Stoodi75  Dołączył: 21 Lut 2010
[obiektyw] Przypadłość mojego tamrona 17-50
Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Mam problem z moim tamronem 17-50 f2.8. Zachowuje się bardzo nieracjonalnie. Chodzi o ostrość zdjęć. Przeglądałem to forum, ale żaden temat nie rozwiał moich wątpliwości.

Kiedy obraz jest żyleta:
Przy ustawieniach:
1.
ogniskowa: 50mm
przysłona: f4,5
odległość od fotografowanego obiektu: od 1m do 3m
2.
ogniskowa: 17mm
przysłona: f8
odległość od fotografowanego obiektu: około 3m

Obraz beznadziejny, brak ostrości, straszne mydło:
ogniskowa: 17mm
przysłona: cały zakres nawet słynne f8
odległość od fotografowanego obiektu: nieskończoność (krajobraz).

Strasznie dręczy mnie ta sprawa bo chciałem mieć jakiś lepszy obiektyw zamiast kitowego, do mojego k100ds. Chodzę po górach i często krajobrazy fotografuję a tu zupełne dno. Obraz przy szerokim kącie cały zamydlony. Czasy naświetlania 1/125 więc chyba w ręce ze stabilizacją powinienem bez problemu utrzymać. Przy ogniskowej 50mm jest troszkę lepiej, ale nieznacznie. Czy to jest wina obiektywu? Czy one tak mają bo jest to uzależnione jakimiś prawami fizyki? Czy poprostu obiektyw jest walnięty? Mam go jeszcze na gwarancji więc mogę odesłać do naprawy. Czytałem również o regulacji obiektywu do body. Czy to jest w ramach gwarancji robione?

Przepraszam za ten przydługi post, ale strasznie mnie zaczyna irytować ten obiektyw i proszę o pomoc.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Pokaż przykłady.

Ok poczytam jak zamieścić tu zdjęcia i wieczorkiem podepnę. Niestety nie mam teraz dostępu do moich zdjęć testowych.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Stoodi75 napisał/a:
Mam go jeszcze na gwarancji więc mogę odesłać do naprawy. Czytałem również o regulacji obiektywu do body. Czy to jest w ramach gwarancji robione?

Z tego co wiem to Tamrony kalibrują bez body - najlepiej będzie wiedział serwis. Serwis w kraju ma już podobno kalibrator.

Jestem po rozmowie z serwisem foto-technika. Temat jest im znany. Jeśli obiektyw jest na gwarancji to w jej ramach dokonują kalibracji bezpłatnie. PLWK Tamrony w przypadku Pentaxa kalibrują do body. Tak więc puszkę trzeba dołączyć do obiektywu. Czas oczekiwania max 2 tygodnie. Wysyłka do serwisu na mój koszt, skalibrowany przysyłają na ich koszt. Mam nadzieję, że to pomoże bo narazie jestem załamany. Obsługa przez telefon miła i konkretna. Zobaczymy jak będzie w praktyce :)

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Kalibrowałem Tamrona. Na gwarancji.
Wysyłałem z body.
Dość szybko, miło i opłata tylko za przesyłkę.

chomsky  Dołączył: 23 Lut 2010
No i jaki wynik kalibracji kolego fotonyf?
Mój Tamron kombinuje na 17mm- lekkie mydlo, od 25mm nie ma w zasadzie żadnych kłopotów. Widzę po skali odległości, że raz ustawia tak a raz tak. Kanonierzy sporo o tym pisali na swoim forum. Jeśli kalibracja w serwisie daje rezultaty to warto podesłać.
Radzę sobie tak, że na szerokim kącie ustawiam maunalnie ostrość i korzystam z bardzo dużej GO.
Cześć.Ch.

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
No więc jest tak, że sprawdzałem tylko mniej więcej i wygląda dobrze.
Do dokładniejszych testów z linijką przymierzałem się już parę razy ale coś ciągle choruję. Na brak czasu. Jak nie uda mi się wcześniej tego dokładnie przetestować, to dopiero na PPD będę miał pełną jasność.
W każdym razie - zrobiłem od tamtej pory parę setek zdjęć i nic ewidentnie złego nie wyszło...

Tomaszttr  Dołączył: 23 Lut 2007
Stoodi75, mój Tamron przy 17 też mydli. Robię tak, daję więcej niż 17 mm, np 35, ostrzę, wracam na 17 i robię zdjęcie. Wtedy mam ostro.

Skocz do: