bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
  Stare Limitedy vs. nowe Limitedy
No właśnie. Czy ktoś juz z was obczaił, albo dotarł do informacji o porównaniu. Może wiadomo, czy producent cos poprawił, a może zepsuł w nowych Limitedach ;-) ??

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Zmniejszył światło i zabrał pierścień przysłon. Podobno mimo, że DA nie winietują na pełnej klatce. Wykonanie dobre, ale stare limitedy są milsze w dotyku. DA70 szybszy od FA77 pod względem AF (prawdopodobnie związane to jest z konstrukcją-jest lżejszy).

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
tref napisał/a:
DA70 szybszy od FA77 pod względem AF (prawdopodobnie związane to jest z konstrukcją-jest lżejszy).
przypuszczam ze raczej "dopasowanie szkla do zastosowan" czyli skrocenie helikoidy ostrzenia. Ktora jest dluzsza w "starych" Limitedach po to by zapewnic jakis komfort recznego ostrzenia. Nie mialem nowego limiteda w rece ale podejrzewam ze maja mniejsze aberacje chromatyczne i moga byc ostrzejsze na pelnej dziurze (bo zmniejszenie swiatla daje lepsze mozliwosci korekcji).

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
Szkoda tylko, że tak bardzo to swiatło zmniejszyli - z 1.8 na 3.2 ......

Czy Limitedy sa tak dobre jak SMC ze wspominana tu i ówdzie gwiazdką?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
bossini napisał/a:
z 1.8 na 3.2
2.4

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
No i pytaniej jak jest na 2,4 dla 77 jak dla 2,4 na 70mm...
Np ostatnio na dpreview gosc kupil 43, wieksszosc uwaza ze nei jest ostry od razu a nawet b ostry do 4 a gosc podal zdjecia i dokladnie porownal z DA40mm i sie okazalo ze jest b dobry. to samo vs FA 50mm 1.4. Wiec moze jest spory rozrzut w produkcji, taki nielimitowany.... :-D
Tu zdjecia z 43mm, wydaje sie byc b dobry
http://forums.dpreview.co...thread=22430330
Al

Bronek napisał/a:
[...nowe limitedy] mogą byc ostrzejsze na pelnej dziurze

Alek napisał/a:

IMHO 77 jest ostrzejszy na 2.4, bądź co bądź to przymknięcie jest a nie pełna dziura! Co do aberracji to się zgadzam, 70 powinna mieć mniejsze.
bossini napisał/a:
lepsze niż gwiazdki.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
tref napisał/a:
Co do aberracji to się zgadzam, 70 powinna mieć mniejsze.

tref miałeś chyba na myśli 77 pisząc o abberacjach

tref napisał/a:
Bronek napisał/a:
[...nowe limitedy] mogą byc ostrzejsze na pelnej dziurze

Alek napisał/a:

IMHO 77 jest ostrzejszy na 2.4, bądź co bądź to przymknięcie jest a nie pełna dziura! Co do aberracji to się zgadzam, 70 powinna mieć mniejsze.
bossini napisał/a:
lepsze niż gwiazdki.

Tez mi sie wydaje ze po przymknieciu moze 77 by costrzejsza, poza tym z uwagi na FF/BF wiele roznych porownan moze byc nie do konca wyrocznia.
Na ile oceniasz problem aberacji na 77 z K10d?Chodzi glownie o pelne dziury i pod jasne tlo czy nie tylko?Robiles cos na filmie 77?Pewnie dla f 8 ostrosc z obu bedzie b zblizona.
Alek

Alek napisał/a:
Na ile oceniasz problem aberacji na 77 z K10d?
nie mam K10d, niech argawen się wypowie :mrgreen:
Alek napisał/a:
Robiles cos na filmie 77?
B&W - miód malina [przymierzam się do slajdów, ale mam do tego 645, więc nie mogę się zebrać na mały obrazek]
Alek napisał/a:
Pewnie dla f 8 ostrosc z obu bedzie b zblizona
tak, mnie też się tak wydaje.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
tref napisał/a:
Na K10D 77 Limited czasami paskudnie aberuje. W portrecie, to nawet nie przeszkadza, ale przy innych tematach jest to trochę irytujace. Ale jak mówił Bronek lub Jarek, jest to chyba przypadłość bardzo jasnych szkieł z K10D. Nie wiem jak z 50/1,4.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
argawen, mówisz o tym wokół lampy? To dla mnie to jest "purple fringing" matrycy alias "płacz za rozlanymi elektronami", a nie aberacja obiektywu.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
To dla mnie to jest "purple fringing" matrycy alias "płacz za rozlanymi elektronami", a nie aberacja obiektywu.
Masz rację :oops: Zawsze mi się myli.

[ Dodano: 2007-03-13, 19:33 ]
Wiesz co, myslę, ze jednak to jest aberacja. Hm....bzdury gadam :oops: :oops: . Za duzo dzisiaj pracowałem i piwa wypiłem.

Znaczy sie, to nie jest aberacja

[ Dodano: 2007-03-13, 19:38 ]
Wywale ten sampelek, bo jeszcze ktos pomyśli, że to aberacja

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Otwarty 50/1.4 aberruje i to bardzo.
Tak a propos, "purple fringing", to potoczna, angielska nazwa aberracji chromatycznej... A "rozlewanie się" elektronów to "blooming"... :-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
jaad75, tak naprawdę to nie wiadomo, skąd się to bierze, rozlewanie elektronów to jedna z możliwych przyczyn, posądzane o aberacje są jeszcze mikrosoczewki. Tak czy inaczej to akurat to sprawa matrycy, nie obiektywu, jakkolwiek by to nie nazwać. Cyfra zawsze da fioletowe halo na krawędziach ostrych źródeł światła. Szczególnie uwidacznia się to na przepaleniach.

argawen napisał/a:
tref napisał/a:
Na K10D 77 Limited czasami paskudnie aberuje. W portrecie, to nawet nie przeszkadza, ale przy innych tematach jest to trochę irytujace. Ale jak mówił Bronek lub Jarek, jest to chyba przypadłość bardzo jasnych szkieł z K10D. Nie wiem jak z 50/1,4.

Czyli to wystepuje przy np pelnych dziurach, czy tez od f 4np? W jakiej sytuacji sie to nasila?Moze wlasnie dlatego Pentax wypusic te szkla DA dosc ciemne, nawet Lt.....?W takiej sytuacji 77 sie wydaje idealny na slajdy itd..... :mrgreen:

[ Dodano: 2007-03-14, 10:33 ]
jaad75 napisał/a:
Otwarty 50/1.4 aberruje i to bardzo.
Tak a propos, "purple fringing", to potoczna, angielska nazwa aberracji chromatycznej... A "rozlewanie się" elektronów to "blooming"... :-)

A jak sie ma sprawa usuwania tych aberacji robiac w RAW i stosujac wywolywacze?Jesli dosc latwo, to chyba nie problem zalatwic to....?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
A propos tematu, to tutaj jest małe porównanie FA77/1.8 z DA70/2.4:
http://digital-slr-review...ax-da-70mm.html

jaad75 napisał/a:
A propos tematu, to tutaj jest małe porównanie FA77/1.8 z DA70/2.4:
http://digital-slr-review...ax-da-70mm.html

Tak bylo to dano na dpreview najpierw, stad moje zapytania.Ale osobiscie mnie troche martwi ze sa te aberacje z 77....?W sumie ob tani nie jest no ale przynajmniej bedzie na slajdy miodzio. Widzialem RAWu Argawena, f 2.2, w zupelnosci spoko, ladny bokeh i zero aberacji. Zapewne wiele zalezy od tematu itd. No i kwestia usuniecia tychze problemow robiac w RAWach.... :-P
Ostatnio sie nosze z zamiarem kupna 540, ale troche mnei odstraszaja watki o niedoswietlaniu, nie ideaalnej ppowtarzalnosci PTTLu, zamykania oczy przez foconych itd. Wiec moze jednak zostane przy Metzu 40MZ3....?Szkoda tez ze 540 nie ma drugiego palnika, troche bez sensu i ze PTTL nie dziala przy zmniesjzeniu mocy lampy, tylko w trybie M...Dziwne, w sumie swego czasu topowy Metz ma sporo roznych funcji ktore wciaz sa o wiele ciekawsze od nowej 540, nie mowiac o programowaniu ustawien lampy itd....Szkoda ze nie dali TTL do nowych cyfrakow.

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
Alek, a co by Ci dał PTTL przy zmniejszonej mocy lampy? Przecież po to on jest, żeby sam zmniejszał.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Alek, a korekcje pttla to nie robi sie czasem przez "korekcje blysku" na minus? Lampa w pttlu ma do dyspozycji cala moc - jak ja wykorzysta to zalezy do ekspozycji i jej warunkow.

Skocz do: