Preacher  Dołączył: 17 Lis 2009
Zestaw mini studio domowe
Proszę o opinię, na temat zestawu z allegro
http://allegro.pl/item103...tywy_torby.html

zastanawiam się nad zakupem do domowego studia, fotografia głownie portretowa, pokój około 20 mkw.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
1. Parasolki w małym pokoju - NIE! Zero kontroli nad światłem
2. Potrzebne Ci tak mocne lampy? IMO 100Ws na początek by Ci spokojnie wystarczyło, lepiej kupić softboxy i porządne statywy, jak dokupisz lepsze lampy te słabsze mogą robić za wypełniające albo oświetlenie tła
3. Nie zapominaj o tłach i systemie ich mocowania, blendzie, wyzwalaczu radiowym. Przydatny jest też statyw typu żuraw/boom - do oświetlania włosów i nie tylko (wbrew pozorom jest moim zdaniem wygodniejszy w ciasnym studio niż normalne statywy).

Tła itp już mam, brakuje światła, może lepiej softboxy, a może coś słabszego coś w tym stylu
http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=1724 ? , jestem blady jeśli chodzi o światło więc się zdam na waszą wiedze

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Preacher, te softboxy trochę małe. Nie wiem dlaczego się tak upierasz przy zestawach - 2 lampy to koszt 500zł +/-, dobre statywy - 160zł, softbox 80x120 jakieś 250zł, drugi mniejszy jakieś 150. Wyjdzie Cię może ze 100zł więcej, ale za to będziesz miał porządne statywy (te 230cm nadają się moim zdaniem tylko do lampy aparatowej i to bez ciężkich akcesoriów) i duży softbox pozwalający na oświetlenie całej sylwetki (może nie idealnie, ale my sobie nawet z takim 60x60 jakoś radzimy).

Z drugiej strony mógłbyś zrobić takm że kupisz ten zestaw po czym statywy pójdą pod tło/oświetlenie tła, softboxy do ciasnych portretów, parasolka na wypełniające a z lampami jakoś będziesz sobie radził (z tego co widzę one mają regulację tylko 1/1 do 1/2 więc średnio tak). Ale moim zdaniem do "próbowania" czy studio się spodoba lepiej nadają się lampy aparatowe, w razie czego zawsze się przydadzą do reportażu ;-)

Wielkie dzięki za opinie, zdecydowałem się na parasolki, a sofboxa chętnie kupię (info na giełdzie), dzisiaj otwieram zestaw i do dzieła.

Skocz do: