guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
50 1.4 emka i disaster
halo
byłem sobie w hiszpanii własnie
wypiłem butelkę tequili biorę aparat w ręce
a tu cyk! wypada oprawka przedniej soczewki, przednia soczewka się rusza i wysypują się malutkie śrubki..
no to ja w lament a później na kolana ( na szczęscie nie było to na plaży bo było by po sprawie..)
znajduje śrubki biorę pencete nóż i dokręcam wszystko. i jestem z siebie bardzo dumny bo z trudem chodziłem i ledwo widziałem. ale pytanie brzmi -
czy to może być rozjustowane szkło już ? w wizjerze wydaje się być wszystko ok. dziś wywołuje 8 rolek przywiezionych i niedobrze by było gdyby się zrobił softfocus;/

i generalnie nadal te śrubki się odkręcają same,od wstrząsów, przednia soczewka po dokręceniu do końca siedzi mocno i ani drgnie, ale oprawka jej i ten pierścionek z napisami cały czas się odkręca sam. tzn jakiś czas po dokręceniu jest ok. ale później znowu zaczyna się chwiać i trzeba kręcić nożem po tych śrubeczkach malutkich.

a więc, zrobić taki myk, że śrubki zamoczyć np. w wosku i dokręcić wszystko czy lepiej oddać do naprawy gdzieś we wro ?

pozdrawiam
r.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
aj bo jakies wyanalzki pijesz.......po jagodziance to sie nic nie odkreca ....najwyzej sie nie widzi... no ale wtedy problem zdjec "zanika"

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
że śrubki zamoczyć np. w wosku
Lepiej Loctite 243. Jest taki do śrubek, by się nie odkręcały. Kolorek niebieski. Ale drogie to ustrojstwo.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
właśnie wywołałem pierwsze dwie rolki
uf. nie rozjustowało się nic , czyli jakby komuś się zdarzyło coś podobnego -
przednią soczewkę dokręcić do końca, później śrubki i voila!

teraz robię sobie urlop od robienia zdjęć, wyjazd mnie wykończył a skanowanie 400 klatek dopiero mnie przeraża, więc naprawę ostateczną zostawię sobie na kwiecień :)

Lipa Dołączył: 20 Kwi 2006
Hej guerilla! Nie ma to jak z rana się serdecznie pośmiać!!! Kurcze idzie wiosna!!!!

Gregor  Dołączył: 28 Gru 2006
Zmień trunki, po Śliwowicy nic sie nie rozkręca, a w razie czego to u nas na wsi stosujemy takie wory jak konie mają z sianem u ryja podwieszone :-) coby się soczewki nie gubiły :-) ))

pepek  Dołączył: 19 Lip 2006
Gregor napisał/a:
Zmień trunki, po Śliwowicy nic się nie rozkręca

po Łąckiej wszystkie się rozkręcają :-D

Skocz do: