Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Usuwanie szumu chromatycznego z materiału wideo
Mam zgrany materiał z VHS w formacie MKV i jest już po obróbce gotowy do zarchiwizowania. Czeka mnie tylko kompresja do 8,5GB, ale chciałbym przed tym poddać go jakimś filtrem do usuwania szumu chromatycznego. Nie interesuje mnie zwykły denoise, który zwykle rozmywa obraz i często jest obecny w różnych konwerterach. Chcę tu osiągnąć coś podobnego co można zrobić w Lightroomie (Noise Reduction/Color: 100 - wygląda to tak właśnie jak chcę). Wpadłem nawet na demoniczny pomysł rozłożenia filmu na klatki... i powtórne złożenie... Jest to w sumie drobny szum, ale ja już tak mam, że musi być cacy :mrgreen:

Do dyspozycji mam Final Cuta, Premiera, After Effecta... Mogą to też być jakieś drobne programiki, które w czasie kompresji oferują usunięcie takowego szumu.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Ktoś na forum pokazywał efekty swojej pracy magisterskiej dotyczącej odszumiania obrazu video. Efekty były bardzo dobre. Mam nawet na dysku te pliki - ale niestety po ich nazwach nie można wywnioskować autora, a sam zapomniałem... Może się zgłosi :-)

[ Dodano: 2010-09-25, 12:42 ]
Mam! To Dagio:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=29829
:-D

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Ja nie chcę się pozbyć szumu... ja chcę się pozbyć koloru z szumu :-D

Skocz do: