Witam
Odebrałem wczoraj pachnącego fabryką Pentsunga.
Mam problem z lampą:
METZ 32 CT3 + stopka SCA 374 AF
Sądziłem że będzie działać z tym korpusem a tu kicha... Z analogiem (Super A) działa TTL, pomimo, że stopka jest niby do AF. Po założeniu do Samsunga aparat niby ją widzi, bo nie próbuje otwierać swojej lampy, ale nie zmienia mu się czas migawki - czyli coś słabo z informacją o lampie. Po zrobieniu foty oczywiście prześwietla - bo próbuje robić na czasie rzędu 1/10-1/15 s . Może jest coś o czym nie wiem - jakieś magiczne ustawienie w aparacie żeby zwykły TTL działał...... jednak podejrzewam że lampa nie taka...
Więc jak w przyszłości rozpoznać czy dana lampa będzie działała, czy też nie (poza założeniem jej na korpus oczywiście)?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-03-16, 12:53 ]
aha, w stopce mam założone 4 akumulatory AAA o napięciu 1,2 V - może muszą być 1.5 V ?
Nie jestem też przekonany co do poprawności działania tej stopki - nigdy nie sprawdzałem jej na AF - po prostu miałem kiedyś okazję, kupiłem i używałem tylko TTL
Np nie wiem do czego służy dioda oznaczona "baterią" - jeszcze mi się nie zaświeciła nigdy. No i na temat pozycji przełącznika też nie wiem w sumie nic - może ktoś pomoże....