Mistrz.Mietek  Dołączył: 07 Cze 2010
  Jak sprawdzić czułość naświetlonego filmu?
Mam kłopot to mało powiedziane, mam małą neuronową wiosnę ludów w głowie. Panie i Panowie, naświetliłem dwa filmy na zupełnie skrajne czułości (400 i 1600), a następnie w piwnej ekstazie, zapomniałem je oznaczyć.

Wątpie bym mógł je rozpoznać przed wywołaniem (powiedzcie, że mogę?). Zdecyduje się na wywoływanie na 400 jednego z dwoch filmow (bardziej zależy mi na filmie naswietlonym na mniejsza czułość), w przypadku klęski, jak mam ratować 1600?

P.S. Posrod wielu praktycznych rad znajomych w stylu: wróżka, badz taniec żelatyny, moim faworytem jest "zabierz je na coś romantycznego, ten który się pierwszy rozklei to 1600".

Krotko mowiac, jezeli nie Wy, to juz nikt mnie nie uratuje.

reastdignity  Dołączył: 29 Kwi 2010
gafa

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Mistrz.Mietek, odżałuj po dwie, trzy klatki z każdego (znaczy odetnij), wrzuć do koreksu (razem),
wywołaj na 400 i będziesz wiedział. Oczywiście musisz sobie zaznaczyć i kasetkę i odcięty skrawek. To mi przyszło do głowy. Pzdr.

Dobry pomysł Powalos, tak oczywisty, ze sam na niego nigdy bym nie wpadl. Co prawda kasetki po kontakcie z otwieraczem do piwa sa raczej nie do uratowania, ale zostawie calosc w pudeleczku po filmie w rekawie ciemniowym, wiec powinno byc ok. Zmodyfikuje twój sposób do jednego filmu (wiem co na nich jest). Chociaz dalej mnie kusi by zaufac swojemu szczesciu i wywolac jeden z filmow na 400, mysle, ze mogloby mi sie udac ;-) .

Moglby ktos napisac jak wygladal by film naswietlony na 1600 (wieczorem), a wywolany jak film o czulosci 400? (dalej kusi)

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Byłby bardzo jasny i niemal bez szczegółów w cieniach.

Vera  Dołączyła: 24 Cze 2010
Jeżeli bardzo zależy ci na zdjęciach i boisz się uciąć klatkę to:
Wytnij z samego końca filmu (tam od szpuli) kawałek. W przeciętnym aparacie zostaje na nieco więcej niż jedna klatka. Jest w tym miejscu nie naświetlony. Włóż ten kawałek w okno formatowe i zrób zdjęcie. Powiedzmy jako 400 i wywołaj normalnie i też wszystkiego się dowiesz. Trochę zabawy jest ale skoro ja dałam radę 8-)
Tylko nie pomyśl że od piwa tak było.
:mrgreen:
Edit:
Jeżeli zadziałasz wg. mojego pomysłu nie zapomnij najpierw zakleić okienka w ściance aparatu. Tego przez który widać napis na kasetce :mrgreen:
Tak mi się pomyślało 8-)
No chyba że masz jakiś taki stary aparat że nie ma okienek.

Edit 2:
Mój pomysł jest do bani. Ty przecież naświetlałeś różnie a nie masz dwóch różnych filmów.
Dopiero teraz doczytałam lepiej.

figureliusz  Dołączył: 31 Gru 2009
Jeśli to Trix to wrzuć do Diafine :)
Jeśli nie wiesz co i jak - godzina w Rodinalu bez mieszania też ma szanse coś wyciągnąć ;)

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Ja bym oba wywołał na 800, jeden będzie lekko przewołany, drugi lekko niedowołany, albo jeszcze lepiej oba zrobił na 1600, myślę, że 400-tka tak potraktowana będzie zwyczajnie gęsta ale szczegóły nie znikną.

Pozdrawiam
Piotr

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Pioter napisał/a:
Witam
Ja bym oba wywołał na 800, jeden będzie lekko przewołany, drugi lekko niedowołany, albo jeszcze lepiej oba zrobił na 1600, myślę, że 400-tka tak potraktowana będzie zwyczajnie gęsta ale szczegóły nie znikną.

Wg mnie to b. zły pomysł - zależnie od tego jaki film i jaka chemia oczywiście. Ale na przykład nominalnie naświetlony t-max400 wywołany na 1600 będzie raczej dosyć ohydny z tak dużym przewołaniem ;-) Biele będą szare, a szarości w kolorze betonu.

Lepiej skubnąć kawałek filmu i wywołać, tylko że to może niezbyt miarodajne, zależnie od motywów na pierwszych klatkach ;-)

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
guerilla napisał/a:
Wg mnie to b. zły pomysł - zależnie od tego jaki film i jaka chemia oczywiście

No oczywiście, że najlepiej byłoby wywoływać film wg prawidłowych procedur, ale my tu mówimy raczej o sytuacji awaryjnej. Ja bym wolał mieć film przewołany o 2 działki, z którego coś mogę wyciągnąć pod powiększalnikiem lub skanerem niż przeźroczysty i niedowołany.

Sposób z odcięciem kawałka filmu oczywiście jest najlepszy, ale mi by się pewnie nie chciało kombinować. Kiedyś przez nieuwagę wywołam Neopana 100 wg czasów 400-tki i nic się nie stało, zauważyłem pomyłkę dopiero po oględzinach napisów na perforacji. Sam film dał się poprawnie zeskanować, a potem skopiować pod powiększalnikiem. W moim przypadku był to xtol 1:3. Nie ma się co przejmować, pierwsze koty za płoty :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr

Sytuacja jest raczej podbramkowa, zdjecia z obu negatywow sa wazne, tyle, ze z 400 sa dobrze naswietlone, 1600 jest lekko niedoswietlony. Bardzo zalezy mi na zdjeciach z 400, z 1600 juz mniej. Nie chce kroic filmu, bo nie chce ciac 400, ale raczej duzego wyboru nie mam. Zobaczymy, uzupelnie ubytek chemii, zabiore sie do roboty.

Wolanie 1600 jak 400 w zasadzie zniszczylo by caly film, poniewaz byl robiony zaraz po zachodzie slonca i jest lekko niedoswietlony, tak wiec szczegolow w cieniach i tak raczej bedzie malo.

W kazdym razie... teraz wywolam to czego jestem pewien, pozniej...

Jezeli ktos ma nadprzyrodzony dar rozpoznawania czulosci filmow przez dotyk, pilnie prosze o kontakt. ;-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
masz błąd w stopce - w oryginale jest nafta, nie benzyna. Lampy są naftowe, nie benzynowe ;-)

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
guerilla napisał/a:
masz błąd w stopce - w oryginale jest nafta, nie benzyna. Lampy są naftowe, nie benzynowe

Otóż nie :-P . Tu mowa o "prymusie" czyli takiej kuchence, której produkcję rozpoczęła firma "Primus" (istniejąca do dziś:http://www.primus.se/Templates/Pages/Default.aspx?SectionId=6720), której nazwa użyczyła miana wszystkim wyrobom tego typu (jak Rover naszym rowerom). Były prymusy na alkohol, na benzynę (jako kuchenki i lampy lutownicze). A i lampy oświetleniowe również na benzynę były, jak i na naftę, oliwę, gaz i wszystko co się pali :-D Tak więc kot mógł pociągnąć nieco benzynki.

[ Dodano: 2010-07-17, 23:29 ]
-- Единственно, что может спасти смертельно раненного кота, --
проговорил кот, -- это глоток бензина... -- И, воспользовавшись
замешательством, он приложился к круглому отверстию в примусе и напился
бензину.

czuję się rozgrzeszony ;-)

Skocz do: