JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
Mój Biotar tak, ale z sześciu Heliosów nie wszystkie.
 
PiotrK.  Dołączył: 30 Maj 2017
pozwolę sobie wstawić: dzwonek rozpierzchły, Helios 44-2, preselekcyjny,niestety nie pamiętam już wartości przysłony, ale nie więcej niż 4
IMGP8031 by Piotr Kaczecki, on Flickr
 

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
Piękne.
Nawet wolę preselekcyjne H44 z przejściówką na K niż H44K szczególnie w trybie pracy aparatu A.
Myślałem że obliczył go Paul Rudolf,ten od Tessara. Tymczasem doczytałem sobie kto zbudował Biotara. Niejaki Willi Merte - konstruktor Zeissa w 1927 r.
 
PiotrK.  Dołączył: 30 Maj 2017
co do 44K mam takie same odczucia :) miałem kiedyś wersję 'K' i się jej pozbyłem; wersja preselekcyjna albo nowszy 44m-6 w trybie manualnym wydaja mi się wygodniejsze w użyciu

przeglądam czasami zdjęcia na Flickrze i odnoszę wrażenie, że wśród tych robionych klasycznymi szkłami, m.in. heliosem odsetek udanych pod względem motywu, kompozycji, doświetlenia itd jest większy niż wśród tych robionych współczesnymi hiper-super-extra-żyleta-turbo...
 

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
Myślę, że przy fotografowaniu oldskulowymi obiektywami działa się wolniej z zamiarem wykorzystania specyficznych możliwości optyki.
 
KasiaMagda  Dołączyła: 08 Maj 2016
PiotrK. napisał/a:
Helios ożywa w półcieniach, w miejscach gdzie światło słoneczne dochodzi plamami.

Rozumiem. Te zdjęcie, które wstawiłam, to zwykły pstryk testowy. Zdaję sobie sprawę, że muszę trochę popracować żeby wydobyć piękno Heliosa :). Z chęcią poczytam Wasze przemyślenia, bo też z tego powodu chciałam odkurzyć ten wątek. No i naprawdę ucieszyłam się, że obiektyw działa bez zarzutu, bo w necie jest sporo wypowiedzi, że nawet z tej samej serii obiektywy mogą różnić się jakością między sobą, a ponieważ kupowałam używany, więc obawy były.

JacekK napisał/a:
Obiektyw obsługuje się tak jak np. serię Pentax M czyli na domkniętej przesłonie do otworu roboczego. Trochę to uciążliwe, ale działa.


JacekK, dzięki :) Czy możesz jaśniej mi wyjaśnić tą mechanikę. Bo zdjęcia robię ustaiwjąc jednym pokrętłem przysłonę, a drugim kręcę ostrość. Czy coś jeszcze trza robić ?


I mam takie pytanie, bardziej z ciekawości poznawczej. Dlaczego używany obiektyw Jupiter jest droższy od Heliosa czy, to zależy od ilości listków przysłony ?
 

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
Czy Twój aparat zamyka przesłonę do zadanej wartości (oczywiście innej niż 2) na innych ustawieniach niż M (manual)?
 
KasiaMagda  Dołączyła: 08 Maj 2016
Tak, jak mam obiektyw z AF, to ustawiam przysłonę z aparatu, a przy manualnych np. ten Helios, to tylko z pokrętła, chyba zę Samyang, to ma funkcję ustawienia przysłony z aparatu. Nie wiem czy dobrze odpowiedziałam.
 
PiotrK.  Dołączył: 30 Maj 2017
Helios z serii 'K' pracuje cały czas z całkowicie otwarta przysłoną. Z body tej przysłony nie możesz sterować, bo ten obiektyw nie ma układu elektrycznego który komunikowałby się z body.
Ten Helios ma natomiast tzw przysłonę automatyczną: na pierścieniu obiektywu ustawiasz jej wartość, ale w momencie kręcenia pierścieniem przysłony ona się nie domyka ani nie otwiera - jest cały czas otwarta na max, co ułatwia ustawienie ostrości bo masz maksymalnie jasno.
Dopiero przed wyzwoleniem migawki w Pentaxie tzw zielonym przyciskiem powodujemy, że body aparatu przymknie przysłonę do zadanej pierścieniem wartości i wykona pomiar światła. Dopiero po tym pomiarze body wie z jakim czasem ma wyzwolić migawkę.
Aby to działało, potrzebna jest konfiguracja w menu aparatu, zależnie od modelu.

Brzmi skomplikowanie, ale sprowadza się do tego, że jak masz Heliosa K, albo jakiś obiektyw serii M, to po ustawieniu ostrości i wybraniu przysłony na obiektywie musisz nacisnąć przycisk z zieloną kropką, a dopiero potem przycisk migawki.
 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W każdym cyfrowym body Pentaksa trzeba włączyć zezwolenie na użycie obiektywów z pierścieniem przysłony. Chyba w każdym body jest to na ostatniej zakładce menu.
 
KasiaMagda  Dołączyła: 08 Maj 2016
Acha dzięki. Przetestuję sobie na spokojnie. I zobaczę czy mi to działa czy trzeba ustawić jeszcze tą konfigurację, to będę pytać.
Przysłonę preselekcyjną mam opanowaną, to myślę, że z tym też mi pójdzie.

[ Dodano: 2018-07-20, 13:26 ]
plwk, to zdaje się, to ustawiałam przy pierwszych manualach.

 

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak jest przysłona preselekcyjna to najlepiej pracować w Av bez naciskania zielonego guzika.
 
KasiaMagda  Dołączyła: 08 Maj 2016
Ok, dzięki, będę testować :)
 

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
To H44K4 z automatyczną przesłoną jak w Pentax M. Domyka przesłonę i uruchamia światłomierz tylko na M przełącznikiem on/off do przymykania przesłony dookoła spustu migawki (K5, K3)
Av działa ale zawsze na pełnym otworze przesłony, bez względu na pozycję na pierścieniu przesłony.
Chyba nie pokręciłem
 
mirekin  Dołączył: 03 Gru 2008
JacekK napisał/a:
To H44K4 z automatyczną przesłoną jak w Pentax M. Domyka przesłonę i uruchamia światłomierz tylko na M przełącznikiem on/off do przymykania przesłony dookoła spustu migawki (K5, K3)
Av działa ale zawsze na pełnym otworze przesłony, bez względu na pozycję na pierścieniu przesłony.
Chyba nie pokręciłem


Przełącznik przy on /off służy do oceny głębi ostrości, a nie do pomiaru światła, więc chyba jednak pokręciłeś 😉
 

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
A jak inaczej zamknąć przesłonę z aparatu?
 
KasiaMagda  Dołączyła: 08 Maj 2016
PiotrK., JacekK, :-B zielony guzik opanowany i działa. Sama nigdy bym na, to nie wpadła, dla mnie ta technika nie jest problemowa. Gorzej z przysłoną preselekcyjną, bo nie wiem po co kręci się tym trzecim pokrętłem, no ale kazali, to kręcę ;-)

Pierwsze zdjęcia.





 

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
KasiaMagda napisał/a:
Gorzej z przysłoną preselekcyjną, bo nie wiem po co kręci się tym trzecim pokrętłem, no ale kazali, to kręcę

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=12783
JacekK napisał/a:
A jak inaczej zamknąć przesłonę z aparatu?

KasiaMagda napisał/a:
zielony guzik
 
PiotrK.  Dołączył: 30 Maj 2017
KasiaMagda napisał/a:
PiotrK., JacekK, :-B zielony guzik opanowany i działa. Sama nigdy bym na, to nie wpadła, dla mnie ta technika nie jest problemowa. Gorzej z przysłoną preselekcyjną, bo nie wiem po co kręci się tym trzecim pokrętłem, no ale kazali, to kręcę]


A jaki masz obiektyw z przysłoną preselekcyjna?
Heliosa zabierz na spacer do parku późnym popołudniem, przymknij do 3-4 i podziałaj w jakimś miejscu, gdzie światło słoneczne pada plamami, a nie lawiną promieni.
 

Remek  Dołączył: 16 Wrz 2011
mirekin napisał/a:
Przełącznik przy on /off służy do oceny głębi ostrości, a nie do pomiaru światła, więc chyba jednak pokręciłeś 😉

W trybie manualnym tez można tak mierzyć światło oceniając na drabince ekspozycji (jak w starych analogowych korpusach) oraz jednocześnie GO - ma to swój urok i też pewna wygodę.
A jak chcemy szybko to zielony przycisk.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach