So Seductive  Dołączył: 14 Cze 2009
[K-m] Aparat nie widzi obiektywu.
Witam , chciałem dziś zrobić zdjęcie do , którego potrzebowałem Tamrona 70-300. Więc wyciągnąłem go z pudełka i pojawił się problem przy wyciąganiu "zaślepki" bagnetu. Przekręciłem na open no i nie dało się jej wyjąć. Po kilku próbach wreszcie wyjąłem ale zauważyłem , że zdarło trochę tej zaślepki - takie paprochy plastikowe. No ale od razu podłączyłem obiektyw. I zonk. Widzę , że nie czyta obiektywu jest tylko znaczek F---. AF nie działa , nie da się zrobić zrobić zdjęcia na AF i MF. Nie wiem co się stało. Jakieś sugestie? Oraz gdzie by to można było naprawić , najlepiej w okolicach Śląska i ile takie coś by kosztowało.

Aaa zapomniałem dodać. 18-55 działa poprawnie.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
czy pierścień przysłon na tym tamronie jest ustawiony w pozycji A (może przekręciłeś przypadkowo)

jeśli jest ustawiony na A a obiektyw mimo to nie działa, to przeczyść styki w obiektywie

So Seductive  Dołączył: 14 Cze 2009
:/ teraz zauważyłem . Widocznie walcząc z zaślepką pierścień się przesunął. Już jest na A i działą :( nie wiem jakim cudem się tak zmienił , bo chodzi dosyć sztywno.

Wielkie dzięki :-B :-B :-B

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
So Seductive napisał/a:
:( nie wiem jakim cudem się tak zmienił

Ten typ tak ma :?:

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Wiele typów tak ma. Mi FA 50/1.4 powoli zaczyna objawiać swój wiek i czasami na tym pierścieniu (ustawianie przysłony) styk w pozycji Anie załapie (jest pewien luz) co objawia się nierozpoznawaniem przysłony (a raczej rozpoznawaniem jej jako maksymalną możliwą).

kwiatek176  Dołączył: 02 Mar 2011
Witam, mam podobny problem jak w założonym temacie, może ktoś podpowie/pomoże. W moim przypadku po wymianie obiektywu na SMC Pentax-A 80-200 aparat przestał robić zdjęcia, po powrocie do oryginalnego 18-55 nic się nie zmieniło, nadal nie działa. Bez obiektywu robi "zdjęcia". Obiektyw 18-55 jest sprawny (działa na innym K-M), styki oczyszczone i brak widocznych uszkodzeń. :cry:

Skocz do: