eMCe2  Dołączył: 12 Paź 2010
[K20D] [GX-20]Nie działa AF
Witam
Mam problem z GX-20 a mianowicie nie działa Auto Focus... Obiektyw kitowy 18-55 wszystko bylo ok a teraz po wciśnięciu do połowy spustu przekręci słoikiem do końca i z powrotem a znaczek od potwierdzenia ostrości miga... Ktoś coś podpowie? Gdzie szukać przyczyny?

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
eMCe2 napisał/a:
Ktoś coś podpowie? Gdzie szukać przyczyny?

Ustawić ostrość na kontrastowym punkcie?

Tak kolego próbuje np nakrętke od butelki złapać i nic z tego... zresztą jak zrobie na AF-C to AF też nie próbuje sobie nic doregulować...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
może jakieś kłaki osiadły na czujniku af - warto by dobrze przedmuchać (gruszką bez talku) wnętrze komory lustra

czujnik AF jest w jego spodniej części

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
albo coś ze śrubokretem - zobacz czy wystaje itp

warart  Dołączył: 30 Wrz 2010
U mnie w GX-10 było tak samo. Ustawiał ostrość z Tamronem i Sigmą, ale miał problemy z kitem, czasem w ogóle nie mógł złapać ostrości, a czasem za którymś razem złapał. Problem sam zniknął po jakimś czasie.

niestety nie pomogło...
śrubokret wystaje i jest ok bo tak jak mówie przejedzie obiektywem do końca i z powrotem i zaczyna mrugac potwierdzenie ostrości a obraz rozmyty :|

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
eMCe2, a masz jeszcze jakiś inny obiektyw AF :?:

niestety nie mam

mirekin  Dołączył: 03 Gru 2008
Przełącz AF/MF - może przełącznik teraz jest w jakimś pośrednim stanie i "nie zakliknął".

tomekl  Dołączył: 25 Maj 2006
a manualnie "na oko" daje sie uzyskać ostry obraz na matówce? filtra polaryzacyjnego oczywiscie na obiektywie nie masz?
Widziałem obiektyw gdy poluzowała się przednia soczewka i dawała efekt uniemożliwiający ustawienie ostrości

martino  Dołączył: 06 Paź 2009
mirekin napisał/a:
Przełącz AF/MF - może przełącznik teraz jest w jakimś pośrednim stanie i "nie zakliknął".

Wtedy śrubokręt by nie kręcił.
Też stawiam na zanieczyszczony czujnik af.

gdy przelacze na MF to da sie normalnie recznie ustawic ostrosc ale brak jest jej potwierdzenia... mozna to zrobic po prostu "na oko"... żadnych filtrów nie mam...

Skocz do: