Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
  Photoshop a Lightroom - kompresja jpeg - problem
Witam
Od niedawna zacząłem używać lightrooma do wywoływania RAW i narzędzie bardzo wygodne, mam tylko problem przy eksportowaniu plików. Rozchodzi się o to, że wcześniej używałem Photoshopa z najnowszym ACR i w opcji zapisu była jakość JPG oznaczona jako np. 12 - maksymalna, 10 - maksymalna (o dziwo też maksymalna), 8 - wysoka itp. zawsze używałem domyślnego ustawienia 10. Natomiast w Lightroomie jest już jakość JPG podawana procentowo.

I tu mam niezłego zgryza, pliki z 14mpx matrycy zapisane poprzez ACR z jakością ustawioną na 10, zadowalały mnie całkowicie, zajmując przy tym zwykle od 2,5 d 6Mb. Natomiast pliki wyeksportowane poprzez Lightrooma przy ustawieniu kompresji na 90% zajmują zwykle od 5 d 8 Mb...

Czyżby więc ustawienie jakości w ACR 10 odpowiadało około 80%? Tak wynika z testów które przeprowadziłem ale tylko na dwóch zdjęćiach

Odkąd używam lightrooma zauważyłem że pliki wyjściowe zajmują w sumie około 2x więcej niż te otrzymywane z ACR...

Sam już nie wiem jakiej kompresji w lightroomie używać, aby uzyskać rozsądny kompromis rozmiar/jakość...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Morg napisał/a:
Sam już nie wiem jakiej kompresji w lightroomie używać, aby uzyskać rozsądny kompromis rozmiar/jakość...
Też mnie to męczy(ło). Kiedyś popełniłem nawet tutaj taki mini test porównujący LR (chyba v2) z Irfanem - nie mogę znaleźć teraz.

Koniec końców, ja z LR eksportuję do TIFa i później batchowo konwertuję do jpg Irfanem, rozmiary plików mam sporo mniejsze.

sylwesto  Dołączył: 16 Sie 2008
Ja mam ustawione na 80%. Rozmiar pliku wynikowego zależy też od rozdzielczości. Na dysku trzymam tylko pliki z rodzielczością 72, te przeznaczone do druku są kasowane po wydrukowaniu. Nie ma chyba większego sensu - mając LR - trzymać na dysku *.jpg w dużej rozdzielczości i RAWy.

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
sylwesto - tyle że ja trzymam RAW tylko z najlepszych zdjęć, resztę przechowuję jako uzyskane z RAW JPG (jakieś 98% zdjęć z cyfry), tak więc zależy mi na niezłej jakości i rozsądnym rozmiarze, przy ACR i jego prostych i czytelnych ustawieniach jakości, pliki wyglądały dobrze i zajmowały mało, z lightroomem nie jest już tak prosto...

Jarek Dabrowski - spróbuję konwertować irfanem i zobaczę jaki będzie efekt końcowy ;-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Znalazłem.

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=10068

Okazuje się, że wiedziałem, że dzwonią, ale nie wiedziałem gdzie - to jest o pluginie LRMogrify.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
sylwesto napisał/a:
Ja mam ustawione na 80%. Rozmiar pliku wynikowego zależy też od rozdzielczości. Na dysku trzymam tylko pliki z rodzielczością 72
To kompletnie bez znaczenia.

sylwesto  Dołączył: 16 Sie 2008
jaad75 napisał/a:
Ja mam ustawione na 80%. Rozmiar pliku wynikowego zależy też od rozdzielczości. Na dysku trzymam tylko pliki z rodzielczością 72
To kompletnie bez znaczenia.

No tak, nie dodałem przecież, że zmniejszam tez oczywiście rozmiar obrazka :oops:

Skocz do: