Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ratunku - padł mi system!!
Na kompie stacjonarnym zobaczyłem dziś niemiły napis:
Nie można uruchomić systemu ponieważ następujący plik nie został znaleziony lub jest uszkodzony:
\WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM

Możesz podjąć próbę naprawy tego pliku> w tym celu uruchominstalatora windows z cdromu i wybierz R na pierwszym ekranie

Narazie tego nie zrobiłem bo coś mi się kołacze po głowie że to może tylko doprowadzić do niepotrzebnych nerwów
Czy ktoś może pomóc?

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Vista Rescue Disk - może pomóc nawet w przypadku Win XP.
Trzeba ściągnąć, wypalić ISO na CD, odpalić system z tej płyty i podążać za instrukcjami... dojść do momentu, kiedy system łaskawie spróbuje naprawić co nieco.

kurna jedyne co znazłem to jakiś torrent - nie znam sie na tym

kataryniarz  Dołączył: 19 Gru 2009
Zrób tak jak pisze (uruchom z płytki instalacyjnej), a w konsoli wpisz "chkdsk /p /r" (w 99% przypadków pomaga).

tutaj znalazłem opis:
http://www.searchengines....html#entry76658
ale to zbyt zaawansowane dla mnie
wynika z opisu ze jest uszkodzony rejestr...?

[ Dodano: 2010-11-30, 09:00 ]
http://www.utorrent.com/downloads/complete?os=win
czy to ten klient torrent który mam ściągnąć?
Bezpieczne toto jest?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Torrenty można ściągać programem Free Download Manager, ma wbudowanego klienta.

narazie chdsk /p - dał mi komunikat ze znalazł przynajmniej 1 błąd na dysku
czy opcja -r (jak rozumiem "napraw") nie narozrabia mi na tyle żeby potem np. ten program vista rescue nie dał rady?

kataryniarz  Dołączył: 19 Gru 2009
Jeszcze nie przeskanowałeś chkdsk, czy nie pomogło? Opcja "R" tylko uruchamia konsolę z dostępem do narzędzi.

teraz uruchomiłem z parametrem /R - pracuje

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
no i jak,
że tak z ciekawości spytam...?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Benek, jak się Fafniak zabrał sam za naprawę przed 10.00, to jego milczenie o tej porze może oznaczać tylko, że zepsuł jeszcze zasilacz i kartę grafiki. :-P

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nie doceniasz Fafniaka. Prawdopodobnie zepsuł jeszcze internet w promieniu 25 kilometrów. :-P

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
W ramach promocji dla sąsiadów :mrgreen:

pudło :-P

[ Dodano: 2010-11-30, 20:32 ]
nie wiem natomiast jak sprawdzic czy to była wina dysku czy może jakiegoś wirusa..?

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Fafniak, czyli system już działa ?
nie bardzo się znam, ale proponuję poszukać jakiegoś przystępnego programu do odczytywania danych SMART z dysków- może zasygnalizować jakieś usterki (jeśli to wina sprzętu).
I prewencyjną kopię danych...

system działa
program do twardzieli jest i wskazuje 84% jeśli chodzi o stan dysku

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Fafniak, czyli działa Ci ten dysk na 84% - czy to jakiś ogólny stan?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Fafniak napisał/a:
nie wiem natomiast jak sprawdzic czy to była wina dysku czy może jakiegoś wirusa..?
Fafniak, czy na tych dyskach zakladales jakies partycje uzywajac softu innego niz Microsoft? Jak tak mialem z Windows Serverem 2008, gdy instalowalem system na partycjach zalozonych i potem modyfikowanych linuskem juz w czasie dzialania systemu.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Fafniak,
a jakieś bardziej szczegółowe dane ? (tu trochę o smartu ;-) )
http://pl.wikipedia.org/w...._(informatyka)
Czy to był pierwszy "pad" ? Bo u mnie było podobnie, kiedy w dysku (~Seagate Barracuda 40) padło kilka sektorów- systemowy scandisk nic nie wykrywał, system się tylko od czasu do czasu wywracał. Uszkodzenie wyszło dopiero po formatowaniu (z usunięciem i ponownym założeniem partycji) zewnętrznym programem.
Jaki masz system operacyjny ?
Z prostych w obsłudze narzędzi (dla XP, chociaż w innych też ujdzie) polecam płytkę OTLPE (np. tu: http://www.geekstogo.com/...70#entry1786170 ). Było o tym kilka tematów na searchengines.pl.

System działa ale jest trochę z nim problemów.Może nie z samym systemem, ale oprogramowaniem różnym.
Czy jest szansa na dowiedzenie się co było przyczyną problemów?
Zrobiłem bootowalną płytę Gdata antywirus , ale podczas startu linuksowego systemu bardzo wiele błędów pokazuje. I nie łączy się z internetem i nie pokazuje wersji silnika antywirusowego.
Na laptopie ta sama płyta działa jak marzenie.
Na stacjonarnym nawet jak włączę skanowanie odbywa się ono tak powoli jakby skanował dyskietki...
Może znacie jakieś oprogramowanie z bootowalną płytą które można pobrać z nowymi silnikami antywirusów?

[ Dodano: 2010-12-01, 20:27 ]
pobrałem AVG

Skocz do: