Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Na Bolka oko, to 16-50/2.8 jest dużo za mały, żeby pokrył (prawie) pełną klatkę od 16mm.Michu napisał/a:Chyba, że spóźniona premiera tych szkieł oznacza, że są one w stanie pokryć takie pole.
Zabawki w kolorze żółto-czarnym i trochę zielonego
Ja jestem bardzo dobrym fotografem, tylko mój aparat jeszcze o tym nie wie.
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
CytatDowcip polega na tym, że matryce to elektronika. A tu postęp zap..la jak struś pędziwiatr na sterydach.
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
Zabawki w kolorze żółto-czarnym i trochę zielonego
Ja jestem bardzo dobrym fotografem, tylko mój aparat jeszcze o tym nie wie.
A co na to gile?tomecki napisał/a:i mieć głęboko w nosie przyspieszenie
bEEf napisał/a:Jak kiedyś dostałem po nosie pod klubem, to miałem w nim takie przyśpieszenie, że ho ho. Z 10G jak nic.
Michu napisał/a:Ale nie chcę obudzić się z ręką w nocniku i faktem dokonanym w postaci matrycy APS-C jedynie w puszkach pokroju D40.
K10D; LX
Vivitar S1 105/2,5; Sigma 135-400/4,5-5,6; D-xenon 18-55/3,5-5,6; SMC A 35/2,8; SMC A 28/2,8; SMC M 50/1,4 +parę innych
Metz 32 MZ3; Pentax 540 FGZ; Slik PRO 713 CF; Slik SBH 280
Michu napisał/a:Dowcip polega na tym, że matryce to elektronika. A tu postęp zap..la jak struś pędziwiatr na sterydach. Cena Canona 5D oscyluje w okolicach 8K PLN (czyli tyle, ile Fafniak wydał na swego Ista D). A crop 1.1 jest zdecydowanie tańszy od FF.
tomecki napisał/a:Michu, ja tam wiem to chyba tylko takie spekulacje, bo przecież zapominasz o jednej drobnej sprawie a mianowicie o cenie tego prawie FF, ja myślę że będą na rynku równolegle istnieć dwie konstrukcje i FF i crop, no bo jak nie to można by się nieźle spienić jak by się okazało że kupione dziś nowe SDM pochodzą tylko z 3-5 lat, a potem na śmietnik bo zostanie już tylko FF, dosyć nieprawdopodobne, chociaż .............
tomecki napisał/a:Ale to wszystko zakręcone, naprawdę już chyba najzdrowiej to kupić jakiegoś kliszaka ze trzy stałki i mieć głęboko w nosie przyspieszenie, ale człowiek to takie stworzenie że sobie lubi życie skomplikować, jak bym miał pełną klatkę ale byłby ze mnie fotograf, a jak nie wyjdzie to pewnie wina szkiełka i tak w kółko, ale DSLR kusi jak cholera
Michu napisał/a:Ale nie chcę obudzić się z ręką w nocniku i faktem dokonanym w postaci matrycy APS-C jedynie w puszkach pokroju D40.
PZ1, KX i kupa szkieł
Tekst podpisu
dan napisał/a:Obstawiam, ze jesli rzeczywiscie matryca 1.1 jest sporo tansza w produkcji, to D3 moze, ale wcale nie musi byc tanszy niz D2Xs.
W tej klasie sprzetu foto wazne jest odpowiednie pozycjonowanie cenowe korpusu.
Nawet jesli bedzie kosztowal 2999$, to czy bedzie to rewolucja? Chyba nie, bo 5D z FF mozna kupic taniej.
Duzy postep nastapilby, gdyby bylo mozliwe zastosowanie takiej matrycy w nastepcy D200, oczywiscie bez drastycznej zmiany ceny.
Korba napisał/a:Myślę, że w przyszłości pokaże się więcej lustrzanek formatu FF lub PFF (prawie FF), ale nie zabije to formatu APS-C. Bądźmy szczerzy - liczba ludzi, którym potrzebny jest ten większy format jest ograniczona: niektórzy profesjonaliści, niektórzy zaawansowani amatorzy oraz niektórzy amatorzy, którzy mają duuużo pieniędzy na nowe zabawki.
Jakość zdjęć z współczesnych lustrzanek jest już bardzo dobra i znacznie przewyższa, to co mogę wycisnąć z pełnoklatkowego kolorowego negatywu wywoływanego w labach, które upierają się, żeby akurat na moim filmie została część paprochów pływających w chemii (na inny lab nie udało mi się jeszcze trafić - różnice tkwią jedynie w ilości tych paprochów).
Zresztą obecnie zdecydowana większość zdjęć robiona jest cyfrowymi małpkami (o matrycach wielkości paznokcia małego palca), a ludzie pokazują to sobie na telewizorach lub odbitkach formatu pocztówki i są zadowoleni.
Jedyne zagrożenie dla formatu APS-C widzę w tym, że kiedyś producenci mogą uznać, że opłaca im się wymusić na nas przejście na FF lub PFF i świadomie zabiją APS-C.