pyciar napisał/a:Sesja ma być w Krakowie (koleżanka zażyczyła sobie plener) jestem tu od niedawna i niebardzo wiem gdzie można zabrać modelkę o tej porze roku
pyciar napisał/a:Oczekuję podpowiedzi w stylu:
"Living is easy with eyes closed"
K-5, DA* 50-135/2.8, DA* 16-50/2.8 moje zdjęcia
mygosia napisał/a:Tylko pamiętajcie, że na krzakach i drzewach już nie ma liści, więc tło może być średniociekawe.
"Living is easy with eyes closed"
Od Zenita ABTOMATA do K20D
Od Heliosa 44K i Zenitara do SMC, fan Tamrona
od widła do powidła;-)
Yashica Mat124, Canon 100d
Eldred napisał/a:Najrealistyczniejszą perspektywę do portretu daje 55-85mm na aps-c, 85-100mm na FF.
Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=
Michu napisał/a:- zawsze ustawiaj modelkę twarzą w kierunku źródła światła;
nie ma mnie w internecie
Michu napisał/a:Nie słuchaj takich tekstów. To typowe dla onanistów sprzętowych. Nie ma idealnej ogniskowej do portretu - wszystko zależy od gustu. Mi 50/1.4 bardzo leżał na cyfrze, a za chwilę wrzucę w wątku do oceny jakiś czas temu obiecaną sesję z Anią - zrobioną analogiem na 43mm.
hmm, jeśli jest ostre to tak, jeśli miękkie to niekoniecznie, czasem lekkie cienie wyciągają ładne rysy twarzy, a czasem maskują brzydsze.Michu napisał/a:- zawsze ustawiaj modelkę twarzą w kierunku źródła światła;
to fakt, najczęściej przez pierwsze 30 minut zdjęcia są do niczego bo to jest czas na "urobienie" i rozluźnienie modelki.Michu napisał/a:Najważniejszy nie jest sprzęt. Istotą dobrego portretu jest kontakt z modelką.
Michu napisał/a:za chwilę wrzucę... ...sesję z Anią... ...na 43mm.
tatsuo_ki napisał/a:rady tutaj udzielane są osobie kompletnie początkującej
Eldred napisał/a:Najrealistyczniejszą perspektywę do portretu daje 55-85mm na aps-c, 85-100mm na FF
Michu napisał/a:Nie słuchaj takich tekstów. To typowe dla onanistów sprzętowych.
Michu napisał/a:- staraj się tak dobierać tło, by było ciemniejsze od modelki;
Michu napisał/a:- zawsze ustawiaj modelkę twarzą w kierunku źródła światła;
tego akurat nie rozumiemCytat- żadnej lampy błyskowej;
O to mi chodzi :) poprawne portrety, może trochę lepsze niż pstryki z kompaktu. Już dostałem trochę podpowiedzi (np o makijażu, stroju, parasolu). Trochę na początek nie wyraziłem się precyzyjnie - a chodziło mi właśnie o "pracę" czyli - jak ustawić modelkę (ale nie tylko wzgl. światła ale i jakie gesty ma wykonywać) jak ja mam się ustawić (stać na nogach, kucać, wspiąć się na lampę?)tatsuo_ki napisał/a:celu ułatwienie stworzenia poprawnych, acz pospolitych portretów,
to chyba o mnieCytatArti
Poprawnie naświetlona klatka, to jeszcze nie fotografia, człowiek z aparatem to nie fotograf, pstrykanie zdjęć to jeszcze nie sesja, dziewczyna stojąca przed obiektywem to nie modelka
Od Zenita ABTOMATA do K20D
Od Heliosa 44K i Zenitara do SMC, fan Tamrona
od widła do powidła;-)
Jeżeli masz doświadczenie ze strobingiem - OKO, wycofuję ten punkt.Cytat- żadnej lampy błyskowej;
tego akurat nie rozumiem
oczywiście że o żadne FF mi nie chodziło (swoją drogą Michu tez robi portrety na FFpyciar napisał/a:Michu napisał/a:
Nie słuchaj takich tekstów. To typowe dla onanistów sprzętowych.
ja myślę że Eldredowi bardziej szło o zakres kątów niż o owe FF(nie pogryźcie się panowie). Gdy robiłem na FF do portretów używałem zakresu 100-200mm, ale to chyba dlatego że jestem nieśmiały
![]()
no właśnie każda twarz ma:pyciar napisał/a:Trochę na początek nie wyraziłem się precyzyjnie - a chodziło mi właśnie o "pracę" czyli - jak ustawić modelkę (ale nie tylko wzgl. światła ale i jakie gesty ma wykonywać) jak ja mam się ustawić (stać na nogach, kucać, wspiąć się na lampę?)
dobrze by było gdybyś wstawił pozę z jedynki w anturaż z dwójki.pyciar napisał/a:czyli tak jest źle?