philip100  Dołączył: 30 Paź 2010
Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC OS HSM
Witam!
Poszukuję w miarę przyzwoitego i uniwersalnego zoom'a "entry-level" do k-x'a. Czasem przyda się takie uniwersalne szkło na szybkie wypady itp. z tąd pomysł na tą sigme.
Czy ktoś z Forumowiczów miał z nią styczność? Chciałbym się dowiedzieć jak wypadnie w porównaniu z smc DA 55-300mm - szybkość AF, optyka, długi koniec.

Z góry dziękuję za poświęcenie mi chwili cennego czasu :-)

Pozdrawiam
Filip.

majpitek  Dołączył: 14 Gru 2008
Witam@
Na początek pytanko - czemu Sigma? Pentax przez chwilke produkował spacerzooma 18 - 250 mm, którego posiadam. Podobno jest to spentaksiony...... Tamron. Powiem krótko, jestem z niego zadowolony, AF w miarę szybki, szkło ostre zwłaszcza w przedziale ok 20 -200mm, na końcach trochę mydli, ale w końcu to nie 500 /2,8 :-P
Ważny element (nie wiem, czy S to ma) to blokada samoistnego wysuwania obiektywu - taki mały hebelek na podstawie. Bez tego "ryjek" się sam wysuwa i łatwo zawadzić niechcący. I jak zwykle pozostaje dylemat S czy T?
Pozdrawiam@

Problem w tym że pentaxowego 18-250mm już nie dostanę z gwarancją i fakturą na firmę :/ Dlatego zostaje mi S i T a z opinii krążących po sieci jak i opinii znajomych wywnioskowałem że Tamron niestety w większości przypadków odstaje od konkurencji.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
tez mam tego pentaxa, ale było już na forum - to jest konstrukcja tamrona.

bodekdsc  Dołączył: 01 Lis 2010
sigma 18-250
też jestem zainteresowany tym obiektywem , nie o nim żadnych opinii a chciałbym coś uniwersalnego .Zmiana obiektywu na szlaku jest nieporozumieniem i ładny ptaszek odlatuje .Może coś innego do K 7

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
bodekdsc, a czy na 250 mm w tym szkiełku ptaszek nadal wygląda ładnie ?

peterK  Dołączył: 03 Sty 2009
Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Kupcie sobie Panowie 55-300 i będzie po problemie, z Kitem fajny zestaw.

@peterK Bez przesady, trafiają się też przyzwoite uniwersalne zoomy, ot choćby wspomniany wcześniej pentax(tamron?) 18-250mm.

Postanowiłem nie ryzekować i zamówiłem 55-300 bo opinii/testów nt. tej sigmy jak na lekarstwo a cena lekko spora żeby kupować w ciemno. Nie mówiąc już o loterii z trafieniem na udany egzemplarz w przypadku sigmy...

Dzięki za wszystkie wypowiedzi ;-)

Pozdrawiam
Filip.

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
bodekdsc, zaszalej, kup tamrona 18-270...

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
haha :lol: racja :-B

bodekdsc  Dołączył: 01 Lis 2010
» Sigma 18-250mm F3.5-6.3 DC OS HSM
Miałem PLUSZCZA w potoku ale w czasie zmiany obiektywu spłoszyła go Góralska dorożka ,a do świstaka było za daleko , trzeba by przygotowanym . Dzięki za podpowiedzi , poczekam do lata , będę śledził ten temat . Jak coś wybiorę zapytam raz jeszcze .

bodekdsc napisał/a:
Jak coś wybiorę zapytam raz jeszcze .

Jak już wybierzesz to się nie pytaj, bo zaś namącimy :-P
philip100 napisał/a:
zamówiłem 55-300

I bardzo dobrze.

caroos  Dołączył: 11 Maj 2010
Miałem DA18-250, ale sprzedałem bo ostrość mocno spadała na brzegach przy dłuższych ogniskowych, no i trochę mydlił. Ale miał też zalety: mała waga, wielkość, no i uniwersalność ;-)

Betha
[Usunięty]
Mam podobny problem, szukam czegoś uniwersalnego, choć to nie łatwe bo dysponuję kwotą ok 600zł (chyba że sprzedam 18-55 pentaxa) to grosz przybędzie i może uzbieram do 800zł do końca miesiąca... czytam że tamron to lipa- dlaczego? mam K20D i cykam trochę portfolia laskom trochę wesela jak się trafi więc wolałabym nie uwalić kasy :/ a sigma droższa :/

A w twoim wypadku nie lepszy byłby 16-45, 17-70? 200-250mm ani do portretów ani do wesel nie wydaje mi się potrzebne.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Betha napisał/a:
czytam że tamron to lipa- dlaczego?

Zależy od wymagań... Jako "spacer-zóm" do okazyjnego niezobowiązującego pstrykania czemu nie, jako np. portretówka szkoda czasu i pieniędzy.
Betha napisał/a:

mam K20D i cykam trochę portfolia laskom trochę wesela jak się trafi więc wolałabym nie uwalić kasy :/ a sigma droższa :/

Może zaprezentuj kilka swoich prac? Robisz te portfolia i nie wiesz co może być nie tak z ciemnym "hiperzómem" w zastosowaniach typu wesele/portret?

Betha
[Usunięty]
typową portretówkę mam ale czasem potrzebuję nieco tele w przypadku terenowych reportaży, a poza tym chciałabym coś takiego w miarę uni- bo nie zawsze jest czas na zmianę obiektywu, idealny byłby taki od 35 do 200 może mi coś pomożecie? :)

co focę i jak...? np:
http://static.slajd.net/t...29310_6a6bd.jpg
http://static.slajd.net/t...22370_d4cd4.jpg
http://static.slajd.net/t...25826_1db07.jpg
to tak mniej więcej :/

[ Dodano: 2010-11-11, 23:01 ]
peterK napisał/a:
A w twoim wypadku nie lepszy byłby 16-45, 17-70? 200-250mm ani do portretów ani do wesel nie wydaje mi się potrzebne.

17-70 za 600zł? z przyjemnością co mi sprzedaż? :D

Na alledrogo średnio raz w miesiącu można dorwać pentaksowego 18-250. cena 900-1000zł.

Betha
[Usunięty]
peterK napisał/a:
Na alledrogo średnio raz w miesiącu można dorwać pentaksowego 18-250. cena 900-1000zł.

nie stać mnie niestety, ja wiem że to problematyczne bo sama szukałam i jak coś mi odpowiada to nie daję rady finansowo, ale dlatego zastanawiałam się nad Tamron'em 18-200 który mogę kupić za niecałe 700zł dlaczego jest słabszy od pena?

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
Betha napisał/a:
typową portretówkę mam

A co to za portretówka?
Betha napisał/a:

ale czasem potrzebuję nieco tele w przypadku terenowych reportaży, a poza tym chciałabym coś takiego w miarę uni- bo nie zawsze jest czas na zmianę obiektywu, idealny byłby taki od 35 do 200 może mi coś pomożecie? :)

No to zbieraj dudki na teleobiektyw. Niestety im coś bardziej uni tym bardziej do... niczego. Oczywiście zależy jakiej jakości kto potrzebuje. Z zakresem ~35-200 i tanio to możesz poszukać starszych szkieł.

Ewentualnie zbieraj na Tamrona ale 17-50/2.8 a nie 18-200 czy podobne - to będzie jakiś progres. Nie jest specjalnie drogi, a używane chodzą po ~1000zł. Jakimś wyjściem jako dosć dobry spacerzoomik może być Sigma 17-70/2.8-4.5, używana do dostania w okolicach 800-900zł.

Skocz do: