boloek  Dołączył: 03 Wrz 2008
[K20D] gx-20 - drzwiczki do karty pamieci
witam

wkladajac lub tez wyciagajac aparat z torby, najwyrazniej zahaczylem o cos przekrecanym
uchwytem otwierajacym drzwiczki do karty pamieci. nastepne otwarcie udalo sie po dwoch
obrotach a nie jak zwykle niecalym jednym. pozniej zamknalem ale przy nastepnej probie juz
nie udalo sie otworzyc (mozna bez oporu krecic w obie strony). w zadnym momencie nie
slyszalem jakiegos pekniecia czy innego dzwieku, nie przykladalem tez wiekszej sily.

czy da sie to jakos wlasnorecznie naprawic? mial ktos z Was taki problem (zapewne rowniez dotyczy k20d i k10d)

kacperAs  Dołączył: 01 Mar 2010
:evilsmile: :evilsmile: zgrywaj zdjęcia przez kabel USB.Tylko ostrożnie nie wyłam gniazdka :!: :!:

kacperAs napisał/a:
:evilsmile: :evilsmile: zgrywaj zdjęcia przez kabel USB.Tylko ostrożnie nie wyłam gniazdka :!: :!:

nie ma sprawy tylko najpierw musze znalezc sposob na umieszczenie wewnatrz karty...

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Masz jedyną na świecie wersję bez pamięci :evilsmile:

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
boloek, obawiam się, że czka Cię wizyta u majstra.
Możesz też fotografować przez Remote Asistanta (czy jakoś tak), ale wtedy trzeba pomykać w plener z komputerem. ;-)

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
tam jest uszczelka i taki jakby próg więc ciężko bedzie cos tam wsadzic tym bardziej ze zatrzask zaglebiony jest....chyba bez rozkrecenia aparatu nie obejdzie sie no chyba ze wyłamiesz klapkę

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Obawiam się, że czeka Cię serwis.
Obejrzałem mojego GX20. Dookoła drzwiczek karty jest rant, wysokości około 1 mm, który wchodzi w głąb obudowy, wpychając uszczelkę. Nie da się więc zahaczyć niczym blokady drzwiczek.

Ewentualnie możesz spróbować rozkręcić obudowę, i otworzyć od środka. Powinno się udać.

tomekz napisał/a:
Ewentualnie możesz spróbować rozkręcić obudowę, i otworzyć od środka.
Powinno się udać.

po prawie 4-miesiecznych przygodach z serwisem i zabawa w ciucibabke z samsungiem
jakos wole jednak najpierw sprawdzic samemu niz rozpoczynac te przyjemnosci od nowa

ale do rzeczy: przekrecany przelacznik sam wyszedl na zewnatrz, brak ulaman, pekniec
itp. odkrecilem dol obudowy i znalazlem plastikowy element ktory popchniety otwiera
drzwiczki. z zewnetrzego przelacznika zsunela sie nalozona na niego wewnatrz dzwignia
ktora dopycha ten plastik i latala sobie luzem w srodku. po kilku przechylach wypadla
(rownie nie wyglada na uszkodzina). jak kogos interesuja szczegoly to moge to sfotografowac.

aktualnie wlozylem karte i mam zamiar poslugiwac sie kablem usb. jak mi sie znudzi to
postaram sie jakos ta dzwinie na stale umiescic (ona chyba byla nie tylko nalozona
co przykrecona do przelacznika ale byc moze srubka sie wykrecila i wpadla gdzies
w zakamarki obudowy (przy czym nie slysze jej wiec byc moze sie zakleszczyla)

ciesze sie bardzo i wracam do fotografowania :-)

Skocz do: