VINTERRIKET
[Usunięty]
  [K20D] Pasek u dołu badz po prawej stronie zdjęcia
Witajcie

Co poradzic na problem wystepowania czarnego paska na dole zdjecia badz po jego prawej stronie przy robieniu zdjec studyjnych przy przesłonach 8-11 i czasie 1/180. Na 1/250 juz nie działy lampy.
Dzieki za pomoc.

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Najlepiej wstaw zdjęcie pokazujące wynikły problem.

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
z tego co pamiętam czas synchronizacji migawki to 1/160 sekundy więc czasy krótsze beda miały paski - migawka szczelinowa

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
czas synchro to 1/180, ale niektóre transmitery radiowe nie trzymają czasów

VINTERRIKET, lampy wyzwalasz kablem czy radiowo :?:

VINTERRIKET
[Usunięty]
Wiekszosc zdjęc dobiłem na 1/180 z przesłoną F8 a lampy wyzwalałem radiowo.

dobra, jaka to radiówka :?: jakaś chińszczyzna czy firmowy sprzęt :?:

VINTERRIKET
[Usunięty]
i tu zadałes dobre pytanie...przyznam sie ze nie pamietam bo była na stanie studia ale wydaje mi sie ze mogła to byc chińszczyzna ale co ciekawe w tym studio jakis czas temu zmieniono wyzwalacz radiowy, pewnie z chińskiego na chiński ale jak robiłem foty na starym wyzwalaczu przy niższych przesłonach to problem paska nie wystepował...teraz skorzytsałem z pomocy swiatłomierza który pokazał F8 i strzałem na tej przesłonie i pojawiły sie te paski.

no widzisz, chińszczyzna chińszczyźnie nie równa i można trafić na sprzęt który nie synchronizuje na najkrótszym czasie
czytałem o problemach z wyzwalaczami Yongnuo - ale to nie dotyczyło chyba wszystkich egzemplarzy

VINTERRIKET
[Usunięty]
Czyli rozumiem ze trzeba było zejsc powiedzmy do 1/125 lub 1/160 zeby pozbyc sie paska? Zeby było zabawnij po zrobieniu zdjęcia patrzac na wyswietlacz widac było tylko minimalne zaczernienie po prawej stronie ale cała prawda wyszła na monitorze po zgraniu fotek. Dziękuje za pomoc i wszystkie sugestie.

[ Dodano: 2010-07-15, 13:53 ]
Jesli w studio był Yongnuo to on sie synchronizuje na 1/125 zamiast na 1/180 jak własnie przeczytałem i to by wyjasniało całą sprawę.

z nimi to jakieś jazdy są - bo są wersje Canon i Nikon (z Pentaksem lepiej działa Nikonowa) i ponoć jakimś remedium na synchro jest wciskanie jakiegoś przycisku na górze wyzwalacza - tyle co na szybko udało mi się wyczytać w necie

VINTERRIKET
[Usunięty]
Dzięki za informacje, juz nastepnym razem bede wiedział co robic.

Skocz do: