bogdano  Dołączył: 15 Kwi 2009
Problem z kolorami na monitorze.
Problem wygląda następująco. Uruchamiam system, i po chwili wszystkie kolory przeskakują znacznie w stronę żółtego, jakby temperatura barwowa zmieniła się na bardziej ciepłą. Odpaliłem więc Adobe Gamma, wyregulowałem sobie szystko jak uznałem za słuszne. Lecz jednak za każdym razem kiedy uruchamiam od nowa komputer z powrotem ładuje mi się ten żółtawy, ciepły profil. Chociaż w ustawieniach systemu, jako domyślny monitora, mam ten skorygowany w adobe gamma. Jeżeli ktoś znałby przyczynę/rozwiązanie, prosiłbym o pomoc.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Ja przestałbym używać adobe gamma zupełnie i rozwiązał problem ... choćby w menu OSD monitora. Nastawy systemowe/LUT karty graf. powinny być ustawione na neutralny by się nie babrać z kilkoma problemami na raz (uszczuplanie palety/"przepalenia" barw). Tak więc radzę korekcję temp. barwowej poprzez menu monitora i zapięcie profilu monitora do systemu/programów.

bogdano  Dołączył: 15 Kwi 2009
a więc. próbowałem ustawać sterownikiem karty graficznej. efekty marne. nie mogę pozbyć się dominanty żółtej bez wpadania w inną. Ustawieniami monitora nic nie zdziałam.. mam laptopa i nic tam ustawić się nie da. W adobe gamma koryguję sobie gamma dla R G i B tak żeby odzyskać szarą szarość nie wpadając mi w nic innego. Dodam jeszcze, że wcześniej wszystko było ok, problem pojawił się kilka dni temu.

Skocz do: