Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
Profil ICC - mam, i co z tego?
Witojcie.

Mam taki zonk - swego czasu znajomy kalibrował mi mojego lapa za pomocą kalibratora sprzętowego i stworzył przy tej okazji określony profil. Wtedy (rok temu) działało świetnie - wyraźnie widać było, jak system w czasie startu wgrywał jeden profil kolorystyczny, a potem zmieniał na właściwy.
Jestem świeżo po reinstalacji systemu (Vista 32 bit), wgrywam posiadany profil do właściwego katalogu, ustawiam go we właściwościach jako domyślny - i nic. Zmiana kolorystyki nie następuje, fotki widziane na innych kompach wychodzą smoliście czarne itp, itd.

Słowem - jak to cholerstwo - które działało - zmusić do działania teraz?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W Zarządzaniu Kolorami w zakładce Zaawansowane - Domyślne ustawienia kolorów systemu Windows - Profil urządzeń: - tu musi być ustawiony ten profil. Czy tak masz?

Tak, przeklikałem to na wszystkie strony.

Radolex  Dołączył: 03 Kwi 2010
Jeśli masz serowniki nvidia to ustaw w nich ten profil jako domyślny, może pomoże ;-)

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
a ma ktos moze eizo s1921 i profil do niego? przydalby sie :)

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
paradziqs napisał/a:
a ma ktos moze eizo s1921 i profil do niego? przydalby sie :)
Profil który ściągniesz ze strony producenta lub z płytki którą dostałeś z monitorem, pewnie będzie w podobnym stopniu niedokładny dla Twojego egzemplarza monitora, co profil, który ktoś ściągnie kolorymetrem ze swojego egzemplarza i prześle go Tobie.

Tak więc zainstaluj to co jest na stronie EIZO, a jak dorwiesz kolorymetr to dopiero wtedy można zrobić to dokładnie.

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
w takim razie dzieki

[ Dodano: 2010-06-28, 18:54 ]
tak sie zastanawiam bo sciagnalem z ich strony ten profil icc i w srodku mam dwa do wyboru s1921D50 i s1921D65... ta koncowka w nazwie cos powinna sugerowac?

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
paradziqs napisał/a:
tak sie zastanawiam bo sciagnalem z ich strony ten profil icc i w srodku mam dwa do wyboru s1921D50 i s1921D65... ta koncowka w nazwie cos powinna sugerowac?

Sure ;-) Temp bieli: 5000K lub 6500K

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Mertz, zainstaluj jakis LUT loader i po ptakach.
Ja używam WIN Color ze mikrosofta i działa.

JackDeJack napisał/a:
Mertz, zainstaluj jakis LUT loader i po ptakach

Z tym to nie tak prosto, a dodatkowo sugerowany przez Ciebie ma - jak wynikało ze strony Microsoftu - wersję tylko dla XP (co się potwierdziło, nie zainstalował się).
Winowajcą problemów jest prawdopodobnie konflikt na linii Vista-karta graficzna nVidia. Zmieniłem sterowniki na najświeższe możliwe i chyba pomogło - lab to zweryfikuje.

Dzięki za materiał do przemyśleń!

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Skalibrowałem monitor kalibratorem Spyder3Express jednak nie do końca wiem co dalej...

Chcę obrobić zdjęcia, aby w przyszłości umieścić je w internecie oraz zrobić odbitki. W PS CS5 w zakładce ustawienia koloru mam do wyboru m.in. sRGB oraz "RGB Monitora - Spyder3Express".
Co powinienem wybrać? Zdjęcia nieco różnią się kolorystyką z obu profili (np. przy sRGB skóra ma bardziej ziemisty odcień).

Czy wywołując RAW w ACR ma znaczenie co ustawię w "opcje obiegu pracy" ? Co dziwne tam nie mogę wybrać "RGB Monitora - Spyder3Express"

tantal  Dołączył: 02 Sie 2009
Raynold1987 napisał/a:
Co dziwne tam nie mogę wybrać "RGB Monitora - Spyder3Express"

Do wyświetlania PS używa domyślnego profilu systemowego monitora.

Skocz do: