herhor1  Dołączył: 25 Maj 2010
[K-x] licznik zdjęć
witam
przełożyłem kartę pamięci z paroma zdjęciami ze starego k100s do nowego k-x j jakie było moje zdziwienie kiedy aparat zaczął zliczanie kolejnych zdjęć nie od ok .200 ale od numeru ostatniego zdjęcia ze starego aparatu , aparat ma 3 dni a licznik już wskazuje parę tysięcy czy można coś na to poradzić?( w drugą stronę nie działa niższych numerów nie przyjmuje)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
sformatować kartę w aparacie ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Teraz już po ptokach.

format zrobiony reset zrobiony -i nic

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
a jak zmienisz nazwę ręcznie i wrzucisz do aparatu taką kartę z niższą numeracja w nazwie?

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Ale co ma numeracja zdjęć do licznika migawki? To tylko twoje odczucie, możesz zmienić nazwę plików z automatu np. IrfanViewem.
Czy przeszkadza Ci to w robieniu zdjęć? Jeszcze sprawdzę u siebie w kasetce ale wiem że u mnie zaczęła numerować od zera, może spróbuj z inną kartą pamięci zerować licznik.

ja piszę o liczniku który pokazuje się w aparacie z kolejnym numerem

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Chodzi Ci o numerowanie plików na karcie tak?

nie na karcie a licznik w aparacie(dolny prawy róg) wg którego można zorientować sie ile pykneliśmy danym body-

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
zmień numer w nazwie na 9999 i włóż, strzel i zobacz czy przekręca się na 0 ;)

Ten licznik jak sam widzisz nic nie mówi bo łatwo go popsuć. Zainstaluj PhotoMe, wrzuć ostatnio zrobione zdjęcie i poszukaj "Shutter Count" a poznasz prawdziwą ilość pstryków.

dzięki deckard faktycznie podziałało

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
herhor1 - aparat sam liczy zdjecia i nie ma to nic wspolnego z nazwami plikow. Stan licznika zdjec jest pod wartoscia "shutter count" w exifie kazdego zdjecia. (przykladowy program do odczytu exif "PhotoMe")

el Burakos  Dołączył: 12 Gru 2009
elgreen napisał/a:
herhor1 - aparat sam liczy zdjecia i nie ma to nic wspolnego z nazwami plikow. Stan licznika zdjec jest pod wartoscia "shutter count" w exifie kazdego zdjecia. (przykladowy program do odczytu exif "PhotoMe")

elgreen szacuneczek, wysłałeś posta po miesiącu mimo, że problem został rozwiązany.

Skocz do: