Witek  Dołączył: 07 Lis 2008
Apollo PENTAX atakuje ABC Datę SA
ABC DATA SA to największa hurtownia sprzętu informatycznego na Mazowszu (może i w Polsce) /oddział też w Sosnowcu/. "kapitał zakładowy spółki ABC Data S.A. wynosi 121.472.000,- PLN.". Wiem, że istnieje też coś takiego jak NTT (kapitał 83mln), ACTION (kapitał TYLKO - ok.12mln zł). ABC DATA sprzedaje tylko firmom-pośrednikom.
I jakie było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem w ich ofercie dział: PENTAX FOTO. W ofercie mają Kx, Kr, K7, K5 w różnych konfiguracjach (np. Lustrzanka cyfrowa Pentax K-X /DAL 18-55 /DAL 50-200 (16201) - brutto 2380zł).

Nie chodzi mi o ceny, lecz sam fakt udostępnienia kanału dystrybucji. Ciekaw jestem od kogo wyszła chęć współpracy, czy ze strony Apollo. Jeśli tak to czy to oznacza chęć /przymus z góry-PENTAX.JP-HOYA/ rozwoju - zwiększenia sprzedaży.

W tej hurtowni są też oferty foto: CANON, SAMSUNG, OLYMPUS (resztki) i śladowe pozycje NIKONa.

Jeśli temat nieciekawy - prośba do kolorowych - śmiało do kosza.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Hurtownia? ;) To jeden z największych polskich Dystrybutorów, który współpracuje bezpośrednio z producentami. Sami się chwalą, że wg magazynu Computerwor w 2009 byli największym w Polsce Dystrybutorem IT. Hurtownie zaopatrują się właśnie w ABC DATA. Nawiasem mówiąc taka firma może być partnerem dla koncernu HOYA. Apollo to przy nich, hmm, coś pośredniego pomiędzy żuczkiem a mrówką... ;)

izbkp, Sorry za mój slang zawodowy. Moja firma jest taką mrówka, która w tej "hurtowni" zaopatruje się.

kataryniarz  Dołączył: 19 Gru 2009
Ja w styczniu nabyłem w Action, ale już nie mają w ofercie Pentaxa. Ceny bez rewelacji, po dodaniu marży nawet drożej niż w sklepach foto.

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
ABC Data nigdy jakiś rewelacyjnych cen na foto nie miało. Było i jest w ofercie pewno dla tego, by można zaopatrzyć się we wszystko w jednym miejscu. Choćby w Fotostradzie jako detalista moge kupić to samo ciut taniej niz w ABC jako partner hurtowy (a daje sie tam upusty dodatkowe jeszcze wynegocjować).
Z ciekawostek ABC Data w cenniku ma takze K5 zarówno samo body jak i z kitami 18-55WR, 50-200

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
tomekl, jest cena?

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
niewiel ponad 5 tys brutto (samo body)

[ Dodano: 2010-09-24, 18:06 ]
wiec pewnie w fotostradzie czy aster beędzie podobnie mozna dla użytkownika końcowego kupić;-)

Jakby ktoś się pytał to jest promocja w ABCDacie do 30.04
Lustrzanka cyfrowa PENTAX K5+18-55WR+50-200WR za 4300,- netto
Lustrzanka cyfrowa PENTAX K5+18-55WR za 3740,- netto

Lustrzanka cyfrowa PENTAX K-R + DAL18-55 | White/Black/Red 1800,- netto
Lustrzanka cyfrowa Pentax K-X+DAL18-55 CZARNA 1645,- netto

(jak na razie najniżej)

astal  Dołączył: 22 Mar 2011
Czyli cena z VATem taka jak w np. OleOle detaliczna.

mas7odon  Dołączył: 01 Lut 2009
Podawanie wysokości netto, to jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem... IMHO

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
mas7odon napisał/a:
Podawanie wysokości netto, to jak podawanie długości członka wraz z kręgosłupem... IMHO

Coś Ci się chyba pomylił cytat, z podawaniem pensji brutto :mrgreen:

mas7odon  Dołączył: 01 Lut 2009
Późna noc była :D Oczywiście masz rację :P

Gdyby nie to, że większość z nas płaci brutto.

Ceny w ABC nie są konkurencyjne, mimo "promocji".
Witek napisał/a:
Lustrzanka cyfrowa PENTAX K5+18-55WR za 3740,- netto

W OleOle jest za 3770 zł netto. Faktycznie, "promocja" w ABC aż boli.

astal, Gdybym dzisiaj miał kupować K-5 na pewno wybrałbym ABCDatę - bo jednak o te 30 zł taniej i po drugie ja należę do tej "mniejszej" grupy gdzie płacę netto. :-P
Myślę, że właśnie temat raczej dotyczy tych co mają firmy, lub prowadzą działalność i zaopatrują się w ABCDacie. W mojej firmie często kryterium ceny nie jest ważne jak źródło zakupu. Czy widziałeś jak wygląda platforma "dokumentacyjna" w ABCDacie. Ja mogę obejrzeć, wydrukować, wyszukać moje zakupy od 2000r. (!). Jak jestem u klientów to nie muszę się łączyć z moją bazą danych lecz czasami wystarczy baza z ABCDaty.
Pzdr. :-B

W Twojej sytuacji Witku to rzeczywiście.
Ja to bym rzekł: "30 zeta? A na co to ma starczyć, na waciki?!" ;-)

Pozdrawiam również! :-B

Skocz do: