Krokodyl  Dołączył: 25 Gru 2010
Sygnał obecności lampy
Może ktoś z Was orientuje się jak wygląda sygnał obecności lampy zewnętrznej?
Czy jest to 5V, masa czy coś jeszcze inszego?

drawa  Dołączył: 17 Sie 2010
coś mnie sie zdaje ze to będzie to

Dobra,tak też może być :-D . A na poważnie czy ktoś z posiadaczy oryginalnych lamp Pentaxa może zmierzyć napięcie występujące po włączeniu lampy na styku READY

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Krokodyl, interesuje Cię napięcie pomiędzy stykiem READY a masą?
U mnie w 540'tce jest to 2,64V(plus przy styku READY)
Pozdrawiam

PS - wydaje mi się, że to jest ten sygnał bo przy ładowaniu lampy napięcie znika

Pawelzqx, Dzięki za konkret. Coś mi chodzi po łbie, mianowicie próbuję zmusić jakoś body do stwierdzenia obecności lampy (nie systemowej) w sankach, może dałoby się wtedy zsynchronizować na drugą kurtynę.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli normalnie w body nie masz synchronizacji na drugą kurtynę to w jaki sposób ma się tam pojawić? Podłączałem do DL-a Tumaksa 386 i była synchronizacja na drugą kurtynę ale ustawiana z poziomu lampy.

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Potraktowałem aparat lekkim prądem (około 3V). Po przyłożeniu do styków READY i masy aparat "wykrył" lampę. To samo dzieje się także po przyłożeniu prądu do styków READY i Mode.
Pozdrawiam

Edit: Co do synchronizacji na drugą kurtynę jest tak jak plwk mówi. To zależy od body. Ustawiając u siebie w body(widzę, że masz K20D) synchronizacja na drugą kurtynę będzie działać z każdą lampą.

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Pawelzqx napisał/a:
Potraktowałem aparat lekkim prądem (około 3V). Po przyłożeniu do styków READY i masy aparat "wykrył" lampę. To samo dzieje się także po przyłożeniu prądu do styków READY i Mode.
Pozdrawiam

Edit: Co do synchronizacji na drugą kurtynę jest tak jak plwk mówi. To zależy od body. Ustawiając u siebie w body(widzę, że masz K20D) synchronizacja na drugą kurtynę będzie działać z każdą lampą.

Może w K-20D w końcu to poprawili. U mnie GX-10, ustawiony w tryb synchronizacji na drugą kurtynę, wyzwala Yongnuo YN460-II zawsze na początku ekspozycji. Aparat widocznie nie podaje impulsu wyzwalającego w odpowiednim czasie lecz zawsze na początku ekspozycji przy współpracy z lampami manualnymi. A lampa na 100 % ten tryb wspomaga tylko, że np. z Nikonem D50.

MarcinG napisał/a:
Co do synchronizacji na drugą kurtynę jest tak jak plwk mówi. To zależy od body. Ustawiając u siebie w body(widzę, że masz K20D) synchronizacja na drugą kurtynę będzie działać z każdą lampą.

Sorry, moje niedopatrzenie :oops: . Modyfikuję stopkę Nikona SB 25 tak żeby spasować piny lampy ze stykami na korpusie, po to aby mieć możliwość pracy w trybie Av z tymże Nikonem.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Hm, ja mam SB-24 (z jednym centralnym stykiem) i bez problemu pracuje w AV. Oczywiście pod warunkiem że automatyka nie narzuci czasu krótszego niż 1/180. A poza tym wydaje mi się że jak spasujesz piny to lampa Nikona niekoniecznie dogada się z korpusem pentaksa.

michal5150,
michal5150 napisał/a:
pod warunkiem że automatyka nie narzuci czasu krótszego niż 1/180
No i właśnie o to chodzi. Ja mam tak, pomieszczenie nie za jasno, tryb Av lampa podpięta (body jej nie "widzi") automatyka ustawia bardzo długie czasy, tryb Av lampa podpięta (body ją "widzi") automatyka przestawia się na 1\180 ale w odróżnieniu od trybu X pozostaje mi możliwość zmiany przysłony i czułości (tak mam akurat ustawione kółka) bez konieczności kręcenia wybierakiem trybu. I nie chodzi o to aby korpus dogadał się w pełni z lampą tylko żeby widział lampę w sankach.

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Ale nawet jak będzie widział to i tak przy czasach krótszych niż 1/180 nie wyzwoli. Przetestowane z metzem mz-40 z dedykowaną stopką. Nieważne czy sam ustawiałem te czasy czy automatyka, aparat nie pozwolił wyzwolić lampy.

Skocz do: