wojtekk  Dołączył: 17 Lip 2006
Sucha pieczęć - gdzie w .pl?
Hej hej.

Wrzucam tu, bo tyczy się toto passepartout i jego obsługi.

Pytanie następujące: kto mi zrobi suchą pieczęć do wytłaczania w passepartout?

Misiaki w uk chcą mi od razu zapodawać całe wyciskarki, a ja naprawdę ich nie potrzebuję, zwłaszcza, że najczęściej pozwalają one na odsunięcie pieczęci od krawędzi tylko na określoną odległość, a ja chcę móc se przydzwonić gdziekolwiek.

Wszystko, czego potrzebuję to kawał metalu z pieczęcią po jednej stronie, w który mogę pizgnąć młotkiem. :)

Pomocy!

Dla zobrazowania: potrzebuję pieczęć podobną do tego, co wycisnąć może ten wynalazek: http://www.bolsons.co.uk/PLIER.htm - ale bez samej wyciskarki.

Zdrówko!
W

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

O w pytkę Zbysia. Dzięki, napiszę do nich.

[ Dodano: 2010-05-13, 16:39 ]
Właśnie wykminiłem, że kiedyś już do nich pisałem. Zażyczyli sobie 600 złociszy - lekkie przegięcie...

A może jest między nami jakiś sprawny grawer-hobbysta? ;D

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
wojtekk, olej grawerow. Najlepiej wytrawic sobie matryce magnezowa. Poszukaj jakiegos zakladu okolo-drukarskiego, ktory cos takiego robi. Slowo klucz - hot stamping. Kiedys szukalem czegos takiego i napisalem do firmy pneumagraf http://www.pneumagraf.pl/ - wycenili mi 120 zl za komplet matryca/patryca - dwa wzory, lub 60 zl za sama matryce. Matryca/patryca pozwala na duzo dokladniejsze tloczenie i bardziej delikatne linie. Jesli masz prosty wzor, to sama matryca wystarczy,

Na koniec koncow, porzucilem ten pomysl, bo stwierdzilem, ze sucha pieczec to jednak lekka wioska jest. Na fotografiach slubnych to jeszcze jakos wyglada, ale na zwyklych, to nic nie przebije olowka na plecach odbitki.

Dzerry - dzięki za info. Mam wiejskie korzenie, lubię wioskę. ;D

Przydatna ta sugestia dotycząca zakładu drukarskiego. Dziękuję. Sprawdzę! :)

Ołówkiem oznaczasz wg. iso? Czy trzymasz się własnych zasad?

Problem jest taki, że często daję komuś zdjęcia w passepartout, już zamontowane. Wtedy sygnatury nie widać. A pieczęć - byłoby...

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
wojtekk napisał/a:
rzydatna ta sugestia dotycząca zakładu drukarskiego. Dziękuję. Sprawdzę! :)
Sprawdz te firme - w korespondencji wydawali sie sensowni. http://www.pneumagraf.pl/index.htm

wojtekk napisał/a:
Ołówkiem oznaczasz wg. iso? Czy trzymasz się własnych zasad?
Imie nazwisko, rok zdjecia/rok wykonania odbitki. Ale ja nie robie niczego powaznego z odbitkami i do tej pory, nie udalo mi sie zrobic serii. Zwykle koncze na jednej odbitce z ktorej jestem zadowolony i ktora musze gdzies oddac i kilkoma wersjami posrednimi, ktore sa rowniez poprawne, ale akurat wtedy jak je robilem, to mi sie mniej podobaly. Totalny chaos i amatorka.

dzerry napisał/a:
Sprawdz te firme - w korespondencji wydawali sie sensowni.

Raz jeszcze dzięki!

dzerry napisał/a:
Imie nazwisko, rok zdjecia/rok wykonania odbitki. Ale ja nie robie niczego powaznego z odbitkami i do tej pory, nie udalo mi sie zrobic serii.

Skrzynkie weź pan sprawdź ;D

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
`
wojtekk napisał/a:
Problem jest taki, że często daję komuś zdjęcia w passepartout, już zamontowane. Wtedy sygnatury nie widać. A pieczęć - byłoby...

I to jest podstawowy błąd ! Co chcesz podpisywać swoją wytłaczaną sygnaturą - passeparteu? Przecież malarze nie podpisują swoich prac na ramie obrazu, graficy (bliscy fotografii) także. TYLKO sygnowanie na odwrocie pracy, wówczas pieczęć na oprawie może być. Ale nigdy bez identycznego znaku na samej pracy. Skądinąd jeśli ta sucha pieczęć byłaby nieduża (powiedzmy wielkości monety 20 gr), to dobrym oznaczeniem pracy byłoby wytłoczenie jej w prawyn dolnym rogu zdjęcia, na papierach barytowych to świetnie wygląda, na plastiku pewnie nie da się.

michalwochna  Dołączył: 31 Sty 2007
Hej, ja swoją suchą pieczęć zamawiałem w Polsce. Dokładnie tutaj: www.laminex.eu

Cena podobna do tej, którą ktoś Tobie proponował. Z tego co wiem, można zamówić samą patrycę.

Jeśli chcesz, to odezwij się na PW, mogę podesłać Ci jak to wygląda na różnych kartonach.

Ja mojej używam z powodzeniem na papierze do 285 gsm, natomiast o stemplowaniu passe partout można zapomnieć.

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
wojtekk napisał/a:
Zażyczyli sobie 600 złociszy

michalwochna napisał/a:
ena podobna do tej, którą ktoś Tobie proponował

Hmmm...
W takim razie gdzie tutaj http://www.allegro.pl/lis...g=suchy+stempel jest kruczek? Jest maszynka, jest patryca/matryca...

michalwochna  Dołączył: 31 Sty 2007
pkosela napisał/a:
W takim razie gdzie tutaj http://www.allegro.pl/lis...g=suchy+stempel jest kruczek? Jest maszynka, jest patryca/matryca...

Może nie ma?

Moja wygląda niemal identycznie. Natomiast wydaje mi się, że zasięg mam o dwa centymetry większy oraz bez problemów robię stemple na papierze 285 g/m2 (Innova FibaPrint Ultra Smooth Gloss, Hahnemuhle Fine Art Pearl).

Pieczęć zamawiałem wysyłkowo i z góry deklarowałem, że potrzebna mi taka, co to do 300 g/m2 będzie w stanie tłoczyć.

Skocz do: