AndrzejJ  Dołączył: 13 Sie 2010
  Sigma 20/1.8
Witam! Kupiłem do k20d sigmę 20/1,8 Wiem o jej niedoskonałościach, mydle przy 1,8 itd. Po przymknięciu do 5,6 jest bardzo ostra... za wyjątkiem prawego górnego rogu, który ostry tak jak pozostałe brzegi kadru staje się dopiero przy f/11. Dodam, że wada ta pojawia się gdy ostrzenie jest na nieskończoność. Co waszym zdaniem jest przyczyną? Czy tak objawia się astygmatyzm? Używam takiego samego szkała z mocowaniem Nikona na modelu D200. Tam sprawuje się idealnie do tego stopnia że skusiłem się na zakup egzemplarza do Pentaxa. jakoś tak się poukładało, że używam dwóch systemów.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
AndrzejJ, może szkło jest niecentralnie złożone :?:
tym bardziej że egzemplarz do Nikona sprawuje się normalnie

...to znaczy?

to znaczy że może fabrycznie jest źle osadzona któraś soczewka i dlatego masz nieostro w jakimś kawałku kadru

takie problemy bywały chyba z Sigmą 10-20 i pierwszą partią Pentaxów (Tokin) 16-50

Jakie wnioski zatem? Raczej nikt tego nie naprawi - prawda? Jeśli przymykanie pomaga trzeba z tym żyć niestety...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
AndrzejJ napisał/a:
Raczej nikt tego nie naprawi - prawda?

Może serwis.

Myślisz? Niedziałający AF może tak - złę centrowanie wątpię. Napiszcie jeśli się mylę - sadzę, że szkoda pieniędzy na wysyłki...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pytanie u źródła kosztuje niewiele.

AndrzejJ napisał/a:
złę centrowanie wątpię
dlaczego :?:
to jest wada w budowie szkła
jakby przednia soczewka była przestawiona o 45 stopni to też byś wątpił :?: ;-)

Skocz do: