Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
ME Super + X ? [ jaka lampa do analoga ?]
Witam!
Mamy ME SUPER .... plus typowy obiektyw z czasów produkcje tego aparatu np M 50mm 1,4 bądz M 28mm 2,8.
Jaki obiektyw powinniśmy założyc który przypadna na te lata produkcji do ME SUPER tak aby wszystko grało ze sobą idealnie.....?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Nie bardzo rozumiem pytania ale jeżeli Ci chodzi, które M-ki były produkowane w tym czasie to pewnie tu znajdziesz odpowiedź http://www.bdimitrov.de/kmp/

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Re: ME Super + X ?
Co znaczy:
Dancer napisał/a:
aby wszystko grało ze sobą idealnie.....?

:?:

Alojzy N.  Dołączył: 30 Kwi 2008
Na okładce instrukcji do me super znajduje się tenże aparat z podpiętym obiektywem smc-m 50/1.4 - jeżeli ta informacja ma jakąś wartość.

Przepraszam - zmęczenie - błąd

dokładnie pytanie brzmi:

Jaką LAMPĘ powinniśmy założyc która przypadna na te lata produkcji co ME SUPER tak aby wszystko grało ze sobą idealnie.....?

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
AF200SA, AF200S?

chyba jednal AF200S

LINK

Czy ma ktoś dosiadczenie z takim zestawem? ja go poprawnie uzywac?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Lampa z własną automatyką to nie powinno być problemów.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ostatnio w Marchewce z groszkiem robiłam zdjęcia MXem, jakiś fiśajem [od Dady] i lampą od Zdano [AF-540FGZ?].
Wszystko działało idealnie.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Dancer, chcesz lampę co będzie dobrze działała, czy wyglądała? Bo ma pasować "czasowo" do korpusu?

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Arti napisał/a:
Dancer, chcesz lampę co będzie dobrze działała, czy wyglądała? Bo ma pasować "czasowo" do korpusu?
Otóż to. Jeśli chcesz mieć lampę, która będzie rozwojowa i będzie działać równie dobrze z MES jak i K20, to wybierz 360FGZ lub 540FGZ. Jeśli chcesz się ograniczyć wyłącznie do analogów z TTL, to bierz AF280T.

Arti napisał/a:

TAK! Wyglądała! .... i działała.
Chcę mieć sprzet zatrzymany w czasie.... ma być ME Super + obiektyw M + lampa robiona pod M

A to............ ze AF540FGZ musze kupic do swojej K10D to juz inna sprawa ;-)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Dancer, a AF 280T? Ona jest tak brzydka, że może i tu będzie pasować? Lata produkcji mniej więcej pasują, ale raczej nie była dedykowana do M, bo ma TTLa.. To chyba faktycznie to co pokazywałeś byłoby najbardziej stylowe.

wkrysiak  Dołączył: 05 Sty 2008
podepnę się pod ten temat, bo moje pytanie dotyczy dokładnie kombinacji MESuper+lampa

pytanie (dla większości pewnie banalne, dla mnie niestety nie :-/ ) -
czy do ww. body potrzebuję dedykowaną, konkretną lampę (podążając za bdimitrov.de --> S - Dedicated flash (capable of setting the shutter speed to X)) czy mogę podpiąć jakąkolwiek lampę do aparatów analogowych (mam w posiadaniu lampę SUNPAK auto140 i zastanawiam się czy mogę z niej korzystać?!).

wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam :-B

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
wkrysiak napisał/a:
czy do ww. body potrzebuję dedykowaną, konkretną lampę

Nie, wystarczy zwykła od Zenita. Elektroniki raczej nie popalisz wysokimi napięciami. Sterowania jakiegokolwiek lampy z korpusu nie ma (poza samym wyzwoleniem błysku), więc lampa musi mieć albo własną automatykę, albo możliwość ustawień manualnych.

wkrysiak  Dołączył: 05 Sty 2008
pawelek-79 napisał/a:

Elektroniki raczej nie popalisz wysokimi napięciami. Sterowania jakiegokolwiek lampy z korpusu nie ma (poza samym wyzwoleniem błysku), więc lampa musi mieć albo własną automatykę, albo możliwość ustawień manualnych.

właśnie sam nie jestem do końca przekonany czy oby na pewno to jest bezpieczne. boję się żeby nie skopcić elektroniki.
lampa którą wymieniłem była używana właśnie z zenitem i z tego co się zdążyłem zorientować ma tryb Auto i Manual. co wy na to?

renacor  Dołączył: 15 Maj 2010
również przyłączam się do zapytania ;] I ciekaw jestem co myślicie o tym:
Pentax AF160 - link

Skocz do: