pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
50-200 kit i ryzyko
Witam.
Coraz poważniej zastanawiam się nad kupnem pentaxa da 50 - 200 ze względu na takie cechy:
- stosunkowo niska cena
- bardzo dobra jakość obrazu za tę cenę (w każdym razie stałkami 135 i 50mm na m42 nie mogę uzyskać takiej jakości jaką uzyskuję kitem 18-55! Ale może za tanie stałki kupowalem)
- stosunkowo wysokie ceny manualnych szkieł - tele na m42, K, i psix.

Zastanawiam się tylko jakie jest ryzyko kupienia niezbyt sprawnego obiektywu poprzez np. allegro, czy jakieś sklepy wysyłkowe, poza nieuczciwością sprzedawcy i jak jest z reklamowaniem później takich obiektywów. Ktoś ma jakieś pozytywne (o tych mniej się słyszy - jak zwykle) lub negatywne doświadczenia???

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
pawelek-79 napisał/a:
w każdym razie stałkami 135 i 50mm na m42 nie mogę uzyskać takiej jakości jaką uzyskuję kitem 18-55! Ale może za tanie stałki kupowalem

Może jednak słabe te stałki kupowałeś? Ja kitowym DA 18-55 (nie mówiąc już o SMC F 35-80) za nic nie mogę uzyskać takiej jakości jak SMC M 50. Pentacan 4/200 na M42 oraz SMC A 135 daleko w pobitym polu zostawiają moje SMC F 100-300. Ale ten ostatni to chyba jakiś szczególnie felerny jest egzemplarz. Jakoś nie mogę sobie przypomnieć, żeby mi dobre zdjęcie tym obiektywem wyszło - zarówno na cyfrze, jak i na kliszy :evil:

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Czyli Pentacon 200/4 będzie lepszy na długim końcu od kita? Mam Pentacona 50/1.8 i nie jestem zachwycony w porównaniu do kita na tejsamej przysłonie. za to mam małą GO.

chemiczny  Dołączył: 25 Paź 2006
Re: 50-200 kit i ryzyko
pawelek-79 napisał/a:
Witam.
Coraz poważniej zastanawiam się nad kupnem pentaxa da 50 - 200 ze względu na takie cechy:
- stosunkowo niska cena
- bardzo dobra jakość obrazu za tę cenę (w każdym razie stałkami 135 i 50mm na m42 nie mogę uzyskać takiej jakości jaką uzyskuję kitem 18-55! Ale może za tanie stałki kupowalem)
- stosunkowo wysokie ceny manualnych szkieł - tele na m42, K, i psix.

Zastanawiam się tylko jakie jest ryzyko kupienia niezbyt sprawnego obiektywu poprzez np. allegro, czy jakieś sklepy wysyłkowe, poza nieuczciwością sprzedawcy i jak jest z reklamowaniem później takich obiektywów. Ktoś ma jakieś pozytywne (o tych mniej się słyszy - jak zwykle) lub negatywne doświadczenia???

Polecam Ci przeszukanie moich wypowiedzi tutaj na forum dotycząćych zakupu tego obiektywu. Kupiłem prawie przez allegro od użytkownika z Poznania. (nie tylko ja bo jeszcze jeden forumowicz też) i jestem zadowolony. Obiektyw wożony z Niemcowni z Europejską gwarancją za 549 + PP tanio jak barszcz. Szkło przyszło pancernie opakowane w zaplombowanym przez pentax pudełku. POLECAM i przeszukaj forum.

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
jaki ma nick sprzedawca?

chemiczny  Dołączył: 25 Paź 2006
davnes napisał/a:
jaki ma nick sprzedawca?

http://www.allegro.pl/sho...php?uid=1214583
użytkownik kristopheros
dwie osoby z forum ze mną włącznie kupowały u niego więc jest OK
pozdrawiam

kibic__  Dołączył: 29 Gru 2006
chemiczny napisał/a:
davnes napisał/a:
jaki ma nick sprzedawca?

http://www.allegro.pl/sho...php?uid=1214583
użytkownik kristopheros
dwie osoby z forum ze mną włącznie kupowały u niego więc jest OK
pozdrawiam

No to ja jestem trzeci (a właściwie to chyba pierwszy bo cena wtedy była jeszcze niższa :-) ale potwierdzam to co napisał chemiczny.

Skocz do: