunktu w okolicy tam chyba da się od ręki podpisać na miejscu umowę

pzdr

Cytat
możesz poszukać mpunktu w okolicy tam chyba da się od ręki podpisać na miejscu umowę
jak już pisałem na wstępie nie da rady, za mało czasu. Mpunkt tez musi wysłać papiery do ichniego Biura Maklerskiego i rachunek emakler będzie aktywny dopiero po podpisaniu obustronnym umowy o świadczenie usług a do jutra nie ma na to szans :-/

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
Znajomy wczoraj załatwiał dla żony podpisywanie umowy przez mpunkt, ale faktycznie nie pytałem go, czy nie wysyłał tego wcześniej.. no nic to powodzenia życzę zatem ;)

dzięki, w międzyczasie zorientowałem się co i jak, no i w sumie wszędzie chcą od ręki założyć i za 0 zl i za 0,19% prowizji od transakcji bo też mają w tym interes. Więc nie jest źle.
Aspius napisał/a:
wczoraj załatwiał dla żony podpisywanie umowy przez mpunkt
, tak, ja tez podpisywałem w Mpunkcie ale dopiero po kilku dniach od otworzenia emaklera przez internet.

anduril  Dołączył: 31 Lip 2007
A ja może z innej beczki - masowe, ułatwione, promocyjne zakładanie rachunków maklerskich, tylko po to, żeby sprzedać papiery PZU, kojarzy mi się najbliżej z nagonką na fundusze w 2007 roku (BTW, jeszcze jako laik dałem się na to nabrać :-/ ).
W skrócie - śmierdzi szambem. Ale jak będzie, to rynek pokaże.
A że może być różnie, pokazuje choćby przykład PGE, na którym zarobili dotąd chyba tylko kredytodawcy:
http://stooq.pl/q/?s=pge&...1y&t=l&a=lg&b=1

Skocz do: