wish  Dołączył: 03 Mar 2007
takumar i green button
cześć.
chciałem sie przywitac i podzielić moimi wątpliwościami.
kupiłem niedawno kadyszke (duże zasługi dla decyzji ma to forum)
i fajnego m42 super-multi-coated takumara 1,4/50mm.

aparat super i od razu sie polubiliśmy.

ale teraz schody...
aparat jest w trybie M, iso 100, tryb pomiaru centralnie ważony.
ustawiam obiektyw w trybie man.(ekin) i pstrykam ten sam motym.

najpierw f 1,4 i zielony baton-aparat mocno niedoswietla
f 4 i guzik troche lepiej
f 5,6 ok
f 8 przeswietlone
po prostu każda klatka inaczej naświetlona.
w innych trybach pomiaru to samo.
troche jak gdyby green button miał problem z dobraniem odpowiedniego czasu.

:shock: :oops: :-D

strzała; witek.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Z m42 ustaw aparat na Av, Takumara na M(anual), pracuj na roboczej, bez zielonego batona. Wygodniej.

dzięki.
najbardziej mnie wystraszyło że aparat tak różnie naswietla i z reguły chybia z ekspozycja.
ale w Av jest chyba ok. sprawdze jeszcze jutro.

w trybie M z batonem ustawial całkiem inne czasy niz sigma 10-20 na tych samych co takumar przesłonach i wycelowana w tą samą ścanę.

a i jeszcze jedno czy to norma że jest duża różnica w ostrości zdjęc miedzy f 1.4 a f 1.8.
przy minimalnym domknięciu jest zupełnie inny obraz. na f1.4 wyglada dosc bajkowo.
w zuiko 1.8 tak nie było. albo odbitki mniejsze niż ekran z 1:1.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
wish napisał/a:
w trybie M z batonem ustawial całkiem inne czasy niz sigma 10-20 na tych samych co takumar przesłonach i wycelowana w tą samą ścanę
pisano tu i ówdzie, że kadyszki miewają problemy z ekspozycją ze szkłami M i/lub m42.
wish napisał/a:
a i jeszcze jedno czy to norma że jest duża różnica w ostrości zdjęc miedzy f 1.4 a f 1.8.
przy minimalnym domknięciu jest zupełnie inny obraz. na f1.4 wyglada dosc bajkowo.
To normalne. Zauważ, że szczegóły nie znikają, pojawia się tylko taka poświata...

co do poświaty
czasem może być nawet fajna. ;-)
dzięki.

[ Dodano: 2007-03-20, 20:52 ]
niestety problem z niedoświetlaniem zwłaszcza przy otwartej przesłonie się powtarza.
niedoświetla na tyle mocno że korekta na +2 w trybie Av nie wystarcza.

i co tu zrobić?

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
wish napisał/a:
i co tu zrobić?

moze korekte na +3

wish napisał/a:
w trybie M z batonem ustawial całkiem inne czasy niz sigma 10-20 na tych samych co takumar przesłonach i wycelowana w tą samą ścanę.

a pamietasz, ze manualne szkla naswietlaja w trybie centralno wazonym? nawet jak masz ustawienie naswietlania matrycowego. Moze twoja Sigma naswietlala w innym trybie niz takumar?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Niestety ze szkłami M42 jest tak, że mogą wymagać stałej korekty. Podobnie mam z Tokiną M42 135/2.8, że wymaga stałej korekty +1,7, natomiast z Heliosem 58/2 muszę dawać korektę +0,3. Jaka jest tego przyczyna nie mam pojęcia.

Kilroy  Dołączył: 12 Lis 2006
Teraz dopiero zauważyłem ten wątek ...
Mam analogiczny problem, który opisałem (z przykładami) tu:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=3468
W weekend postaram się zrobić bardziej systematyczne testy dla zlokalizowania problemu.

asklop ale ja mierzyłem właśnie centralnie wazonym.

dokładnie tak samo jak u Ciebie Kilroy. im mniejszy otwór tym k10 mocniej naświetla. i nie chodzi tu o niedokładne przenoszenie wartości przesłony przez mechanikę bo takumar przymyka przesłone przy kręceniu pirścieniem (tryb manual).

co do korekty na +3 to tylko w skokach o 0,5. a wtedy iso też się zmienia w co 0,5.
troche za duży rozrzut. ale jak trzeba to trzeba ;-)

Skocz do: